Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Hamilelikte yaş sınırı kalkıyor

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Geç evlilik ya da kariyer nedeniyle ileri yaşta çocuk sahibi olmayı istese bile umudu azalan kadınlar tıptaki ilerlemelerle yeni fırsatlardan yararlanıyor. “Blastokist biyopsisi” adı verilen yöntemle doğru zamanda en sağlıklı embriyoların seçilmesi ileri yaştaki kadınların çocuk sahibi olma şansında önemli bir artış sağlıyor.

        Tüp bebek uygulamalarında sağlıklı ve canlı embriyo seçiminin hâlâ ideal düzeyde olmadığına dikkat çeken Anatolia Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, “Dünyada embriyolar şekilsel açıdan bakılarak seçiliyor. Bir benzetme yaparsak embriyoların fiziki güzellikleri insanlarda olduğu gibi ruhi güzelliklerini yansıtmayabiliyor. Embriyolardaki şekilsel güzellik kabaca yüzde 70 oranında sağlıklılık anlamına geldiği için sonuç hekimleri tatmin etmiyor” dedi.

        Tüp bebek ya da mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurta ve spermin döllenmesinden elde edilen embriyoların ana rahmine tutunmadan önce ulaştığı en son aşamaya “blasokist” aşaması deniyor. Döllenmeden sonraki 5-7 gündeki bu embriyolar, rahim duvarına tutunmaya hazır çok gelişmiş embriyolar olarak tanımlanıyor. Blastokist biyopsisinin en iyi embriyoların seçimini yaptığını belirten Prof. Dr. Yaralı, “İleri yaştaki kadınlarda yumurta, embriyoya 23 kromozom yerine 22, 24, 46, 69 gibi anormal sayıda kromozom verebiliyor. Dolayısıyla embriyo şekilsel olarak kusursuz görünse bile kromozomal açıdan anormal olabiliyor” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ