Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Naylon Nasıl Yazılır? TDK ile Naylon Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        NAYLON NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Naylon kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Naylon nasıl yazılır? İşte, Naylon kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        NAYLON DOĞRU YAZILIŞI

        naylon

        NAYLON KELİMESİNİN ANLAMI

        “Naylon” kelimesinin doğru yazılışı “nylon” şeklindedir.“Nylon” kelimesinin etimolojik kökeni, Türkçeye İngilizce “nylon” kelimesinden geçmiştir. İngilizcede ise “nylon” kelimesi, bir polimer olan “N-6, N-6 polikaprolaktam” veya “nilon 6,6” adlı sentetik bir malzemeden üretilen bir lifin adıdır. “N-6, N-6 polikaprolaktam” malzemesi, 1930’lu yıllarda Wallace Carothers ve ekibi tarafından DuPont şirketi tarafından keşfedilmiştir. “Nylon” kelimesi ise bu malzemenin ticari adı olarak kullanılmış ve daha sonra genelleşmiştir.Türkçe dili içinde “naylon” kelimesi genellikle İngilizce kökenli olarak kullanılmaktadır. Özellikle tekstil ve ambalaj sanayisinde yaygın olarak kullanılan bir malzeme olan naylon, dayanıklı, esnek ve hafif olması nedeniyle tercih edilmektedir. Naylon, özellikle çorap, mayo, iç çamaşırı, şort, ceket, gömlek, eşyaları saklamak için kullanılan çantalar gibi birçok farklı ürünün üretiminde kullanılmaktadır. Aynı zamanda, inşaat sektöründe su yalıtımı ve izolasyon malzemesi olarak da kullanılmaktadır.Diğer bir kullanım alanı ise “naylon ip” olarak bilinir. Naylon ipler, evde, bahçede veya profesyonel kullanımlarda bağlama, asma, sarma ve benzeri işlerde kullanılmaktadır.“Naylon” kelimesi ayrıca Türkçede argo bir anlamda da kullanılmaktadır. Bu argo anlamda “naylon” kelimesi, taklit ve kalitesiz bir şeyi ifade etmek için kullanılır. Örneğin “naylon marka, naylon ürün” gibi ifadelerde bu anlam kullanılmaktadır.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        Günlük yaşamda naylon öylesine çok kullanılmaktadır ki, 1938’den önce böyle bir maddenin olmadığına inanmak zordur.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • laylon