Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Rampa Etmek Nasıl Yazılır? TDK ile Rampa Etmek Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        RAMPA ETMEK NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Rampa Etmek kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Rampa Etmek nasıl yazılır? İşte, Rampa Etmek kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        RAMPA ETMEK DOĞRU YAZILIŞI

        rampa etmek

        RAMPA ETMEK KELİMESİNİN ANLAMI

        Taşıt bir yere, bir şeye veya bir başka taşıta yanaşmak. Birinin içki masasına çağrılmadığı halde oturmak. Rampa; yol, meydan veya bir düzlükte direkt olmayan kısımları ile, aralarındaki farklı yükseklikleri nedeniyle, yokuş şeklinde çıkış ve inişleri olmasıyla ifade edilen tabana hizalı yol olarak tanımlanır. Rampalar genellikle geçitlerin kolaylaştırılması için tasarlanır. Günümüzde rampalar, engelli insanların çeşitli kurum ve kuruluşlara, alışveriş merkezlerine, kamuya açık mekanlara ve diğer tüm kamu tesislerine erişimini kolaylaştırmak için kullanılır. Rampaların en temel özelliği, yokuşa göre daha hafif bir seyirde, yükseklik farkını ortadan kaldırmasıdır. İleri teknoloji ile donatılan yakın zamanda üretilen rampaları klasik rampalardan ayıran bazı özellikleri de bulunmaktadır. Bu özellikler arasında, her mekan için uygun olabilen, tekerlekli sandalyeye dost olacak şekilde tasarlanmış özel bir tasarım; tırmanışta kolaylık veya tekerlekli sandalye veya köşebentlerin zorlu bir yokuşa tırmanmasına imkan tanıyacak kadar düşük irtifalar; veya basamakların kaldırılmasıyla tüm merdiven hizasına ulaşımı kolaylaştıran mekanik rampalar gibi.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        “Bu arabalar her akşam Beyoğlu’nda Tokatlıyan’ın yaya kaldırımına rampa eder.” – Hüseyin Rahmi Gürpınar

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • ranpa etmek