Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Soul müziğin kraliçesine veda... Geriye tarihe geçen şarkıları kaldı

        'Soul müziğin kraliçesi' Aretha Franklin, Detroit'teki evinde 76 yaşında hayatını kaybetti. 2010'da kanser teşhisi koyulan Franklin'in durumu, geçen hafta ağırlaşmış, ünlü yıldız hastanede tedavi altına alınmıştı. 

        ARETHA FRANKLIN KİMDİR?

        Aretha Franklin, 1942'de dünyaya geldi. Babası, ilahi şarkıcısı, piyanist ve ünlü bir vaizdi. Küçük yaşlarından itibaren Mahalia Jackson ve Clara Ward gibi isimlerden eğitim aldı. Columbia müzik şirketiyle imzaladığı sözleşme ise, adını dünyaya duyurması için attığı ilk adımdı. Henüz 26 yaşındayken "Lady Soul" adıyla anılmaya başladı. Bu başarısı yıllar içinde giderek büyüdü. Halk da ona vediği lady'lik unvanını kraliçeliğe yükseltti.

        Aretha Franklın'in 20 şarkısı, Amerikan müzik listelerinde haftalarca birinci sırada kaldı. O şarkılardan biri de Franklin'le özdeşleşen "Respect"ti. Franklin, müzikteki başarısını sinemaya da taşıdı. "Blues Brothers" filmindeki performansıyla göz doldurdu. Soul müziğin kraliçesi,, TIME dergisine kapak oldu. Martin Luther King'den ödül, ABD Başkanı George W. Bush'tan "Başkanlık Özgürlük Madalyası" aldı. Franklin'in, eski Başkan Barack Obama'nın yemin törenindeki performansı hafızalara kazındı. Onun başarıları siyahi Amerikalılar için gurur kaynağıydı.

        Soul müziğin kraliçesi 58 yaşında kansere yakalandı ama kansere karşı savaşırken, sahnelerden kopmadı. Ta ki 2017'ye kadar... Son konserini Elton John AIDS Vakfı yararına düzenlenen galada verdi. Sonra da emekliliğini açıkladı.

        Son dönemde sağlık durumu kötüye giden Aretha Franklin, bir hafta önce hastanede tedavi altına alındı. Perşembe günüyse hayata veda etti. Ondan geriye müzik tarihine geçen şarkılar kaldı.

        BAKMADAN GEÇME