KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Kilis

Kilis şehri, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Bölgesi arasındaki şehirdir. Tarihi milattan önce 3000'li yılara kadar dayanır ve tarih boyunca Süryaniler, Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlı Devleti egemenliği altında kalmıştır.

636 yılında İslam Halifesi Ömer tarafından ele geçirilerek İslam topraklarına katılan Kilis, Bizans Devleti'ne karşı adeta bir sınır karakolu görevi görmekteydi. Ardından Selçuklular ve Memluk egemenliği altına girmiş, sonrasında da I. Selim şehri işgal ederek Osmanlı Devleti topraklarına katmıştır.

Yaklaşık 450 yıl Osmanlı egemenliği altında kalan Kilis, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından İngiliz ve Fransızların işgaline uğrasa da, 7 Aralık 1921'de işgalden kurtulmuştur.

Cumhuriyetin ilk yıllarından 1995'e kadar Gaziantep'in bir ilçesi olarak görülen Kilis, 6 Haziran 1995'teki kanun hükmüyle Türkiye'nin 79. şehri olarak ilan edilmiştir.

Şehrin ekonomisini tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Özellikle üzüm ve zeytin üretimi Kilis'e değer kazandıran besinlerdendir. Mutfağıyla ünlü olan Kilis şehri; köfteler, sulu yemekler, pilavlar, dolmalar ve tatlılar ile ön plana çıkmaktadır.

Kilis Haberleri