Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        5 Şubat 2013 günü bu köşeden, "SGK Yurtdışı'nın dul kadına eziyeti" başlıklı haberimiz yayınlanmıştı. Aslında kadına 2728 lira aylık bağlanması gerektiği halde SGK'nın şövalyeleri(!) bilerek ve isteyerek yasayı uygulamayıp kafalarına göre 979 lira dul aylığı bağlamışlardı. Haberimizden sonra ise sanki bilerek yapmamışlar gibi davranıp "Düzelttik" diyorlar

        "Halkın Sosyal Güvenlik Uzmanlığı" eğitimlerimden ders ve sertifika alan Nihal Konur ve Çiler Turaman, kendilerine danışmak için gelen Mersinli Emine Hanım'a, vefat etmiş kocasından dolayı var olan günlerini yurtdışı borçlanmasıyla öderse dul aylığı alabileceğini ve yurtdışı borçlanmasını da tavan rakamdan yaparsa ayda 2728 lira dul aylığı alacağı bilgisini vermişler. Ardından da emin olmak için beni aradılar ve hesaplamalarını doğrulattılar.

        DUL AYLIĞI 9000 (7200) GÜN VARMIŞ GİBİ HESAPLANIR

        Gerçekten de Emine Hanım'ın eşi, Türkiye'de 133 günlük SSK çalışması olduktan sonra yurtdışına gidip çalışıyor ve 2006 yılında da vefat ediyor. Eğitimimden geçen uzmanlar, kendisine eşinin var olan 133 gününü 757 günlük yurtdışı borçlanmasıyla tamamlayıp dul aylığı alabileceğini ve en düşük rakamdan (günlüğü 10 lira) borçlanırsa 979 lira, en yüksek rakamdan (günlüğü 65 lira) borçlanırsa ise dul aylığının 2728 lira olacağı bilgisini veriyorlar. Emine Hanım da yüksek dul aylığı almak için en yüksek rakamdan borçlanma yapıyor. 5510 sayılı kanuna göre, ölüm aylığında kişinin 900 günü de olsa sanki 7200 günü varmış gibi emekli aylığı bağlanır. Kişi Bağ-Kur'lu veya memur ise 9000 günü varmış gibi dul aylığı hesaplanır.

        Yasaları uygulayıp vatandaşın haklarını vermesi için her ay kendilerine maaş ödenen SGK memurlarından bazıları, kendilerini SGK'nın şövalyesi olarak sayarlar ve vatandaşa yasaların (TBMM'nin) verdiği hakları kısıtlar ve kendilerini yasa koyucu yerine koyarlar. İşte bunların çoğunluğu SGK'nın Yurtdışı Dairesi'nde çalışır. Hatta başlarında da SGK Sosyal Güvenlik Uzmanı birisi var. (Dikkat edin Halkın Sosyal Güvenlik Uzmanı değil). Kadıncağıza defalarca telefon açıyorlar, önce kandırmaya çalışıyorlar, yardımcı oluyor gibi görünüp, "Gereksiz yere çok para ödemişsin, paranı geri al, ucuzundan borçlan" diyorlar. Kadının bize durumu anlatması ve bizim de "Israr et, bu borçlanmaya göre aylığımı bağlayın de" dememiz üzerine de telefonla tehdide başlıyorlar. "Seni emekli etmeyiz, eline üç-beş kuruş aylık geçsin de sen gününü gör" demeye başlıyorlar.

        HALKIN SOSYAL GÜVENLİK UZMANI YETİŞTİRMEYE DEVAM

        Sosyal Güvenlik Kurumu'nun değil "Halkın Sosyal Güvenlik Uzmanı" olarak her yıl yaklaşık 25 öğrenci alıp 7 hafta süresince eğitiyorum. Bugüne kadar da 350 uzman yetiştirdim, birçokları Türkiye'nin değişik yerlerinde bürolarında millete yol gösterip haklarını almalarına yardımcı oluyor. Bu sene de mayıs ayında İstanbul'da yine 25 öğrenci alıp yetiştireceğim. "Halkına, milletine hizmet etsin ve doğru bilgiyle gerçek yasal haklarını almalarına yardımcı olsunlar" istiyorum.

        Diğer Yazılar