Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Habertürk Ekonomi sayfasında, 2015 programında “çalıştıkça emekli aylığının düştüğü sistemden vazgeçilip çalıştıkça emekli aylığının artacağı sisteme geçileceği” planının da yer aldığı belirtiliyor. Ancak seçim atmosferi nedeniyle 2015’te ben bunun mümkün olabileceğini düşünmüyorum. Özellikle aylık bağlama oranları ve taban aylık uygulaması 1.10.2008 günü 5510 sayılı kanun ile değiştirildikten sonra ayda 3000 liradan (günlük 100 liradan) az kazanç ile SGK’ya bildirilenlerin ileride emekli olduklarında alacakları aylık düşüyor. Mesela, asgari ücret veya bu ücrete yakın SGK’ya bildirilenlerde bu düşüş her ay 3 liraya ulaşmış durumda.

        Sosyal devlet olmanın en önemli göstergesi, sosyal güvenlik açıklarıdır. 5510 sayılı kanundan önce bu açık GSMH’nin yüzde 5’i kadar iken şimdi yüzde 1’e kadar düştü. Avrupa ülkelerinde ise bu açık yüzde 16 civarlarında. Sosyal güvenlik açığı ne kadar büyükse o kadar sosyal devlet olabiliriz. Aksi halde minnet duygusu, bağımlılık duygusu yaratıp sadaka toplumu oluruz ki, olduk bile zaten. Zira sosyal devlet, kendisinden talep edilmeden milletine hak olarak maddi güç aktarır, sadaka devlet ise talep edene verir. Hem de hak olarak göstermez.

        YETERİ KADAR DEMOKRASİMİZ YOK Kİ

        Eğer ülke demokratik olabilseydi, yasama gücüne sahip TBMM’de toplumun tüm kesimleri oranları nispetinde temsil edilirdi. Toplumun yüzde 70’i emekçi ve emekli, ama bakın TBMM’ye, bu kesim hangi oranda temsil ediliyor? Toplumun yüzde 15’i tarım kesiminde çalışıyor, ama TBMM’de hangi oranda temsil ediliyor? Toplumun yüzde 5 kadarı sermayeyi temsil eden işadamı ve sanayici, ama TBMM’nin hemen hemen tamamı işadamı ve sanayiciden oluşuyor. Böyle bir TBMM’den emek lehine, emekli lehine, çiftçi lehine yasa çıkar mı?

        Demokrasilerin en önemli göstergesi siyasi partilere bakın, demokratik yollarla mı yönetiliyorlar? Milletvekillerini halk mı yoksa parti liderleri mi seçiyor? Önseçimle mi milletvekili adayları belirleniyor yoksa lider kimi işaret ederse o mu milletvekili oluyor?

        MİLLETVEKİLİ, KENDİSİNİ KİM SEÇİYORSA ONA BİAT EDER

        Milletvekili, bir sonraki seçimde kendisini kim listeye alır kim almaz bilir, o sebeple milletin istek ve arzularına göre değil, liderinin istek ve arzularına göre elini kaldırır, indirir ve görüş açıklar. Bu tür toplumda milletvekiline gerçekten milletvekili mi yoksa lider vekili mi denmeli bir düşünün. Şimdi çalıştıkça, yani prim ödedikçe düşen emekli aylıklarının düzeltilmesi için TBMM’den milletin istediği yönde bir yasa çıkar mı, çıkmaz mı? Emekli aylıklarının yeniden olması gerektiği gibi hesaplanması için yasal düzenleme olur mu, olmaz mı; bir dakikanızı ayırıp düşünün lütfen.

        SEÇİM GELİYOR VE SONRASINDA 4 YIL SEÇİM YOK

        Normal vaktinde olursa Haziran 2015’te, öne alınırsa Nisan 2015’te genel seçim var. Sonrasında da 4 yıl boyunca bir daha seçim olmayacak. Seçim yaklaşırken, düşen emekli aylıkları için seçimden önce değil de “Bizi seçerseniz bu durumu düzelteceğiz” diyenler, gerçekten düzeltirler mi? Sadece bir dakika düşünün, gerçeği tüm çıplaklığıyla göreceksiniz.

        Diğer Yazılar