Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ali Bey, 01.12.2011 tarihinde iş kazası geçirdim. Dizim kırıldı ve tam 4 ameliyat oldum hâlâ raporum devam etmekte size sormak istediğim; maluliyet oranım nasıl belirlenecek bana söylenilen yüzde 10 bile olsa devlet belirli bir maaş bağlıyor. Fakat, ben çalışıp sigortamı ödeyip emekli olabiliyor muyum? Bu bağlanan maaş ben işe başladığımda kesilir mi yoksa ömür boyu devam eder mi ve ne kadar bir ücret alırım? Murat Şengül

        Murat Bey, şu an tedaviniz devam ediyor, tedaviniz bittiğinde sağlık kuruluna girecek ve iş kazası neticesi kaybettiğiniz meslekte kazanma gücü oranınız belirlenecek. Oran yüzde 10'dan az ise SGK size bir para vermez. Oran yüzde 10'dan fazla ise kazadan önceki ortalama aylık gelirinizin yüzde 70'i yüzde 100 olmak kaydıyla, rapor oranı kadar ömür boyu gelir bağlar. Mesela, kazadan önceki ortalama aylık geliriniz 2000 lira ve rapor oranı da yüzde 10 çıkarsa, 140 lira aylık geliriniz olacak, yüzde 20 ise 280 lira (sürekli işgöremezlik geliriniz) olacak.

        GELİR ALIRKEN ÇALIŞABİLİRSİNİZ

        Kaybettiğiniz uzvunuz veya güç kaybınız sebebiyle size bağlanacak sürekli işgöremezlik gelirini ömür boyu siz alırsınız, vefat ederseniz de geride kalan eş ve çocuklarınız alabilir. Geliri alırken normal çalışabilirsiniz de ve normal çalışmalarınız sonrasında emeklilik için gereken prim ödeme günü ile yaşınızı tamamlarsanız emekli de olabilirsiniz. Emekli olunca hem geliriniz hem de aylığınız olacak. Bunlardan rakamsal olarak hangisi yüksekse TAMAMINI, hangisi az ise yarısını bir ömür boyu alabilirsiniz. Vefat ederseniz de her ikisini geride kalanlarınız almaya devam eder.

        49 yaşında emekliliği kazanırsınız

        27 Mart 1967 doğumlu olup 01 Temmuz 1985'te SSK'lı olarak işe başladım. Bu zamana kadar 4967 işgünü prim ödemem bulunmaktadır. 12.11.2005'ten itibaren devlet hastanelerinin birinde Özel Güvenlik Görevlisi (Taşeron işçi) olarak çalışmaktayım. SGK'dan aldığım sigorta hizmet süresinin 15 yıldan, prim ödeme gün sayısının ise 3600 günden fazla olduğunu belirten yazı ile kıdem tazminatımı kendi isteğimle ayrılırsam, en son çalıştığım işyerinden oradaki çalıştığım süre kadarki kısmını alabilir miyim? SADİ A.

        49 yaşında yani 27.03.2016 günü ve sonrasında SSK'dan en az 5300 gün sayısı ile emekli olabilirsiniz. SGK'dan aldığınız "kıdem tazminatı alabilir" yazısı ile işyerinden tazminatınızı alarak ayrılma hakkına sahipsiniz. Belgeyi işverene verdiğiniz gün işinizden ayrılabilirsiniz, herhangi bir süre bekleme zorunluluğunuz da yok. İşinizden ayrıldıktan sonra da dilediğiniz zaman fikriniz değişince yeniden işe de girebilirsiniz.

        Diğer Yazılar