Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Ankara Gurup Başkanlığı’nca Türkiye genelinde ‘‘Restoran ve Hazır Yemek İmalatı Yapan İşyerlerinde’’ bu yıl sonuna kadar sürecek programlı teftişler yapılıyor.

        Bu kapsam çerçevesinde gerçekleştirilen denetimlerde, çalışma hayatında işçi-işveren ilişkilerinin kararlı bir biçimde sürdürülmesi,

        4857 sayılı iş kanununun ilgili taraflara yüklediği sorumlulukların bilinmesi, sosyal tarafların karşılıklı bilgilendirilmesi ve bu konuda belirli bir duyarlığın oluşturulması amacı ana hedef olarak belirlendi.

        DENETİME GELDİLER

        Denetimlerde, sektörün çalışma hayatından kaynaklanan sorunlarına tarafların yaklaşımları, iş kanunu ile buna dayanılarak yayımlanmış bulunan yönetmeliklerin uygulanmasından doğan sorunların tespitiyle çözüm yollarının aranması da amaçlandığından, konunun etkin sosyal tarafı olduğumuz bilinciyle genel başkanı olduğum Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu’nun görüş ve önerileri de çok önemseniyor.

        Biliyorum ki şu anda bu satırları okuyan bir çok esnaf ve sanatkar kardeşim için müfettiş kelimesi son derece rahatsız edici..

        Çünkü devletine hep sadık ve kurallarına bağlı kalmış bizler için ne yazık ki Maliye ve Sosyal Sigorta Kurumu (SSK) kökenli bir yetkili kapımızdan içeri girdiğinde tarif edilemeyen bir korku ve kuşku içimizi kaplar.

        Ancak şunu bütün samimiyetimle ifade etmek isterim ki sevgili meslektaşlarım sakın bu geçmişinizden gelen bilinçaltı baskının etkisinde kalmayın.

        SATIRLARA SIĞMAZ

        Çünkü bu teftiş programının başında ‘devletime güvenimi’ daha da artıran o kadar kibar ve ne yaptığını bilen esnaf dostu bir genel koordinatör var ki tarifini bu satırlara sığdıramam.

        Kendisini bir Gaziantep seyahatim sırasında oradaki çalışma ve denetimleri sürecinde tanıdığım Bakanlığın İş Başmüfettişi Sayın Ali İhsan Öztürk ve ekibi bugünlerde denetimler için İzmir’de bulunuyor.

        Daha önce Haziran ayında siz değerli meslektaşlarıma duyuru yaparak bu denetimler için bir bilgilendirme toplantısı düzenlemiştik.

        Ancak düzenlediğimiz o etkinlikte bulunamayan siz sevgili meslektaşlarıma bir kez de buradan bilgilendirme yapmak isterim.

        ENDİŞE ETMEYİN

        Şu an itibarıyla sevgili denetimci dostlar kapınızdan içeri girebilir. Ama sakın panik yapmayın.

        Denetimci arkadaşlarımız sizlere çalışma hayatınız ve işçilerinizle ilgili denetim sorularını sorabilir.

        İnanın, rahat olun devletin sevgi dolu yaklaşımını belki de adından bile çok ürktüğünüz bu sevgili müfettiş kardeşlerimizden fazlasıyla göreceksiniz.

        Çünkü onların başında sektörümüzle yıllardır iç içe olmuş ve sorunlarımızı ve çözüm önerilerini çok iyi bilen sektörümüz adına ‘‘Turizmde (y)Emekler’’adında kitap yazabilecek kadar bizleri seven çok saygıdeğer bir beyefendi var.

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla kalın...

        Diğer Yazılar