Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AZINLIK okullarının yöneticileri Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel öğretim kurumlarıyla ilgili yeni yönetmeliğinde "azınlık okullarında yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının okuyacağına ilişkin" ibareyi kaldırmış olmasını "olumlu" bir adım olarak değerlendiriyor. Ancak 5580 sayılı kanunda "Bu okullarda yalnız kendi azınlığına mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çocukları okuyabilir" maddesi durduğu sürece vatandaş olmayan Rum, Musevi ya da Ermeni çocukların bu okullara kaydının yapılabilmesi mümkün mü?

        Dün bu maddeyle ilgili hem bakanlıktan yetkililerle hem de azınlık okulundan yöneticilerle görüşerek, hem maddeyi nasıl yorumladıklarını hem de ne düşündüklerini sordum. Bakanlık tarafı geçtiğimiz yıl kaçak olarak Türkiye'ye gelen ailelerin çocuklarının Ermeni okullarına alınmalarına izin verdiklerini hatırlatarak, "Diğer azınlık okullarına da vatandaş olmayan çocukların 'misafir olarak' alındığını duyarsak, çocuğu okuldan atmayız. Ancak okulların çocukların kaydını yapmaları ve onlara diploma vermeleri mümkün değil" diyor.

        Ermeni okullarının yöneticilerine göre her ne kadar kayıtlarını resmi olarak yapamasalar ve diploma veremeyecek olsalar da okullarında vatandaş olmayan Ermeni çocukları özel izinle öğrenim görebiliyor.

        Rum azınlık okullarına gelince; onlar okullarına konsolosluk mensubu çalışanların, subay ve kontenjan öğretmenlerin çocuklarının dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan hiç kimseyi alamadıkları söylüyorlar. Bu maddenin yönetmelikten çıkarılmasını, "İyi olmuş ancak bu değişiklik bizim vatandaş olmayan, Türkiye'de oturma iznine sahip Rum çocuklarını okullarımıza alabileceğimiz anlamına geliyor mu?" diye soruyorlar.

        Okulların temsilcileri 1964 yılına kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan Rumlarla, vatandaş azınlık çocuklarının birlikte aynı okullarda eğitim gördüklerini hatırlatarak, şöyle konuşuyor: "Oturma iznine sahip Yunan vatandaşlarının çocukları Rum okullarında Türkiye vatandaşı azınlık çocuklarla eğitim görüyordu. Ama 1964 sonrası Kıbrıs olaylarının da etkisiyle azınlık okullarına yabancı öğrenci alımı yasaklandı. Bu karar özellikle Rum okullarının sonu oldu. Azınlık okullarına vatandaş olmayan çocukları alabilmeliyiz. Okullarımız üzerinden bu yasak kalkmalı."

        Kısaca azınlık okullarının yöneticileri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların okullarında "misafir" olarak değil, kayıtlı ve diplomalı olarak okuyabilmeleri için gereken düzenlemenin yapılmasını istiyor.

        Diğer Yazılar