Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DIŞİŞLERİ bakanı olan Mike Pompeo’dan boşalan CIA Başkanlığı koltuğunu doldurması için aday gösterilen Gina Haspel’in resmen atanması için Senato İstihbarat Komisyonu sorgulaması 9 Mayıs’ta yapılacak.

        KARARTILMIŞ MERKEZ

        Aday olarak ismi açıklanır açıklanmaz George W. Bush’un başkanlığı döneminde Tayland’daki karartılmış bir operasyon merkezinin yöneticisi olarak Gina Haspel’in o gizli merkeze çeşitli yerlerden gizlice getirilen El Kaide mensubu militanlara işkence olarak tanımlanan sorgulama yöntemleri uygulattığı konuşulmaya başlanmıştı.

        Dahası o merkeze ait belgelerin CIA merkezine getirilmesinden sonra onların ortadan kaldırılmasını da Haspel’in yaptığı iddia edilmişti.

        Haspel’in soruşturmasında bu iki konunun da ortaya çıkacağı ve bu yüzden senatörlerin onun atanmasını onaylamayacakları konuşuluyordu.

        CIA’NIN İMAJ DÜZELTME OPERASYONU

        Bunun üzerine Washington’da CIA kaynaklı bir imaj düzeltme operasyonu başlatıldı.

        Aday olunan koltuk, CIA Başkanlığı olunca bu pek de sürpriz sayılmamalı.

        İlk önce eski CIA başkanlarının ve istihbarat çevrelerinin saygın isimlerinin imzaladığı bir tür Haspel’e destek mektubu yayınlandı.

        Daha sonra da o belgelerin yok edilmesinde Haspel’in hiçbir sorumluluğu bulunmadığını gösteren bir CIA iç soruşturma metni basına sızdırıldı. 2011 tarihli, o dönemin CIA Başkan Yardımcısı Michael Morell’in imzasını taşıyan belgede merkeze ait belgelerin Haspel’in bilgisi olmadan imha edildiği belirtiliyor.

        SON DOLAŞAN BİLGİ

        Bütün bunlardan sonra şimdi de tam soruşturma tarihi yaklaşmışken yeni bir bilgi dolaşmaya başladı Washington’da.

        Haspel’in komisyondaki senatörlerle yaptığı bire bir ikna toplantılarında onlara CIA’nın bir daha bu tür yöntemlere başvurmayacağı garantisini verdiği ve bunu komisyonun önünde soruşturması yapılırken resmi olarak da kayda geçirteceği vurgulanıyor.

        Bütün bu imaj düzeltme sürecinin Haspel’in atanmasını sağlayıp sağlamayacağı 9 Mayıs günkü komisyon toplantısında belli olacak.

        Diğer Yazılar