KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Aurelien Chedjou

Aurélien Chedjou 20 Haziran 1985 tarihinde Kamerun'un Douala şehrinde doğdu. 6 çocuklu bir ailenin 5. çocuğu olarak dünyaya gelen Aurélien Chedjou, futbola dair ilk eğitimini Samuel Eto'o, Carlos Kameni, Stephane Mbia ve Nicolas N'Koulou gibi Kamerunlu oyuncuların da yetiştiği Kadji Spor Akademisi’nde aldı. Aurélien Chedjou, 2002'de La Liga ekiplerinden Villareal CF'in altyapısına geçiş yaparak İspanya'ya gitti. Ama buraya alışamayınca İspanya'dan ayrıldı ve Fransa'ya gitti.

Pau FC'de oynadığı 1 sezonda sadece 2 maçta oynayan Aurélien Chedjou, 2004 yılında AJ Auxerre takımına transfer oldu. AJ Auxerre'de de bekleneni veremeyen Chedjou, Bu takımın A takımında ise 2 sezonda sadece 4 lig maçına çıktı. Bu iki sezonda genellikle AJ Auxerre'in B takımında şans bulan Chedjou, iki sezonda toplam 43 maçta forma giydi ve 7 gol kaydetti. 2006 yılında FC Rouen'e transfer oldu. 2006 yılında ise Rouen'de vitrine çıkan Chedjou burada oynadığı futbolla yeteneğini gösterdi 2006-07 sezonlarında bu kulüpte 1 sezon forma giyen Chedjou, 10 maçta forma giyerken bir de gol kaydetti. Chedjou, Bu takımda forma giydikten sonra kariyerinin zirve noktasını yaşayacağı Lille'e transfer oldu.


2007 yılında transfer olduğu Lille'de İlk sezonunda fazla forma şansı bulamadı ve sadece 2 maçta toplam 127 dakika sahada kalabildi. Chedjou bu performansı sayesinde 12 Mart 2009'da ilk kez Kamerun Milli Takımı'nın maç kadrosunda kendisine yer buldu. Aurelien Chedjou, 2009-2010 sezonunda ise takımının vazgeçilmezlerinden biri olmayı başardı. Adil Rami ile savunmanın göbeğinde şans bulan Chedjou tüm sezon boyunca Lig'de 31 maçta forma giydi 2 gol kaydetti, 6 sarı kart gördü ve 1'de asist yaptı.

Chedjou aynı zamanda 2009-2010 sezonunda Avrupa ligi'nde Sloboda Uzice takımına karşı ilk Avrupa maçına çıktı. Sezon boyunca 11 Avrupa maçına çıkan Chedjou, Avrupa ligi kariyerindeki ilk golünü ise 3-1 kaybedilen maçta Valencia ağlarına yolladı. Sezon boyunca 34'ü Lig'de olmak üzere 48 maçta forma giydi ve 1'i kendi kalesine olmak üzere 5 gol kaydetti.  2011-12 sezonunda ise 27 lig maçında forma giyen Chedjou, ilk Şampiyonlar ligi maçına da Inter karşısında çıktı. Sezon boyunca savunmanın ortasında Marko Basa ile görev yapan oyuncu Lig'de 4 gol atma başarısı gösterdi.

19 Eylül 2012 günü UEFA Şampiyonlar ligi'nde oynanan BATE Borisov maçında da forma giyen Chedjou, bu maçta kariyerindeki ilk Şampiyonlar ligi golünü kaydetti. Chedjou 27 Ocak 2013 günü oynanan Paris Saint Germain maçında Zlatan Ibrahimovic'e attığı çalımla dikkatleri çekerken, maç sonrası Ibrahimovic hakkında konuşan Chedjou, "Ibra fizik ve teknik olarak mükemmel. 1.95 boyunda bu kadar hızlı koşan bir oyuncu yoktur. Kimseye saygısızlık etmek istemem ama takımın yarısı ondan ibaret" diye konuştu.

Sezon boyunca 34'ü Ligue 17'si UEFA Şampiyonlar ligi ve 5'i Kupa maçı olmak üzere toplam 46 maça çıkan Chedjou, 4 gol 1 asist performansıyla oynadı.  Sezon sonunda (Chedjou'nun Lille'deki eski partneri) Adil Rami'nin takımdan ayrılma ihtimali nedeniyle La Liga ekiplerinden Valencia'nın, Süper lig'de eski takım arkadaşı Moussa Sow'un takımı Fenerbahçe'nin ve Ligue 2'den tekrar Ligue 1'e yükselme başarısı gösteren Monaco'nun Chedjou'yla ciddi şekilde ilgilendiği haberleri çok sık Fransa ve Avrupa spor basınında yer alsa da Kamerun milli takımından takım arkadaşı Dany Nounkeu'nun takımı Galatasaray, oyuncuyla 4 yıllık sözleşme imzaladı. 6.300.000€ bonservis ücretiyle transfer olan futbolcu Süper Lig'in en pahalı ikinci defans oyuncusu unvanını da kazanmıştır.


Aurélien Chedjou, sezon öncesinde Galatasaray SK ile Emirates Cup'a katılmış ve bu kupayı takımıyla birlikte kazanarak ilk kupasını elde etmiştir. Galatasaray SK formasıyla ilk resmi maçına ise Süper Lig'in ilk haftasında Gaziantepspor karşısında çıkmış ve 90 dakika sahada kalmıştır. Galatasaray formasıyla ilk UEFA Şampiyonlar Ligi maçına Real Madrid karşısında çıkan Chedjou, ilk golünü ise 27 Ekim 2013'te Kayserispor ağlarına yollamıştır. Chedjou bu golden sona Felipe Melo ile yaptığı sevinç ile taraftarların beğenisini toplamıştır.
Süper Lig'in ilk yarısında zaman zaman Semih Kaya zaman zaman Gökhan Zan ile zaman zaman da Dany Nounkeu ile görev yapan Chedjou, Roberto Mancini'nin teknik direktörlüğe gelmesiyle üçlü defansta takımının değişilmezi olmuştur. Aynı ülkeden vatandaşı Dany Nounkeu ise yabancı kontenjanına takılmış ve devre arasında Beşiktaş JK'a kiralanmıştır. Dany'nin yerine ise devre arasında Guillermo Burdisso kadroya katılmıştır.
Chedjou sezonun ilk yarısını 14 Süper Lig maçı 3 sarı kart ve 1 gol ile tamamladı. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ise 6 maçın tamamında forma giyen Chedjou, hepsinde 90 dakika sahada kaldı. Bu karşılaşmalarda ise hiç kart görmedi. Devre arasından sonra takımıyla ilk olarak Türkiye Kupası'nda Antalyaspor karşısında forma giyen Chedjou, 8 Şubat 2014 günü ise Süper Lig'de 2014 yılındaki ilk maçına Eskişehirspor karşısında çıktı ve bu maçta kafasıyla takımının 2. golünü atan isim oldu.
 26 Şubat 2014 tarihinde Chelsea FC maçında Hakan Balta ile savunmanın ortasında görev yaparak başlayan Chedjou, bu maçın 65. dakikasında ise takımına 1-1 beraberliği getiren golü kornerden kaydetti. Bu maçtan günler sonra Rizespor maçında da oynayan Chedjou, Galatasaray'ın 1-1 berabere kaldığı müsabakada takımının tek golünü atan isim oldu. Chedjou böylelikle kariyerinde ilk kez 3 maç art arda gol atmış oldu. Sezon boyunca Süper Lig'de 21 maçta 3 gol atan futbolcu, Türkiye Kupası finalinde de Bursaspor karşısında görev yapmış ve Galatasaray ile ilk resmi kupasını kaldırmıştır.

2014-15 sezon başında kötü bir Dünya Kupası performansı göstermesi üzerine Galatasaray'dan ayrılacağı iddia edilse de Chedjou, yeni teknik direktör Cesare Prandelli tarafından kadroda tutulmuştur.  O sezon ilk resmi maçına Türkiye Süper Kupası'nda Fenerbahçe karşısında çıkan Chedjou, bu maçta 120 dakika süre almış ve Semih Kaya ve Fernando Muslera ile birlikte takımının gol yememesinde büyük pay sahibi olmuştur. O sezon ilk Süper Lig maçına Bursaspor karşısında çıkan Chedjou, bu maçta tam 21 top kaparak takımının 2-0'lık galibiyetinin gizli kahramanı olmuştur. Daha sonra ilk UEFA Şampiyonlar Ligi maçına ise 16 Eylül 2014 günü RSC Anderlecht maçına çıktı. Maçın son dakikasında ise ileri çıkan Chedjou sol kanattan Burak Yılmaz'a yaptığı asistle atılmasında büyük pay sahibi olmuştur.

5 Şampiyonlar Ligi maçında tam süre forma giyen Chedjou, sezonun 27.haftasına kadar oynanan süreçte 24 lig karşılaşmasına ilk 11'de çıktı ve bu maçların tamamında 90 dakika süre aldı. Türkiye Kupası karşılaşmalarında ise rotasyon sebebiyle genellikle oynatılmadı. Ligde sezon içerisinde 4 gol kaydetti.

Millî takım kariyeri

Chedjou 12 Mart 2009'da ilk kez Kamerun A Milli Futbol Takımı'nın maç kadrosunda kendisine yer buldu. 7 Haziran 2009'da ise Dünya Kupası Afrika elemeleri kapsamında Fas karşısında ilk kez Kamerun Milli Takımı'nın formasını giydi. Aurélien Chedjou 2010 Dünya Kupası'nda toplam 4 kez kadrodaydı, 2 kez ilk 11'de başladı, 1 kez oyuna sonradan girdi ve 1 kez kulübede oturdu. Paul Le Guen yönetimindeki milli takımda ilk kez kadroda yer bulan Chedjou, 2010-2011 sezonunda Afrika Kupası Elemeleri'nde toplam 5 kez kadrodaydı 4 kez ilk onbirde başladı 1 kez oyuna sonradan girdi. Chedjou 2011-12 sezonunda da toplam 3 kez kadrodaydı ve bu maçın üçünde de ilk onbirde başladı. Chedjou Kamerun A Milli Futbol Takımı'nda zaman zaman Nicolas N'Koulou zaman zaman Joël Matip zaman zaman da Dany Nounkeu ile savunmanın ortasında görev yapmaktadır.

Chedjou Haberleri

  • Chedjou'dan veda!

    Futbol, 05 Temmuz 2013

    Chedjou'dan veda!

    Galatasaray'ın yeni transferi Chedjou, Lille kulübünün resmi internet sitesine açıklamada bulundu

  • Chedjou ile yollar ayrıldı

    Futbol, 14 Ocak 2021

    Chedjou ile yollar ayrıldı

    TFF 1.Lig ekiplerinden Adana Demirspor, Kamerunlu stoper Aurelien Chedjou ile yollarını ayırdığını açıkladı

  • Chedjou kendini buldu

    Futbol, 27 Aralık 2018

    Chedjou kendini buldu

    Bursaspor'un sezon başında Medipol Başakşehir'den kiraladığı Aurelien Chedjou, takımın defansında oynadığı futbolla göz doldurdu

    "VAR hakeminin ceza alması lazım"

    Futbol, 03 Eylül 2018

    "VAR hakeminin ceza alması lazım"

    Spor Toto Süper Lig'in dördüncü haftasında üç büyük takımın üçü de puan kaybetti. Üst üste aldığı iki deplasman mağlubiyetinin ardından Kayserispor'u ağırlayan Fenerbahçe 3-2 kaybederken Galatasaray, Trabzonspor'a deplasmanda 4-0 gibi farklı bir skorla kaybetti. Beşiktaş ise Bursa deplasmanından 1-1'lik beraberlikle döndü. Spor yorumcusu Mehmet Demirkol, ligde geride kalan haftayı, ve spor gündemini değerlendirdi. İşte Demirkol'un yorumları:

    İnler ve Chedjou göreve!

    Futbol, 13 Mart 2018

    İnler ve Chedjou göreve!

    Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Beşiktaş maçında cezası nedeniyle forma giyemeyecek olan Epureanu yerine Chedjou'ya, Emre Belözoğlu yerine ise Gökhan İnler'e formayı verecek

  • Tahkim Chedjou kararını verdi! Galatasaray...

    Futbol, 22 Şubat 2018

    Tahkim Chedjou kararını verdi! Galatasaray...

    TFF Tahkim Kurulu, Galatasaray ile Kamerunlu futbolcu Aurelien Chedjou arasındaki para cezasına ilişkin açıklamada bulundu

  • Chedjou'ya bir talip daha!

    Futbol, 18 Ekim 2016

    Chedjou'ya bir talip daha!

    Sarı-Kırmızılı kulüple sözleşmesi sezon sonunda bitecek olan Chedjou’ya, Çinliler’in yanı sıra Fransız kulüplerinin ilgisi devam ediyor. Marsilya’dan sonra Lyon da devreye girdi ve iş giderek ciddileşiyor

  • "Güzel işleri 2 hatayla mahvettim"

    Futbol, 24 Eylül 2016

    "Güzel işleri 2 hatayla mahvettim"

    Beşiktaş'ın attığı 2 golde de hata yapan Galatasaray'ın defans oyuncusu Chedjou, maçın ardından taraftarlardan özür diledi

    "Barça’da bile oynar"

    Futbol, 23 Ekim 2015

    "Barça’da bile oynar"

    "Chedjou şu anda Avrupa’nın en iyi stoperlerinden biri. Barcelona'da bile oynar"

    UEFA hakkını verdi!

    Futbol, 23 Ekim 2015

    UEFA hakkını verdi!

    Maçın adamı Podolski seçilse de golün asistini yapan Chedjou’nun performansına şapka çıkarıldı. UEFA’nın sitesinde “Galatasaray bir saat skoru korumaya çalıştı. Özellikle Chedjou tüm boşlukları kapatıp müthiş oyun çıkardı. Her yerdeydi” denildi

  • Can simidi Chedjou

    Futbol, 18 Ekim 2015

    Can simidi Chedjou

    İşte futbol böyle bir oyun! 11. dakikadaki hatası gol olsa Chedjou için kara bir gece olabilirdi... İkinci yarının başında Bilal’e asist yaptı, bir de kafayla gol bulup maça imzasını attı

  • Semih mi Chedjou mu?

    Futbol, 30 Eylül 2015

    Semih mi Chedjou mu?

    Devler Ligi’nde gruptaki ikinci maçına çıkacak olan Galatasaray’da teknik direktör Hamza Hamzaoğlu’nun ideal kadroyla Astana önüne çıkması beklenirken, defansta değişikliğe gidebileceği öğrenildi

  • Chedjou sevinci

    Futbol, 22 Eylül 2015

    Chedjou sevinci

    Ligin 3. haftasındaki Konya deplasmanında sakatlanan Chedjou’nun cumartesi günkü Gaziantep maçında oynama umudu doğdu

    Chedjou'nun durumu belli oldu

    Futbol, 30 Ağustos 2015

    Chedjou'nun durumu belli oldu

    Konya deplasmanında sakatlanan Chedjou için Galatasaraylıları sevindirecek açıklama geldi

    Reyiz’in hatası sakatladı!

    Futbol, 30 Ağustos 2015

    Reyiz’in hatası sakatladı!

    Sabri'nin hatası Chedjou’yu sakatladı!

  • Fenerbahçe itirafı!

    Futbol, 22 Temmuz 2015

    Fenerbahçe itirafı!

    F.Bahçe'nin flaş transferlerini ilgiyle takip ettiğini belirten Galatasaray'ın Kamerunlu stoperi, "İyi takım kurdular. Bizim de Avrupa mücadelesi için 1-2 önemli transfere ihtiyacımız var" dedi

  • Bir iyi, bir kötü haber

    Futbol, 19 Mayıs 2015

    Bir iyi, bir kötü haber

    Galatasaray'a tarihi Beşiktaş derbisi öncesinde bir iyi bir de kötü haber var

  • 7 önemli isim Sivas maçında yok

    Futbol, 18 Mayıs 2015

    7 önemli isim Sivas maçında yok

    Hafta sonu ligde Beşiktaş ile karşılaşacak olan Galatasaray, Türkiye Kupası yarı final rövanş maçında Sivasspor'a karşı önemli isimlerini dinlendirecek

    Oynamak istiyor

    Futbol, 18 Mayıs 2015

    Oynamak istiyor

    Galatasaray'da sakatlığı bulunan Chedjou'nun derbide sahada olması bekleniyor