KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

John Kennedy

John Kennedy, 29 Mayıs 1917 tarihinde ABD'nin Massachusetts eyaletine bağlı Brooklyn kentinde dünyaya geldi. Eğitim hayatını 1940 yılında Harvard Üniversitesi'nden mezun olarak tamamladı. John Kennedy, bitirme tezinde Birleşik Krallık'ın savaşa hazırlıksız yakalanması konusunu ele aldı ve bu tezi "İngiltere Neden Uyudu" adı altında yayınlandı ve büyük ilgi gördü.

Londra büyükelçisi olarak çalışan babasının 1938 yılında sekreterliğini yaptı. Amerika Birleşik Devletleri'nin İkinci Dünya Savaşı'na katılmasının ardından 1941 yılının sonbaharında John Kennedy, ABD Deniz Kuvvetleri'ne katıldı. İki yıl sonra Büyük Okyanus'un güneyine gönderildi. Büyük Okyanus'ta PT-109 ve PT-59 gemilerinin komutanlıklarını yapan John Kennedy, geminin batırılmasıyla ağır bir şekilde yaralandı. Yaralanmasına rağmen mürettabatını kurtaran Kennedy, gösterdiği kahramanlıktan dolayı madalya aldı ve 1945'te terhis oldu.

Babasının siyasete atılması için yetiştirdiği ağabeyi Joe savaşta öldü ve bu görev de John'a düştü. John Kennedy, akademik alanda çalışmayı ya da bir gazeteci olarak yükselmeyi planlasa da bu durum karşısında karar verdi ve siyasete atıldı.

1946'da Massachusetts eyaleti 11. seçim bölgesinden Demokrat Parti'nin adayı olarak katıldığı seçimlerde, Cumhuriyetçi rakibini ağır bir yenilgiye uğratarak henüz 29 yaşındayken Kongre üyeliğine seçildi. 1948 ve 1950 seçimlerini de kazanarak Temsilciler Meclisi'nde üç dönem (1947-53) görev yaptı. Bu görevi sırasında çalışma koşullarının iyileştirilmesini, ücretlerin yükseltilmesini, kiraların ve fiyatların düşük tutulmasını, sosyal konut yapımının ve yaşlılara yönelik sosyal güvenlik hizmetlerinin yaygınlaştırılmasını savundu.

Dış politikada soğuk savaşı destekleyen bir isim olan John Kennedy, Truman yönetiminin Asya'da izlediği politikayı sert biçimde eleştirdi ve Dışişleri Bakanlığı'nı Çan Kay-şek'i Mao Zedong'la işbirliğine zorlamakla suçladı.

1952'de Henry Cabot Lodge'a rakip olarak Senato seçimlerine katıldı. Annesiyle, kız kardeşleri Eunice, Patricia ve Jean'in eyaletin her yanında Kennedy çayları düzenleyerek destekledikleri seçim kampanyasına binlerce gönüllü katkıda bulundu. Kampanyayı 27 yaşındaki kardeşi Robert Kennedy yönetti. Kennedy aynı yılın sonbaharında Lodge'u 70 binlik bir oy farkıyla yenilgiye uğratarak Massachusetts eyaletinden senatör seçildi.

1960 yılının Ocak ayında başkanlık seçimlerine resmen katılacağını açıklayan John Kennedy, ön seçimlerde rakiplerini ağır yenilgiye uğrattı. Johnson'ı başkan yardımcısı adaylığına seçerek Demokratlar arasındaki konumunu daha da güçlendirdi. Adaylığının kesinleşmesi üzerine Temmuz 1960'ta yaptığı konuşmada Amerikan halkını bilinmeyen fırsat ve tehlikelerin heyecan verici yeni sınırlarını geçmeye ve özveride bulunmaya çağırdı. 'Yeni Sınır' deyimi daha sonra bütün program metinlerinde yer aldı.

Kennedy Cumhuriyetçilerin adayı olan Başkan Yardımcısı Richard M. Nixon'ı yalnızca 113.000 oyluk bir farkla geçerek başkan oldu. 43 yaşında ABD tarihinin en genç başkanı oldu.

22 Kasım 1963 tarihinde yerel saatle 12:30'da Texas'taki liberal ve muhafazakar kesim arasındaki sürtüşmeyi ve tartışmaları sonlandırmak için geldiği Dallas şehrinde eşiyle birlikte üstü açık bir arabadayken ateş açıldı. Açılan ateş sonucunda başından ve boğazından vurulan John Kennedy, kaldırıldığı Parkland Hastanesi'nde saat 13:00'de öldü.

46 yaşında yaşamını kaybeden Kennedy, tüm ABD başkanları arasında en genç yaşta ölen olarak tarihe geçti. Kendisiyle aynı araçta bulunan Teksas Valisi John Connally, ağır yaralanmasına karşın kurtarıldı. Başkan Yardımcısı Lyndon Baines Johnson aynı gün yemin ederek başkanlığı üstlendi.

John F. Kennedy Haberleri