KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

2015 Paris saldırıları

Paris saldırıları, 13 Kasım 2015 tarihinde Paris'te birçok noktada eş zamanlı olarak silahlı ve bombalı gerçekleşen terör saldırılarıdır. Bu saldırılarda en çok kayıp Bataclan Konser Salonu'nda yaşandı. Konser salonu, stadyum, restoran ve barlara yönelik koordineli şekilde düzenlenen terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 130 olarak açıklanırken, 99'u ağır olmak üzere 400 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Fransız polisi, iki gruba ayrılan saldırganlardan bir grubun stadyum yakınında eylem gerçekleştirirken diğer grubun da eş zamanlı olarak lokanta ve konser salonunda katliam gerçekleştirdiğini açıkladı.

Paris'te yapılan katliamların DEAŞ tarafından gerçekleştirildiği bildirildi.

BATACLAN KONSER SALONU SALDIRISI

O gece Bataclan Konser Salonu'nda ABD'li grup Eagles of Death Metal'in konseri vardı. Saat 21.00 sularında eş zamanlı gerçekleştirilen terör saldırılarında Bataclan Konser Salonu'nda a en az 118 kişi hayatını kaybetti. Paris Savcısı Molins, Bataclan Konser Salonu saldırısında Volkswagen Polo marka araç kullanıldığını, Belçika plakalı bu aracın Belçika'da yaşayan bir Fransız vatandaşı tarafından kiralandığını söyledi.

Bataclan Konser Salonu'ndaki militanlardan birinin polisler gelmeden önce belindeki bombayı patlatarak 4 kişiyi daha öldürdüğü açıklanırken, polis konser salonuna baskın düzenleyerek 3 saldırganı öldürdü. Teröristler tarafından rehin alınan 100 kişi hayatını kaybetti.

FRANSA STADYUMU SALDIRISI

Fransa ile Almanya arasında oynanan Euro 2016 hazırlık maçının oynandığı Stade de France'ın hemen yakınında da patlamalar oldu. Maçı seyreden Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, özel ekiplerce stattan uzaklaştırılırken, taraftarlar stadı terketmeyerek korku dolu bekleyişlerini sürdürdü.

PARİS 10. VE 11. BÖLGE SALDIRILARI

Paris'in 10'uncu bölgesinde yer alan bir restoranda meydana gelen saldırıda ölü ve yaralılar. Paris'in 10 ve 11. bölgelerinde gerçekleştirilen saldırıların ardından Fransa'da üst düzey alarm durumuna geçildi ve Paris'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

FRANSA'DA 2. DÜNYA SAVAŞI'NDAN SONRA İLK KEZ OHAL İLAN EDİLDİ

Katliamın ardından Fransa'da Bakanlar Kurulu, 14 Kasım 2015'de Elysee Sarayı'nda olağanüstü toplandı. Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, ülkede olağanüstü hal ilan etmesi ve sınırlarının kapatılmasına karar vermesinin ardından 3 ay süreyle olahanüstü hal ilan edildi. Şubat 2016'da OHAL 3 ay daha uzatıldı.

14 Temmuz'da gerçekleştirilen ve 86 kişinin hayatını kaybettiği Nice Saldırısı'ndan sonra 21 Temmuz'da OHAL 6 ay daha uzatıldı. Şubat 2017'de sona erecek OHAL 15 Temmuz 2017'ye kadar sürdü.

Yapılan OHAL ile, AVM ve önemli alanlarda uygulamaya sokulan asker destekli 'Devriye operasyonu', genişletilerek tüm ülkeye yayıldı. 20 cami veya mesid ile 15'e yakın dernek kapatıldı.

Terörle mücadele yasasında değişiklik yapıldı (polisin gece baskınları yapabilmesi, ev ve araçların aranabilmesi, gözaltı kararı almadan 4 saat gözetim altında tutabilmesi, ev, işyeri ve araçlara görüntü ve ses kaydı yapan araçların yerleştirilebilmesi gibi yenilikler getirildi)

Paris Saldırıları Haberleri