KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

PKK

Şeyh Said İsyanı sonrası çıkarılan Şark Islahat Planı çerçevesinde Kürt illerinde olağanüstü hal ilan edilmiş, halka açık yerlerde Türkçe harici bir dil konuşulması yasaklanmıştı.

1974 yılından itibaren Apocular Dönemi başlamış ve 4 yıllık süreçte Ankara'da kurulan organizasyon kısa süre içinde Güneydoğu Anadolu'ya taşınarak genç Kürtler arasında propaganda faaliyetlerinde bulunulmuştur.

Apocuların çekirdek grubunda 16 kişi bulunmaktadır fakat yıllar içinde 16 kişiden sadece Abdullah Öcalan bu grup içerisinde kalmıştır.

1980 darbesinin ardından birçok siyasi grupla beraber Kürt solu da zarar görmüş ve Diyarbakır Cezaevi'ndeki işkence ve kötü muameleye tabii tutulan tutukluların bir çoğu PKK'ya katılmış ve PKK'nın temelini oluşturmuştur.

1984 yılında Diyarbakır Cezaevi'nde tahliyelerin başlamasıyla beraber PKK hızla güç kazanmıştır.

PKK'nın hızlı yayılışını fark eden devlet, Özel Harp Dairesi kontrolünde gizli bir yapılanma oluşturmuş ve yapılanmaya JİTEM adını vermiştir. Jitem'in ana amacı PKK'yı ve PKK'ya giden destekleri ortadan kaldırmaktı.

1984 yılı itibariyle PKK farklı bir yapıya bürünerek Suriye'nin desteğiyle Güneydoğu Anadolu'da gerilla savaşı yöntemlerini uygulamaya koymuştur.

1993-1998 dönemi arasında örgüt, hayatta kalabilmek ve ülkeler arası yapılarda barınabilmesi için ideolijisini büyük oranda değiştirmiştir.

PKK'nın kurulduğu günden bu yana kadar Suriye, Irak ve Türkiye'nin güney ve doğu bölgelerinde yapılanarak çeşitli intihar saldırıları ve katliamlarla ismi anılmıştır.

Örgütün ele başı Abdullah Öcalan, Türkiye'nin baskıları sonucu 1998'de Suriye, Abdullah Öcalan'ı topraklarından çıkarmak zorunda kaldı. Suriye'den Rusya'ya, daha sonrasında İtalya'ya geçen Abdullah Öcalan, İtalyan Hükümeti tarafından da sınır dışı edilince, Kenya'daki Yunanistan Büyükelçiliği'nde saklandı.

Kenya'daki Yunanistan Büyükelçiliği'nden çıkarıldıktan sonra, Kenya güvenlik güçleri tarafından Türkiye'ye teslim edildi.

Abdullah Öcalan, 31 Mayıs 1999 tarihinde hapis edildiği İmralı adasında yargılanmaya başladı ve suçluluk savunması yaparak PKK'yı kurduğunu, örgütü sevk ve idare ettiğini, yakalandığı ana kadar örgütün liderliğini sürdürdüğünü itiraf etti.

29 Haziran 1999'da yapılan son duruşmada Abdullah Öcalan'ın idam edilmesine oy birliği ile karar verlidi. Mahkemenin verdiği idam kararı Yargıtay tarafından 25 Kasım 1999 tarihinde onandı fakat idam cezası uygulanamadı. Avrupa Birliği uyum yasaları nedeniyle idam cezası kaldırıldığı için Abdullah Öcalan, İmralı Cezaevi'nde hapis yatmaktadır.

Pkk Haberleri