Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Altyapı Nasıl Yazılır? TDK ile Altyapı Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        ALTYAPI NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Altyapı kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Altyapı nasıl yazılır? İşte, Altyapı kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        ALTYAPI DOĞRU YAZILIŞI

        altyapı

        ALTYAPI KELİMESİNİN ANLAMI

        “Altyapı” kelimesi Türkçeye, alt ve yapı kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.Alt: Eski Türkçede “aşağı” anlamına gelen bu kelime, Orta Türkçede ise “temel” anlamına gelmekteydi.Yapı: Eski Türkçede “inşa etmek, kurmak” anlamına gelen “yap-” kökünden türemiştir.Birleşiminden de anlaşılacağı gibi “altyapı”, bir yapıyı destekleyen, üzerinde durduğu temel sistemleri ifade eder.Türk Dil Kurumu’na göre “altyapı” kelimesinin doğru yazılışı birleşik hali olup “alt yapı” şeklinde ayrı yazılmaz. Sözlük anlamı olarak, bir projenin ya da mekanın işleyişi için gerekli olan temel tesislerin tümüne “altyapı” denir. Bu, bir şehir için kanalizasyon, elektrik, yol gibi sistemleri; bir bilgisayar sistemi için ise donanım, işletim sistemi, ağ bağlantıları gibi sistemleri içerebilir.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        “Türk romanı kendini belirleyen altyapı kurumlarının dışında, onlardan ileri bir aşamadadır.” – S. İleri

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • alt yapı