Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        FIFA'nın yolsuzluktan yasaklı eski Başkanı Sepp Blatter bizzat itiraf etmişti; kadın futbolcuların, voleybolcular gibi daha dar ve kısa şort giymeleri halinde, sporun erkek seyirciler için de daha çekici hale geleceğini ve kadın futbolunun kuraklıktan kurtulacağını söylemişti.

        En yetkili ağızdan çok tepki çeken bu açıklama çok gerilerde kaldı ama o erkek kafası bugün hala geçerli, daha alt kademelerde olsa bile. Geçen yılın en iyi futbolcusu seçilen Ada Hegerberg'in başına gelen münasebetsizliğin üzerinden çok zaman geçmedi. Norveçli futbolcu, dünyada yılın en iyi futbolcusuna verilen Ballon d'Dor'a (Altın Top) layık görülen ilk kadın sporcu olarak ödülünü alırken, törenin sunucusu Fransız DJ Martin Solveig, o şuursuz “Twerk yapmayı biliyor musun?” sorusunu sordu. 60 yıldır sadece erkeklere verilen altın topu gururla kaldırıp öpen Ada'nın dili tutulmuştu. Öyle ki, kendisini popo sallamaktan ibaret gören Solveig'e sadece “Hayır” diyebilmişti.

        Norveçli futbolcu Ada Hegerberg, geçen yıl 3 Aralık'ta 'Ballon d'Dor' ödülünü almıştı.
        Norveçli futbolcu Ada Hegerberg, geçen yıl 3 Aralık'ta 'Ballon d'Dor' ödülünü almıştı.

        Spor dünyasındaki cinsiyetçiliğin doruk noktası olarak tarihe geçen bu sahneye tepki yağınca sunucu mecburen özür dilemişti. Kadın sporcuya cinsiyetçilik yapılıyor, Serena Williams gibi siyah yıldızlar nezdinde en katmerlisinden cinsiyetçilik+ırkçılık yapılıyor, sonra özürler geliyor ama kafalar özür gerektirmeyecek şekilde düzelmiyor bir türlü.

        “NEFRET KUSAN ALÇAK VE TABANSIZLAR”

        İşte Avustralya'da yaşanan olay bunun son örneğini oluşturuyor. Farklı saha, top ve kurallarla oynanan Avustralya Futbolu Kadınlar Ligi'nin yıldız oyuncularından Tayla Harris'in 40 metreden gol attığı enstantane, Channel 7'nin Facebook sayfasında "Yılın fotoğrafı“ başlığıyla paylaşılıyor. Görseldeki kas ve kontrol kuvvetine hayran olunacak yerde, ilkel beyinlerden cinsel içerikli, ahlaksız yorumlar yağıyor. Cinsiyetçi yorumlar biriktikçe sosyal medyadaki tepki de büyüyor. Tepki gösterenlerden biri de fotoğrafı çeken Michael Wilson; "Bunu alın troller" diyerek şutun GIF'ini de paylaşıyor.

        İnfial üzerine kanal, fotoğraflı paylaşımını siliyor. Yorumlar da gidiyor ama görselin geri çekilmesi daha büyük bir ayıp olarak kayda geçiyor. Çünkü golü alkışlayan övücü yorumların da silinmesiyle kadının adı ve başarısı yok hükmünde sayılmış oluyor. Sonunda “Özür dileriz, fotoğrafı kaldırarak yanlış bir mesaj verdik. Bundan böyle trolleri uzak tutacağız” diyerek yeniden yayına vermek zorunda kalıyorlar.

        Ama tartışma bitmiyor. Başbakan Scott Morrison, bu galiz yorumları savuran erkekleri “her zaman olduğu gibi, internette kadınları hedef alarak nefret kusan alçak ve tabansızlar” olarak niteliyor. “Kadının sportif gücünü kaldıramayan, korkak klavye delikanlıları” tarzı eleştiri yağıyor küfürbaz güruha.

        "İŞİMİ YAPIYORUM, HAYVANLAR”

        İğrenç yorumları nakletmeye imkan yok ama görülmemiş dozda cinsel tacize uğrayan Tayla Harris de sessiz kalmıyor, sosyal medyadan yapıştırıyor cevabını. “Bu benim işimi yaparken çekilmiş fotoğrafım... aşağılayıcı, onur kırıcı yorumlarda bulunmadan önce bunu bir düşünün, hayvanlar” diye yazıyor.

        Peki bu meydan okuma bizim medyaya nasıl mı yansıdı? “Seksi sporcu Tayla Harris ateş püskürdü: Hayvanlar” şeklinde! Cinsiyetçilik genlere işlemişse, bir haber haberin içeriğinden bu kadar “bihaber” verilebilir. Hayvan sözü, doğru bir hakaret yöntemi değil ama kadın futbolcu, cinsiyetçi düşünenleri hayvan yerine koyuyor, anlayın!

        Evet kadın işini yapıyor. Ve bu gerçek, 25 yılımın geçtiği Hürriyet'teki bir cinsiyetçilik skandalına götürüyor beni. Başka yayın kuruluşundan bir kadın muhabirin takip ettiği olay esnasında yere çömelmiş halde arkadan çekilen fotoğrafı “Muhabirin iş kazası” başlığıyla girmişti gazetenin göbek sayfasına. Çünkü pantolonun bel kısmından iç çamaşırı görünüyordu. Gece yazı işleri ekibinin haber değeri gördüğü bu fotoğraf yüzünden ertesi gün kıyamet kopmuştu. Sadece kadınlarda değil, erkeklerde de infiale yol açarak.

        Diğer Yazılar