Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Flamingo” yazınca Google’ın “yenir mi?” diye tamamlayacağı aklınıza gelir miydi? Böyle bir arama trendi olduğuna göre demek ki, bir takım et düşkünleri yemeye niyetliler ama çok da emin değiller. Sadece Türkçe değil, birçok dilde arama yapın, “can you eat a flamingo?”, “Kann man flamingo fleisch essen?” şeklinde uzayıp gidiyor.

        Antik Roma’da aristokratların flamingo yediği tarihi kayıtlardaki yemek tarifleriyle sabit olsa da, şu çağda hem de av yasağına rağmen gırtlak uğruna hayvanlara kıymanın alemi yok. Yemek uğruna ya da değil, hayvanlara şiddetin sonu gelmiyor. Nesli tükenen ya da tükenmeyen bütün hayvanlar şiddet nesnesi. Siverek’te sopa darbeleriyle öldürülen oklu kirpiden Ankara Batıkent’teki zehirle katledilen köpeklere kadar.

        İşte son olarak Aksaray Hamidiye Sazlığı’nda dört flamingo eli tüfekli katillerin kurbanı oldu. Peki neden vurdular o kuşları? Yemediklerine göre, zevk ve eğlence için mi? Ya da pişirmek üzere avlanmış başka kayıp kuşlar var mı? Flamingoların vurulduğu ilk vaka değil bu. Daha geçen ocak ayında kuş fotoğrafçısı Alper Tüydeş, Bursa Karacabey Dalyan Gölü’nde saçma yarasıyla bitap bir flamingoyu hastanenin acil servisinde tedavi ettirip evine almış, sonra da Ova Korusu Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ndeki yeni yuvasına teslim etmişti.

        Kuş fotoğrafçısı Alper Tüydeş ve eşi, yaralı kurtarılan flamingo ile baykuşa evde baktılar.

        Ama biliyor musunuz, kolonisinden kopan o kuşun bir eşi vardı. Çünkü 6-7 yaşlarında yumurta verecek olgunluğa erişen flamingolar, monogamdır ve ömürlerini çoğunlukla tek eşle geçirirler. Dünya flamingo nüfusunun yüzde 10’unun yaşadığı Gediz Deltası’ndan biliriz. Geçen sene 20 bin çift flamingo orada kuluçkaya yatmış, binlerce flamingo yavrumuz dünyaya gelmişti. Çok kalabalık olduklarına bakmayın, geniş flamingo gruplarında kuş gribi, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklar çok çabuk yayılır. Besin kaynakları kirlenip, zehir karıştığı takdirde bütün koloni artık risk altındadır. Beslenme ve üreme alanları tehdit altındaysa çeker giderler. Dünyanın en önemli kuş alanlarından olan Gediz Deltası’ndaki varlıkları neyse ki, son anda kurtuldu. İzmir Körfez Otobanı projesi için verilen olumlu ÇED kararı, açılan davalar sonunda geçen aralıkta iptal edildi.

        Doğada av olabilecekleri hasımları pek yoktur, insanoğlu hariç!

        MEZOPOTAMYA’DA SOYKIRIM

        Irak'ın güneyinde bir yer ve yol kenarında flamingo satışı.

        Iraklı çevreciler sokak protestolara bile neden olan flamingo avının yasak olduğu halde aslında yasak olmadığını da söylüyorlar; “gerekmedikçe öldürülmemeleri” şeklindeki resmi ibareden ötürü.

        Flamingoların yoksulluk ve yoksunluk nedeniyle tüketikleri başka ülkeler de var. Mesela Karayiblerde sınırlı av yasağı nedeniyle olağan gıdalar arasında yer alıyorlar. Ancak Hindistan’da doğal yaşamı koruma yasasına rağmen avlanan flamingoların Mumbai pazarlarında tavuk etinden ucuza satıldığı söyleniyor. Avlanırken kameralara yakalanıp sosyal medyada teşhir edilenleri üç yıla kadar hapis cezası bekliyor.

        Basra'da flamingo avını protesto eden Iraklı çevreciler.

        Venezuela’da da flamingo avı kesinlikle yasak, ancak yaygın açlık krizi bu ülke insanını flamingolara mahkum etmiş gibi görünüyor. Las Peonias lagünü çevresindeki atıklar o mahkumiyeti ele veriyor. Flamingo tüketimi alaycı bir deyişle “Maduro diyeti” diye de anılıyor. O diyete, çöplerde bulunan kedi, köpek ve güvercin artıklarının da dahil olduğu söyleniyor.

        Diğer Yazılar