Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        TikTok biliyorsunuz bir sosyal medya mecrası. Daha ziyade gençlerin kullandığı bir platform. Birçok istatistiğe göre 10-29 yaş arasındaki kullanıcıların oranı toplamın yüzde 60’ını aşıyor.

        Gençlik burada adeta.

        Kullanıcı sayısı olarak dünyanın en büyük 6. platformu konumunda TikTok. Hatta öyle ki en büyükler arasında Facebook tarafından satın alınamayan bir tek o var! Kalanların neredeyse tamamı Zuckerberg tarafından yutulmuş.

        Çok hızlı büyüyor bu şirket. Her şey çok hızlı zaten konu TikTok olunca.

        Kullanıcılar 15 saniyelik bir video çekiyorlar. 2 milyar kez indirilen ve belki bunun yarısı kadar da aktif kullanıcısı olan bu sosyal ağda içerikleri diğerlerinin beğenisine sunuluyor. 155 ülkede kullanılıyor ve bu sayıları sadece 3 senede yakaladılar. TikTok’un 1 ayda kazandığı ‘müşteriyi’ Instagram geçen sene hiçbir çeyrekte yakalayamadı örneğin.

        Veriler, büyüme rakamları ve oranlar korkunç. Hindistan, Çin ve ABD’de adeta uçuşa geçen bu şirket için her şey mükemmeldi. Ta ki Başkan Trump devreye girene kadar.

        Şirketin yüz tanıma teknolojisi ile kullanıcılardan bilgi topladığını ve bunları Çin Komünist Partisi ile paylaştığını iddia etti. Şirketin belli bir vadeye kadar ABD’li bir şirkete satılması gerektiğini söyledi.

        REKLAM

        Hazmetmesi zor, tekrar özet geçeyim. Tahminen 80 milyar dolarlık piyasa değerine varan bu şirket yüz ifadelerinizden halet-i ruhiyenizi çıkarıyor. Sonra sizin adınıza profiller oluşturuyor. Bunları da Çinli komünistler kullanıp yarın öbür gün sizi manipüle edebilir. O yüzden bunu biz alalım ki sizi kimse yönlendirmesin.

        Başkan bunu söylüyor.

        Şirket biraz itiraz ediyor ama son gelen haberlere göre ABD’li WalMart ve Oracle hisselerin bir bölümünü alacaklar. Şirketin global kısmı da halka arz edilecek. Böylece açık kaynağa geçilecek ve ABD denetimi de olacak. Detaylar henüz net değil ancak vaziyet kabaca böyle.

        Ticaret savaşları, korumacılık, ekonomik milliyetçilik öyle bir noktaya geldi ki artık bir başkasının malını almaya kadar işi vardırmak mümkün.

        İlginç olan, casusluk suçlamasına esaslı bir yanıt verilmemesi. Sessiz sedasız, son yılların en büyük girişimi (Uber de olabilir) satışa çıkarılmak zorunda kalınıyor.

        Benzer suçlamaların farklı renklerini ABD birçok Çinli şirket için de yapıyor. Bu durumda ya onlar için suçlamalar böylece temelli değil ya da onların akıbeti de...

        TikTok hikayesi, bu sosyal medya platformunun 15 saniyelik gönderileri gibi kısa. Her şey çok hızlı oluyor.

        TikTok.

        Diğer Yazılar