Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dünyanın en ilginç otomotiv üreticisi Tesla’nın açıklaması adeta deprem yarattı.

        ABD’nin Sermaye Piyasası Kurumu'na (SEC) gönderdiği açıklamada, şirket varlıklarının bir bölümü ile dijital varlık statüsündeki Bitcoin aldığını duyurdu.

        Tesla, ABD’nin en çok konuşulan şirketlerinden. Sadece mart dibindeki 77 dolardan 800 dolarlara kadar yükseldiği için değil. Aynı zamanda hemen her ölçü ile dünyanın en pahalı şirketi olduğu için de bu böyle.

        Şirket değeri + borçlar olarak kısaltabileceğimiz işletme değeri sadece 1 yılda 66 milyar dolardan 850 milyar dolara roketledi!

        Dünyadaki bütün elektrikli araçları üretse de zor ulaşılabilecek bir değer. Sanırım bu balonu haklı çıkarabilecek tek şey, şirketin sahibi olarak anons edebileceğimiz Elon Musk. Kimileri sıra dışı olsa da ‘fikirleri’ olması sebebi ile şirket çarpanlarına bir sınır çizilemiyor.

        Çılgınlık mı yoksa hakediyor mu zaman gösterecek. Ancak bu pahalılığa, benim şüphelerim azıcık daha ağır basıyor.

        REKLAM

        Şirketin son açıklamasında inanılmaz notlar var:

        -1,5 milyar dolarlık nakit varlığın Bitcoin’e yatırıldığı (31/12 itibari ile nakit ve benzeri varlıklar 19 milyar dolar)

        -Belli limitler dahilinde araç satışlarında Bitcoin’in kabul edileceği

        -Bu şekilde elde edilecek getirilerle dijital varlıklara yatırım yapılabileceği.

        Bunca başlığı sindirmek epey güç. Elbette, her şeyden önce doyurucu bir açıklama gerekiyor. Nereye kadar dijital varlıklar ile alış veriş yapılacak. Peşi sıra birsürü soru / sorun ortaya atılabilir.

        Ancak otoritelerin gözünde bir türlü legal bir mertebeye oturamayan bir varlığa yapılan bu yatırım milat niteliğinde. Bence çok da olumlu oldu.

        Neden mi?

        Her şeyden önce SEC ve diğer otoriteler artık Bitcoin, Etherium, Dogecoin gibi ‘paralar’ hakkında bir karar vermek zorunda kalacaklar. Çünkü dünyanın en büyük elektrikli otomotiv üreticisi (Piyasa değerlemesi bazında) bu işe para yatıracak. Yani yatırımcıların parası buraya gidecek. Üstelik alternatif bir ödeme aracı olarak da onların tanımadığı bir ‘parayı’ kabul edecek.

        Yatırımcılar dolaylı olarak, hiç bilmedikleri bir varlığa yatırım yapmış olacaklar eğer Tesla hissesine sahiplerse. Buna müsaadeleri var mı? Bilmemiz gerekir.

        Ayrıca bir yatırım aracı olarak kripto varlıklar böylece ana akım olmuş oluyorlar. Üstelik en tepeden. Eğer ki bu statü sarsılmazsa mesela Bitcoin fiyatı kaça gider?

        REKLAM

        Bir diğer konu da artık mecburen kriptocuların bile kabul ettiği ‘Bitcoin bir ödeme aracı değil’ cümlesi geçerliliğini yitirmiş olur. Onlar bile pes etmişken, bu paraya çok nüfuzlu biri bir nefes vermiş olacak. Zaten fiyatlaması ancak komik temellere dayanan bu varlığın bence ucu yukarı doğru açılmış olacak.

        Önemli bir Nasdaq şirketinin değerlemesi temellere dayanmayan bir varlığa yatırımının önü açılmışsa bunun devamı nasıl gelir? Bitcoin bir ödeme ve takas aracı haline geldiyse havadan kaç trilyon dolarlık servet yaratılabilir...

        Sanırım bu hamle ile artık bir milat oldu. Tüm bu sorulara yanıtı verecek kişi Musk değil. ABD’li yetkililer.

        Elon Musk rahat. Tweet atıyor. Para kazanıyor. Herkesin bu lüksü yok. Otoriteler için de günümüz finans camiası için de bence milat oldu. Eğer herkes tamamsa ben de asansör gibi inip çıkan kripto paralara ilişkin muhalif görüş baltalarımı gömmeye hazırım.

        Herkes tamam mı peki?

        Diğer Yazılar