Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünün, haftanın ve belki de şu ana kadar yılın en beklenmeyen gelişmesi, Moody's'in Türkiye'nin derecelendirme notuyla ilgili açıklaması oldu. Bloomberght.com web sitesinde derlendiği haliyle, Moody's Investors Service, Türk hükümetinin "çözüm sürecini" değerlendirmek için parlamento araştırma komisyonu kurmasının ülkenin kredi notu için pozitif bir adım olduğuna dair bir açıklama yaptı. Moody's, Güneydoğu bölgesindeki çatışmanın, Türkiye'nin kredi itibarını zedeleyen siyasi belirsizliğe uzun süredir kaynaklık ettiğini de vurguladı.

        Moody's, barış sağlanacağı beklentilerinin yatırımcı güvenini güçlendirdiğini ve Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırım için cazibesini artırdığını kaydederek, bu gelişmenin bir sonucu olarak, Türkiye'nin böyle bir ekonomik gelişmeden fayda elde edeceğinin, dış kırılganlıklarının azalacağının ve Türkiye'nin ülke kredi itibarının artacağının altını çizdi. Moody's açıklamasında, Nisan 2012'de yürürlüğe giren yeni teşvik sistemini de, Güneydoğu Anadolu'ya yatırım çekme etkisi açısından övdü.

        Moody's, söz konusu teşvik programının, Türk ihracatçısının ithal ara mallara bağımlılığını azaltmasının yanı sıra, aynı zamanda doğrudan yabancı yatırım akışını da artırmayı, istikrarlı cari açık finansmanı ve ülkenin dış kırılganlıklarını azaltacak koşulları sağlamayı ve ülke kredi itibarını güçlendirmeyi amaçladığına da işaret etti.

        BABACAN'IN AÇIKLAMALARI MOODY'S'İ HEYECANLANDIRDI

        Moody's'in yurtiçi ve yurtdışı piyasalar ve piyasa profesyonelleri açısından beklenmeyen açıklamasının

        gerekçesini araştırdığımızda, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a Moody's heyetinin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği bir nezaket ziyaretinin etkisinin bir hayli fazla olduğunu anlıyoruz. Söz konusu ziyarette, Ali Babacan Moody's heyetine, tüm Türkiye'ye heyecan ve umut vermiş olan son çözüm sürecini, girişimi o kadar net ve anlaşılır olarak izah ediyor ki, bu bilgi aktarımından gereken politik ve makro ekonomik analizi yakalayabilmiş olan Moody's'in dünkü açıklamayı gerçekleştirme

        ihtiyacı gündeme gelmiş gözüküyor.

        Bu noktada, Standard&Poors'un (S&P) birkaç hafta önce gerçekleştirdiği not artırım kararına yönelik açıklamasında değindiği, atıfta bulunduğu başlıkların da Moody's'i etkilemiş olabileceği düşünülebilir.

        Nitekim, Moody's'in not artırımına yönelik beklentilerin güçlü olduğu bu yılın başında, esasen Moody's piyasa profesyonellerini olumsuz yönde şaşırtmıştı ve Fitch'in attığı adımı ve cesareti gösterememiş olması nedeniyle eleştirilmişti. Bu durumda, piyasada Moody's'in yeni bir derecelendirme not değişikliği değerlendirmesini beklenenden erken gerçekleştirmesi yönündeki piyasa analizi yeniden hareketlenmiş gözüküyor.

        PİYASA LİKİDİTESİ DİKKATLE TAKİP EDİLMEKTE

        Türkiye'nin küresel algısıyla ilgili süreci başarabildiği kadar iyi yönetmeye çalıştığı bir süreçte, iç piyasada da esnaf ve KOBİ'ler, bir miktar nefes alabilmek için arayış içindeler. TCMB rezerv para değerini 2011 yaz sonu 134 milyar TL'ye kadar çıkarırken, 2011 yılının ilk 9 ayında yüzde 10'luk bir büyüme gerçekleşmişti. Aynı rakam 2012 yılı nisan başında 84 milyar TL'yi, bu yılın nisan ayı başında

        ise 76 milyar TL'yi gördü. Reel sektörün "oksijeni"ni ihmal etmeyelim.

        Diğer Yazılar