Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        0-6 YAŞ

        Nil’in Kardan Adam Hikâyesi

        Nil neredeyse tüm mevsimleri biliyordu. Yazın gökyüzünde kocaman bir güneş olur ve denize girilirdi. İki tane bahar vardı: Birinde Nil kurumuş ağaç yaprakları üzerinde gezer, diğerindeyse rengârenk çiçekler açar ve Nil pencereden kuşların sesini dinlerdi. Ama bir mevsim vardı ki onda ne yapılır bilmiyordu Nil. Bir sabah kalktığında her yeri bembeyaz görene kadar…

        Çiğdem Yalman Kopan, Eksik Parça

        *

        Hachiko

        Profesör Ueno ile köpek Hachiko’nun eşsiz dostluğunu duymuşsunuzdur. Profesör, Hachiko’yu küçücük bir yavruyken sahiplenmişti ve birlikte çok mutluydular. Hachiko, sahibini her gün tren istasyonuna kadar takip ediyor ve dönmesini bekliyordu. Bir gün Profesör Ueno o istasyona dönmedi ama Hachiko onu beklemekten hiç vazgeçmedi. Zuhal Belli Akyüz’ün çizimleriyle, gerçek bir arkadaşlık hikâyesi.

        Özge Ceren Hacıosmanoğlu, Yakamoz Çocuk

        *

        Defne’nin Sarmaşıkları

        Defne’nin iki tekerlekli bir bisikleti, yıldızlı kırmızı ayakkabıları, çok yumuşak bir pelüş aslanı var. Bir de sarmaşıkları… Karnında büyüyen, endişelendiğinde ya da korktuğunda onu kısıtlayan dikenlerle dolu dallar. Defne sarmaşıklarını kontrol altına almak istiyor ama nasıl? Sandra Dumais’nin resimlediği, hem çocuklarda hem yetişkinlerde yaşanan kaygıyı anlamak ve onunla baş etmek için öneriler sunan sıcak bir kitap.

        Maude Nepveu Villeneuve, Çev: Elif Özcan, Pötikare

        *

        Lori’nin Masalı

        Her akşam, ilk yıldız göründüğünde ninesi Lori’ye masal anlatır, Lori de ninesine yüzündeki çizgileri sorar. Günler böyle gelip geçer, güz gelir. Lori istemeye istemeye okula başlar, ninesi de masalları unutur. Her ikisi de susup konuşmaz olur. Bir gün öğretmenin masasında bir kitap görür Lori, tavus kuşu masalını hatırlar, korkuları kaybolur, sesi yeniden duyulur. Bir çocuğun okul kaygısı, Müjde Başkale’nin çizimleriyle anlatılıyor…

        Züleyha Ersingün, Kırmızı Kedi

        *

        Oyun Canavarı

        Mert, fırsat bulur bulmaz soluğu bilgisayar ekranının başında alıyordu. Sihirli parmakları ile en sevdiği oyunda durmaksızın seviye atlamaya çalışırken aslında neleri kaçırdığının pek de farkında değildi. Futbol antrenmanından keyif almak, hafta sonu tatili yapmak, yeni arkadaşlar edinmek, zamanını etkin kullanarak sorumluluklarını yerine getirmek ve daha neler neler… Bu sihirli parmakları biraz dinlendirme vakti artık. Irma Zmiric Çetinkaya’nın çizimleriyle…

        Ayşegül Liman Kaban, Dürbün

        ***

        7-10 YAŞ

        Sıkıntıdan Patlayan Kasaba

        Deniz fenerinde yaşayan Bayan Tepedenbakan, işleri dışında hiçbir şeyle ilgilenmeyenleri çok yadırgıyordu. Ona göre kasaba adeta donup kalmış, insanlar çevrelerindeki güzellikleri görmez olmuştu. Sonra bir gün kasaba sakinleri "sıkıntıdan patlamaya" başladı. Önce emekli öğretmen Bay Sormageç, sonra şapkalı Bay Fernando, derken masalcı Bayan Sonsuzmasal... Kasabanın doktoru Bay Cansever de "patlayınca", tatilini dedesi Bay Sormageç'le geçiren Bulut'un aklına bir fikir geldi... Sadi Güran'ın desenleriyle.

        Selen Aydın, Günışığı

        *

        Arkadaşım Toby

        Toby, bir sahil kasabasında sahibiyle birlikte sakin ve sessiz bir hayat sürmektedir. Günlerini doğa içinde, topraklarına ve sahibine göz kulak olarak geçiren Toby, diğer tüm köpekler kadar mutlu ve huzurludur. Derken, ansızın bir kedinin hayatlarına girmesiyle tüm dengeler değişir. Acaba ressamlık yapan sahibi gerçekte göründüğü kadar mutlu değil midir? Bu sessiz kitap, oyunbaz bir köpeğin, sahibiyle olan ilişkisini köpeğin gözünden suluboya resimler eşliğinde anlatıyor.

        Gregory Panaccione, Desen

        *

        Sözel Çocuk

        Mert meraklı, araştırmayı, okumayı seven ama yazmayı sevmeyen bir sözel çocuk. Bir gün, sokaktan geçerken atık toplayıcı Musti'yi görüyor ve onun yaşamını değiştirmek için ailesinden, öğretmeninden yardım isteyip çözüm arıyor. Peki Mert, Musti'ye yardım edebilecek mi? Mert'in sonsuz merakıyla zenginleşen bu hikâye, farklı hayatları düşünmeye, toplum olmanın gerekliliklerini sorgulamaya davet ediyor. Yazar, “Sayısal Çocuk” kitabının ardından bu kez bir “Sözel Çocuk” hikâyesi anlatıyor.

        Hidayet Karakuş, Bilgi

        *

        Yıldız Sporcu Olacağım

        Yıldız sporcu olmak istiyorsun. Bunun için gereken bilgi ve beceriye sahip misin? Kısa ve öz bilgilerle dolu kitap, iyi bir sporcu olmak için nasıl antrenman yapman gerektiğini, yemek ve uykunu nasıl düzenleyeceğini öğretiyor. Bu seri, çocukların STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) konularına ve onlarla bağlantılı mesleklere ilgi duymalarını sağlamayı amaçlıyor. Çocuklar bu seri ile doktorluktan astronotluğa birçok meslek için gerekli bilgi ve beceriler hakkında fikir sahibi oluyor.

        Catherine Ard, Çev: Ali Berktay, İş Bankası

        *

        Para Ağacı

        Düşünsenize bütün gün yatıyorsunuz. Kitap okumuyor, müzik dinlemiyor, tablete bile bakmıyorsunuz. Tembel oğlan tam da bunu yapıyor. Oyun oynamaya, yemek yemeye, konuşmaya bile üşeniyor. Sonra bir mucize oluyor. Tembel oğlan hareket etmeye karar veriyor. Ve daha ilk adımında dünyanın en zengin çocuğu oluyor. Sonra da geri yatıyor. Yazar, “kolay yoldan para kazanmayı” masaya yatırırken emeğin, üretmenin, çabanın ve dostluğun altını çiziyor. Mert Tugen’in çizimleriyle.

        Şermin Yaşar, Taze Kitap

        ***

        REKLAM

        11-14 YAŞ

        İçimdeki Melodi

        İçimdeki Müzik’in devam romanında Melody, tutkusunun peşinden gidebilmek için korkularıyla yüzleşiyor. Melody, artık daha büyük ve cesur bir genç kızdır. Onun gibi farklı yeteneklere sahip çocuklara yönelik kamplar olduğunu keşfettikten sonra, bir kampa gidebilmek için can atar. Ormanda yürüyebileceği, çelik halatla uçabileceği ve ata binebileceği bir yer! Belki de sonunda gerçek bir arkadaş edinebileceği, kendi kararlarını verebileceği, kendi başına bir şeyler yapabileceği bir yer…

        Sharon M. Draper, Çev: Zeynep Kürük, Genç Timaş

        *

        Batık Adası: Kayıp Dünyanın Tanrıları

        Gözleri buluşurken Seth’in dikkati Ellie’nin omzunun ardındaki bir şey yüzünden dağıldı ve Seth donup kaldı. Ellie de dönüp baktı. Ufukta, ay ışığının aydınlattığı, siyah, çıkıntılı bir şekil... Yeni bir ada… Ellie ve Seth özgürlük ve huzur arayışı içinde Düşman’ın Şehri’nden kaçıp okyanusa yelken açtı. Gizemli bir kraliçenin yönettiği tropik adanın kıyılarına ulaştıklarında mükemmel yuvayı bulduklarını düşündüler. Ancak çok geçmeden kendilerini tehlikeli bir güç mücadelesinin içinde buldular.

        Struan Murray, Çev: Cenk Pamay, Doğan Çocuk

        *

        Saklı Asa

        Gerçek güç nedir? Liyakat ne işe yarar? Nasıl bütün insan olunur? Ahlâki zekâ ne için gerekli? Emek ve erdem bize ne katar? Hak etmeden kazanırsak ne olur? Niçin, ne zaman ve nasıl sorumluluk almalıyız? Düşünmeye, sorgulamaya ve gerçeği aramaya yönelten felsefi hikâyeler anlattığı çocuk kitaplarıyla tanınan yazar, bu kez gençler için yazdı. Eşi ile birlikte yıllardır kitapların arasında yaşayan bir sahaf ile bir gencin sorgulayarak, araştırarak, adım adım gerçeği arayış yolculuğu bu…

        Anooshirvan Miandji, Bilgi

        *

        Yiyecek Anatomisi

        Kuşkonmaz çatalı neye benzer? Hangi ülkede patates kızartmasının üstüne muz sosu dökülür? Balık filetosu ile balık bifteği arasındaki fark nedir? Damak zevkiniz için bir renk cümbüşü sunuyor kitap. Yiyeceklerin ve dünya mutfaklarının tanıtıldığı görsel turla yiyecek dünyasına dalıyorsunuz. Kitapta, tüm dünyadaki yiyeceklerin tarihleri ve ilginç yanları resmedilip anlatılıyor. Her gün bir tutam bilgiyle kendinizi şımartırken, eğlenmeyi de unutmayın.

        Julia Rothman, ODTÜ Geliştirme Vakfı

        *

        Kaçak Yolcu

        Leo, ağabeyi Gareth ve babası Dr. Fender’la birlikte uzun bir yolculuktadır. Tazı adlı uzay gemisinde, Güneş Sistemi'nin çok ötesinde, evrendeki en değerli kaynak olan ventasyumun izinde tam üç yıldır sürüklenmektedirler. Fakat yolculukları şiddetli bir patlamayla kesilir, çünkü Dünya ve Aykar gezegenlerinin baş düşmanı Djar İmparatorluğu, gemilerine hain bir saldırı düzenlemiştir. “İkarus Günlükleri” serisinin ilk halkası bu.

        John David Anderson, Çev: İpek Güneş Çıgay, Tudem Kültür

        Diğer Yazılar