Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        0-6 YAŞ

        Bay Ay İçin Müzik

        Hale çello çalmayı seviyordu ama kalabalığın karşısında elleri terliyor, yüzünü ateş basıyordu. O da genellikle odasında kendi başınayken çello çalmayı tercih ediyordu. O akşam dışarıdan gelen baykuşun sesi onu çok rahatsız etti. Hale baykuştan gitmesini istedi ama baykuş gitmeyince onu kaçırmak için bir çay fincanını pencereden dışarı fırlatıverdi. Neyse ki çay fincanı baykuşa isabet etmedi ve harika arkadaşlıkların kurulacağı muhteşem bir gece başladı…

        Philip C. Stead, Çev: Esin Uslu, Çizer: Erin E. Stead (YKY)

        *

        Kış Ormanında

        Tilki, fare ve karga karlarla kaplı ormanda gezintiye çıkmışlardı. Ama karınları nasıl da gurulduyordu! Ancak ufukta yiyecek hiçbir şey yoktu. Bir tek sincabın keyfi yerindeydi, çünkü yazın leziz mi leziz hazineler toplamıştı. Sadece kendisi için tabii! Peki… Sincabın hazinesi nerede saklı olabilirdi? Soğuk bir kış gününü arkadaşlık ve dayanışma ile ısıtan sıcacık bir kış öyküsü…

        Daniela Kulot, Çev: Zeynep Alpaslan (İş Bankası)

        *

        Bulutçelen Kuşları

        Kendilerini bukalemunlar gibi gizleyen bulutçelen kuşları, bulutların yanında uçarlarsa beyaz, şehre yaklaşırlarsa renk renk olurlar. Onları görmek öyle kolay değildir. Günün birinde göç ettikleri şehirde kuşların yuva yapması yasaklanır. Ağaçlardan tüm kuş yuvaları kaldırılacaktır. Bulutçelenler de başka bir yere göç eder ancak arkalarında bir yumurta bırakırlar. Bakalım Selmira, Adnan ve Minik Adam yumurtayı koruyabilecekler mi? Roberto Lauciello’nun çizimleriyle.

        Giulia Cocchella, Çev: Tülin Sadıkoğlu (Çınar)

        *

        REKLAM

        Ay Çöreği

        Çocukların okumayı öğrendiği, kitapla bağının güçlendiği çağlarda onlara öğreticilikten ziyade okuma zevkine, akıcı okuma pratiğine, kelime dağarcığına katkı sağlayan eserler sunmak önemli. Kafiyeli yazılmış, okurda bir his uyandıran, zengin kelime çeşitliliğine sahip şiirler bu ihtiyacı karşılamak için birebir. Ay Çöreği, 30 yıllık bir öğretmenin Türkiye’nin dört bir yanında tanıştığı binlerce çocuğun hayallerinden topladığı, yüreğinde demlediği, çocuklar için değil; çocukların dilinden kaleme döktüğü şiirlerin hayat bulduğu bir çalışma.

        Cafer Tayyar Taşyürek (Multibem)

        *

        Bir Dileğin Varsa

        Bir dileğiniz varsa ne yaparsınız? Şipu’nun böyle bir dileği vardı. Dileği gerçekleşsin diye neler mi yaptı? Yıldızlara şarkılar söyledi, dört yapraklı yoncalar aradı, dilek kuyusuna paralar attı, pasta yapıp mum bile üflemeyi denedi. Dileğinin böyle gerçekleşmeyeceğini anlayınca da kollarını sıvadı ve hemen harekete geçti… Kitabı, Anne Hofmann’ın harika resimleri tamamlıyor.

        Görkem Kantar Arsoy (YKY)

        ***

        7-10 YAŞ

        İnternetsiz 15 Gün

        İnternet olmadan bir tatil mi? Bilgisayar, oyun konsolu, cep telefonu da mı yok! Sosyal medya mesajlarını kontrol etmeden bir saat bile geçiremeyen Emilie, çevrimiçi oyunlardan uzak kalamayan Ambroise için sanal yaşamdan uzak bir tatil, adeta kâbus demekti. Tweet atmayı, like'lamayı, bir şeyler post etmeyi, snap chat'i bırakmak onlar için en gerekli şeyleri atmak ile aynıydı. Bakalım internet olmadan 15 gün dayanabilecekler mi?

        Sophie Rigal Goulard, Çev: Atakan Karakış (Dürbün)

        REKLAM

        *

        Mistik Yerler Ve Çözülmemiş Gizemler

        Atlantis neredeydi? Kutsal Kâse’yi kimler aldı? 51’inci Bölge’de ne tür karanlık işler dönüyor? Eğer siz de diğer milyonlarca insan gibi bu soruların yanıtlarını merak ediyorsanız ya da dünyanın en gizemli yerlerinden birine seyahat etmeyi planlıyorsanız, kitap tam size göre! Sarah Sheppard İsveç doğumlu bir sanat yönetmeni ve grafik tasarımcısı. 2013’te yayımlanan ikinci kitabı Önemli Haritalar 60 bin sattı ve en iyi çocuk kitabı dalında Carl von Linné Plaque ödülünü aldı.

        Sarah Sheppard, Çev: Zeynep Tamer (Kolektif)

        *

        Mümkünler Ormanı’nda Neler Mümkün?

        Tırtıl Tobi de diğerleri gibi orman ailesinin sevimli bir üyesiydi. Neşe ve huzur dolu geçiyordu günleri. Ama bir gün en yakın dostu Tombul Yaprak’ın solmaya başladığını fark etti. Önce biraz çaresiz hissetti. Öğrenince neler olup bittiğini, aklında hemen bir soru beliriverdi. “Her şeyin yoluna girmesi için neler mümkün olabilirdi?” İşte o an yalnız değildi. Cevabı ararken kimler ona eşlik etmedi ki! Esnek Kirpi, Telaşlı Tavşan, Korti Kaplumbağa ve Bereketli Toprak... Müjde Başkale’nin çizimleriyle.

        Çiğdem Odabaşı (Altın)

        *

        Kitap Arkadaşlarım

        Kaç defa bir kitabın kahramanıyla birlikte güldük veya ağladık? Onlarla birlikte acı çektik, zaferleriyle keyiflendik ve maceralarıyla eğlendik. Sherlock Holmes, Jane Eyre, Harry Potter ve Don Kişot, her genç ve tutkulu okurun kendine yakın hissettiği ve arkadaş olmak isteyeceği kırk edebiyat kahramanından sadece birkaçı... Bu kitap, unutulmaz eserleri keşfetmek isteyen herkes için bir rehber niteliğinde.

        Roberto Piumini, Çev: Ceylan Özçapkın (Doğan Çocuk)

        REKLAM

        *

        Düş Makinesi

        Ava, bir gece yorganın altında kayıplara karışan el fenerinin peşinden gittiğinde, çok garip bir yerde kendini bulur: Düş üreticilerinin ve gizemli düş makinesinin diyarında. Burada herkesin düşlerini gerçekleştiren büyülü bir buton bulur. Ava da, ister istemez merakına yenik düşerek bu butona basar. Peki herkesin düşü gerçekleşirse ne olur? Bunu öğrenmek için Ava ile aynı maceraya girmeye hazırlanın.

        Jenny Jinks, Çev: Ebru Arun (Mundi)

        ***

        11-14 YAŞ

        Simon Weil Unutkanlar Krallığı’nda

        Bir varmış bir yokmuş, bir Unutkanlar Krallığı varmış. Tepesinde Kafalar, ovasında Eller yaşarmış. Kafalar Eller’i yönetirmiş. Bir gün gelmiş, Eller artık çalışmamaya karar vermiş. Prenses Emel saraydan kaçmış ve neler olup bittiğini anlamak için yola koyulmuş. Bilin bakalım kiminle tanışmış?.. Küçük Filozoflar Dizisi, çocuklar için filozofların hikâyelerini anlatan resimli kitaplardan oluşuyor. Bu, dizinin yirmi dokuzuncu kitabı. Magali Dulain’in çizgileriyle.

        Anne Waeles, Çev: Siren İdemen (Metis)

        *

        Balon Diyarı

        Neler var bu kitapta? Yaşının çocuğu olmaya, akran eğlencesine, spor-müzik gibi hobilere, kitap okumaya ve okunan kitapların gereksinim paylaşımlarına, en önemlisi “hayallerden ve hayallerin peşinden gitmekten vazgeçmemenin ne kadar besleyici olduğuna” minik dokunuşlar var! Peki, Neler Yok? Büyücüler, cadılar, kötülükler, ölmeler, öldürmeler, anne-baba-kardeş eksikliklerini ve özlemlerini vurgulamalar, duygu sömürüleri yok…

        Şükran Makar (İkinci Adam)

        REKLAM

        *

        Kağıttan Gemiler

        Defne’nin dinlediği büyülü öyküler kulağına zamanda seyahat etmenin sırrını fısıldayacak. Hem de bu sırrı annen ve baban biliyor. Kitabı okuduktan sonra onlara sorarsan haklı olduğumu göreceksin. Acaba bu kitaptan sonra farklı bir dünyanın mümkün olduğunu hissedecek misin? Sen de masmavi gökyüzünün altında bisikletine atlayıp defneli sokakta dolaşmak ister misin? O zaman bu kitabı okumaya başlamalısın!

        Sinem Ulu Güleryüz (Fa)

        *

        Yıldız Köpek

        Laika, Moskova sokaklarında hayatta kalma mücadelesi veren başıboş bir köpektir. Hayatı, soğuk bir kış gecesi değişir. O, ölümcül bir uzay yolculuğu için seçilmiştir. İnsanlara güvenmeyen Laika, kaçmak için elinden geleni yapar. Ta ki Nina ile tanışana kadar. Babası Sovyet uzay programında bir bilim adamı olan Nina, yalnız ve içine kapanık bir kızdır. Okuldaki en iyi arkadaşı Amerika'ya taşınınca Nina okul zorbalarıyla tek başına yüzleşmek zorunda kalır. Laika ve Nina, bilim laboratuvarında buluştuğunda yavaş yavaş birbirlerine bağlanırlar.

        Megan Shepherd (Timaş İlk Genç)

        *

        Kayıp Lapis Lazuli

        Acaba Lapis Lazuli nedir? Lapis Lazuli nasıl kayboldu? Var olanlar Dünya gezegeninde nelerle karşılaşacak? Kayıp Lapis Lazuli bulunabilecek mi? Bu soruların hepsinin cevabı bu romanda. Kitap, gezegenler arası var olanların mücadelesini anlatıyor. Her romanda olduğu gibi iyi ve kötü var olanlar bulunuyor. Dünya gezegenini keşfeden karakterlerimiz aynı zamanda da Dünya gezegeninin üzerinde bulunanlarla da baş etmek zorunda kalabilir. Kayıp Lapis Lazuli`yi bulabilmek için verilen mücadelede belki siz de bir var olansınız!

        Betül Fırat (Gülnar)

        Diğer Yazılar