Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Birleşmiş Milletler’de önemli bir gelişme yaşandı ve ilk kez bir Türk; Büyükelçi Volkan Bozkır Genel Kurul Başkanlığı’na yüksek oy desteğini alarak seçildi…

        Gelen oyların bu denli yüksek olmasının bir önemi var, çünkü Bozkır’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Başkanlığı’na 7 ülkeden başka karşı çıkan olmadı; 4 ülke de destek yerine sessiz kaldı.

        Yunanistan, Ermenistan, Güney Kıbrıs, Mısır ret verdi; Birleşik Arap Emirlikleri ise bildiri ile karşı duruşunu gösterdi.

        Bu 11 ülkenin dışında geri kalan 178 ülke tam destek verdi.

        Bu rakam önemli, çünkü Türkiye AB sürecinin en iyi işlediği, Kıbrıs konusunda karşılıklı olumlu adımların atıldığı, Ermenistan ile protokolün imzalanıp karşılıklı futbol karşılaşmasının yapıldığı dönemde aday olduğu BM Güvenlik Konseyi üyeliğinde 151 oyda kalmıştı.

        Volkan Bozkır
        Volkan Bozkır

        PROTOKOLÜN BİRİNCİ SIRASINDA

        Dolayısıyla hem alınan oy açısından, hem de AB ülkelerinin ağırlıklı bölümü, Suudi Arabistan da dahil olmak üzere ABD, Rusya, Çin gibi birbiriyle uzlaşması zor ülkelerin desteğini de yanına alması açısından önemli.

        Bu oylarda Bozkır’ın uzun yıllar farklı ülkelerde büyükelçilik görevinde bulunması, AB Bakanlığı yapması ve TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı olmasının da önemi var.

        REKLAM

        Bozkır dünkü sohbetimizde bir noktaya daha işaret etti, “Büyükelçilerimizin hepsi çok iyi çalıştılar, hepsinin büyük katkısı oldu” dedi.

        BMGK’DAN ÇIKMAYAN GENEL KURUL’DAN ÇIKAR

        Genel Sekreter, Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) yanı sıra üçüncü önemli makamı olan Genel Kurul Başkanı, BM protokolünde birinci sırada bulunuyor.

        BM’nin diğer organlarda yaşadığı krizlerin çözümünde de önemli bir görev üstleniyor ve Genel Kurul’da sorunun çözümünün yolunu açıyor.

        Yakın geçmişte 5 üyeli BMGK’dan çıkmayan birçok kararın Genel Kurul’daki oylama aracılığıyla çözüldüğü dikkate alınırsa, Bozkır’ın üstlendiği görevin önemi de ortaya çıkıyor.

        Volkan Bozkır da bu duruma dikkat çekti ve Koronavirüs salgınının da üstüne binmesiyle, pek çok ülkenin sıkıntılı bir döneme girdiğini anımsattı.

        “Bu ülkelerin BM’den beklentisi arttı” deyip ekledi:

        “BM’nin onlar için bir platform olması, sorunlarına çözüme karşılık veren bir konuma gelmesi için çaba göstereceğim. BM’nin bu ülkeler için, ‘Gerekirse Genel Kurula giderim, derdime derman olan kuruluştur’ diyebileceği bir konuma gelmesi gerekir.”

        BM’nin 75’inci kuruluş yıldönümünde bu makama seçilmesinin önemini de vurgulayan Bozkır, “Türkiye’nin adının duyulmasına da önemli katkı verecek” dedi.

        Batı grubunun adayı olmasına karşın, bütün grupların oyunu aldığını da anımsatan Büyükelçi Bozkır, “Ben de bütün grupların Başkanı olarak herkese el uzatacağım. Uluslararası barış ve istikrarın oluşmasını sağlayacak her girişime destek vereceğim” dedi.

        Bu aşamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BMGK için dile getirdiği “Dünya beşten büyüktür” sözünü anımsatınca Bozkır önemli bir noktanın altını çizdi.

        REKLAM

        BMGK’da bir ülkenin veto etmesi sonucu karar alma sürecinde sıkıntı yaşandığını anımsatan Volkan Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

        “BM Güvenlik Konseyi’nde yaşanacak bir tıkanma halinde Genel Kurul’un devreye girmesi açısından önemli. Güvenlik Konseyi’nde tek ülke dahi veto ettiğinde orada sorun oluyor. Ama özellikle bazı ülkelerin orada birlikte hareket edeceği, onların sesinin duyulacağı bir platformu açacağız…”

        İLK KUTLAMA LAVROV’DAN

        Seçilmesi için 178 ülkenin desteğinin yanı sıra bazı ülkelerden de anında tebrik mesajı aldığını da belirtti.

        Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un seçildiğinin belli olmasıyla birlikte hemen tebrik mesajı geldiğini söyledi.

        Göreve Ağustos’ta başlayacağını belirten BM Genel Kurul Başkanı Bozkır, bu yıl Genel Kurul’un koronavirüs nedeniyle video konferans ile toplanacağını da anımsattı.

        Türkiye ilk kez sıkı eleştiri getirdiği BM’de önemli bir makamda temsil edilecek.

        Bu sadece Türkiye’nin tanıtımında değil, getireceği hareket ve yenilikle diğer ülkelerin de yanında yer almasını sağlaması açısından önem arz edecek.

        Bozkır’ın sakin, planlı, esprili ve uzlaşmacı kimliği de bunun yolunu açmasında en önemli faktör olacak.

        Zaten aldığı oy da bunu ilk adımda sergiledi…

        Yıldırım çekildi, Şentop kesinleşti

        Yıldırım çekildi, Şentop kesinleşti
        0:00 / 0:00

        Ankara'da bir süredir siyaset kulislerinde en fazla konuşulan konu dün akşam itibarıyla kapandı.

        Eski Başbakan ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın “Aday değilim” açıklamasıyla, Meclis Başkanlığında ikinci devrenin de büyük olasılıkla mevcut Başkan Mustafa Şentop ile tamamlanacağı kesinleşti…

        Bu olasılığı dünkü “Başkanı ‘temayül’ belirleyecek” başlığındaki yazımda dile getirirken, AK Parti’nin geçmişten gelen geleneğine atıf yapmış ve “TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, bu devre de devam etmesine yüksek ihtimal veriliyor” cümlesini kullanmıştım.

        TBMM Başkanı'nın alınan karar gereği 30 Haziran'da AK Parti Grubu'nda yapılacak ''temayül yoklaması'' ile belirleneceğini belirtmiştim.

        Tam bu gelişmelerin yaşandığı sırada akşam saatlerinde Yıldırım’ın TBMM’de arkadaşlarımıza “aday olmadığını” açıklamasıyla bütün tartışmalara da nokta konuldu.

        Yıldırım'ın yakın çevresi çekilmenin gerekçesini, ''Başbakanlık, TBMM Başkanlığı yapmış biri olarak temayül yoklamasına girip de arkadaşlarıyla yarışır duruma gelmek istemedi'' diye açıklamakla yetindi.

        Bu durumda tekrar adaylığı kesin olan TBMM Başkanı Şentop, 7-12 Temmuz arasında yapılacak seçimde, ilk iki turda olmasa da üçüncü turda salt çoğunluğu alarak ikinci devrede de Başkan olmayı kesinleştirdi.

        REKLAM

        Üçüncü tur oylama diyorum, nedeni de ilk 2 turda seçim için üçte iki, yani 400 oyun gerekli olması…

        AK Parti’ye “Adayınız bizim de adayımızdır, destekleriz” teminatı veren Cumhur İttifakı ortağı MHP ile AK Parti’nin toplamı 400’ü bulmuyor.

        Bu nedenle ancak üçüncü turda kazanmasına olanak tanınıyor.

        GRUP BAŞKANI’NI DA SEÇECEK

        TBMM Başkanlığı netleşmeye başlayınca, 30 Haziran'da yapılacak grupta yarış büyük olasılıkla Grup Başkanı ve başkanvekillikleri üzerinde olacak.

        AK Parti, bu dönem Başkan’ın yanı sıra, Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğu için TBMM’de partisini temsil edecek Grup Başkanı’nı da belirleyecek.

        Bu görevi şu an Naci Bostancı götürüyor, kendisine 5 grup başkanvekili de destek veriyor.

        Bostancı’nın hem ittifak ortağı MHP ile ilişkisi, hem de diğer partilerle ilişkisi ve uzlaşmacı çelebi kişiliği ikinci devrede de Grup Başkanlık görevine devam etmesine kesin gözüyle bakılmasının önemli nedeni.

        Ancak Grup başkanvekillerinde bir değişimin, geçmiş uygulamalar da göz önüne alındığında yüksek ihtimal olduğu da kayda geçiliyor…

        DEĞİŞİMİN GONGU

        Şurası açık ki Meclis seçiminin hemen ardından kabine değişikliği beklentisi de yükseldi.

        Yeni sistemde bakan olanların vekillikleri düştüğü için, çok sayıda ismin kabineye girmesine olanak tanınmıyor.

        Nitekim mevcut kabinede 4 isim; Adalet, Dışişleri, Maliye ve İçişleri bakanları milletvekili seçildikten sonra bakan yapıldığı için milletvekili sıfatları düşmüştü.

        Ayrıca AK Parti kongresinin de en geç Mart ayında tamamlanması planlandığı da göz önüne alındığında, TBMM Başkanlık, Grup Başkan ve başkanvekilliği ile yönetiminin seçiminin ardından geniş kapsamlı bir yeniden yapılanmaya gidilebileceğinin de işareti veriliyor.

        Özellikle de Cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısının üçe çıkarılıp, bunların yatırımcı bakanlıklar; güvenlik ve istihbarat; hazine- maliye ve dış politika olarak sorumluluk üstlenmesi olasılığından söz ediliyor.

        Özetle AK Parti'de değişimin gongu 30 Haziran'da vurulacak…

        Düğün, nişanın ardından, kongre sezonu da açılıyor

        Salgın döneminde ara verilen parti kongrelerinin, yeni normalde “salonda mı, statta mı, parkta mı yapılacağı” tartışması sürerken, ilk uygulamasının adımı bu hafta sonu atılıyor.

        İYİ Parti, Ankara İl Kongresini Yenimahalle Belediyesi’nin salgın öncesi, sanki bugünler düşünülmüş gibi inşa ettiği, doğal havalandırması olan, yeni nesil Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştirecek.

        Böylece YSK da salonda kongre yapılabilmesinin yolunu açmış olacak.

        Aslında ilk siyasi faaliyet olması açısından önemli, çünkü Yüksek Seçim Kurulu’nun koronavirüs salgını nedeniyle aldığı bir dizi kararın da ilk denemesi olacak.

        SINIRLI KATILIM

        İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Asiye Yıldırım’ın anlattığına göre Ankara’da 610 delege bulunuyor; görevliler ile bu sayının 700 civarında olması öngörülüyor.

        Toplamda 5 bin kişilik spor salonunda bu sayının daha da aza indirilmesi için üç adayın yarışacağı kongrede siyasi konuşmaları kısa tutmuşlar, 55 yaş üstündekilerin öncelikli oy kullanması kararını almışlar, ayrıca kronik hastalığı olanlara da “akşam saatlerine doğru oy kullanmaya gelin” mesajını yollamışlar.

        Böylece salonda kalış süresini en aza indirmeyi amaçlamışlar.

        CHP’nin nerede yapacağı konusunda Sağlık Bakanlığı’ndan Büyük Kurultayı için yazılı öneri beklediği Ankara’da ilk deneyim, diğer partilere de örnek teşkil edecek…

        Diğer Yazılar