Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “BU bölgede en zayıf hava savunma sistemine sahip ülkeyiz” diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetten S-400 konusunda daha kararlı adım atmasını bekliyor.

        Kılıçdaroğlu, S-400’ün kullanımı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, “Bülent Ecevit cesaretini beklediğini” söyledi.

        Kılıçdaroğlu yıllık değerlendirme toplantısında Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya'nın da arasında bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı...

        CHP lideri dün bir grup gazeteci ile Genel Merkez binasında 2020 yılını değerlendirdi, kendileri açısından muhasebesini yaptı.

        AİHM kararından, CHP’deki taciz-tecavüz iddialarına, Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda parlamenter demokratik sistemin sağlanması için talep edenlerin bir araya gelip ortak metin çıkarmasına kadar birçok konuda görüşlerini dile getirdi.

        Kılıçdaroğlu’na yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle oldu:

        ERKEN SEÇİMİ NEDEN İSTEDİM?: Erken seçimi Türkiye’nin giderek ağırlaşan faturayı ödememesi için istiyorum. Hükümetin tüm sorunları çözme kapasitesini kaybettiğini görüyoruz. Biz de bu fatura daha ağırlaşmadan topluma gidelim diyoruz. Önümüzdeki seçimler bir iktidar muhalefet seçimi olmasının ötesinde, Türkiye’nin tepeden tırnağa yapılanması gerekiyor. Parlamenter sistem gerekiyor. Gecikilen her gün Türkiye’nin önüne daha ağır bir fatura konuluyor.

        REKLAM

        AİHM’İN FATURASI AĞIR OLUR: AİHM’nin kararlarının Türkiye’de uygulanması gerektiğini Anayasa Mahkemesi söylüyor. Ben bu karara uymam dediğiniz zaman Avrupa’dan kendinizi tamamen tecrit etmiş oluyorsunuz. Demokrasi yükseltilebilir algısı tamamen yok edilir. Kararı uygulayacaklar ancak topluma “elimiz mahkum” diyecekler. Kararın uygulanmamasının faturası ağır olur, bunu herkes biliyor. Kararı uygulamazlarsa da şaşırmam, daha önce Anayasa kararlarını tanımadılar. Kendi Anayasanıza kurallar koyduysanız bu kurallara uymak zorundasınız. Türkiye tamamen içe dönük bir ülke haline gelir.

        ECEVİT’İN CESARETİNİ GÖSTERSİN: S-400’ü aldınız tamam ama Türkiye bölgesinde hava savunma sistemleri açısından en zayıf ülkedir. Madem S-400’leri aldınız o halde kurun. Erdoğan kurar mı; kurmaz. Ne diyorsa mutlaka aksi vardır, bunu yapacağım diyorsa yapmayacak, zamana yayacak. Bir süre sonra üstü örtülecektir. Kurar mı kurabilir bağımsız bir ülkeyiz. Ecevit’e de uçaklarımızı, çıkartma gemimizi kullanamazsınız dediler, kullandı. Erdoğan’ın, en azından Ecevit’in gösterdiği cesareti göstermesini isterim. Kullanmaz ise ikinci papaz vakası, verdiği sözü tutmayan en pahalı hurdalığa sahip ülke oluruz.

        ERDOĞAN’IN SÖYLEDİĞİNİN TERSİNİ YAPIYOR: O politikaları uygulayan Erdoğan’dı. O politikaları uygulamadı diye Merkez Bankası Başkanı'nı görevden alan yine Erdoğan’dı. Yeni göreve gelenler Erdoğan’ın söylediklerinin tam tersini yapıyorlar. Kimin istifa etmesi lazım? Tabii ki Erdoğan’ın.128 milyar dolarlık bir kaybın faturasını kim ödeyecek? Erdoğan’ın ödemesi gerekmiyor mu? Erdoğan, iktidardan düşmenin maliyetini çok iyi biliyor. Şimdi uygulamaya çalıştıkları ekonomi politikalarının faturaları yine vatandaşa çıkacak. Erdoğan’ın ekonomiyle bir ilgisi, bir bilgisi yok. Ekonomiyle ilgili bir makale dahi okuduğunu düşünmüyorum. Asıl soru Erdoğan kime teslim oldu? Londra’daki bir avuç tefeciye teslim oldu. Erdoğan’ın yarın ne gibi bir politika izleyeceğini ben de merak ediyorum. Merkez Bankası söylediklerinin tam tersini uyguluyor.

        REKLAM

        SÖYLEMEDİĞİM ÜZERİNDEN ELEŞTİRİYOR: Meral (Akşener) Hanım, Bahçeli’ye gerekli cevabı verdi. Bir dönem CHP’yi eleştirme görevi Bahçeli’ye verilmişti, Bahçeli’nin eleştirileri yetmeyince bir de Erdoğan eleştirmeye başladı. Elbette eleştirebilirsiniz, ancak bizim söylemediğimiz cümleler üzerinden bizi eleştirmeye başlaması düşündürücü.

        Erdoğan’ın kendisine bilgi verenleri Saray’dan tutup atması lazım; ‘Sen bana nasıl yalan söyletirsin?’ diye sorması lazım. Eğer bilgi gelmeyip hayal dünyasından bu yorumları yapıyorsa gerçekten ciddi bir problem var. Türkiye’yi tüm mazlum ülkelerin örnek alacağı bir ülke haline getirmek istiyoruz. Türkiye demokratik yollardan adaleti, hukuku sağladı algısını tüm dünyaya yerleştirmek istiyoruz.

        BAHÇELİ’Yİ MUHATAP ALMAYIN DEDİM: Arkadaşlarımdan Bahçeli’yi muhatap almamalarını istiyorum, bizim siyasi rakibimiz AKP’dir. Ancak AKP diye bir parti yok, bir kişi var ve herkesin ona uyma zorunluluğu var.

        MİT TIR’LARI DAVASI: MİT TIR’ları davası, farklı düşünenlerden intikam alma davasıdır. O davayı hukuk davası olarak görmüyoruz. 24 ayrı internet sitesinde yer aldı, görüntüler yayınlandı, sonra yasaklandı. Daha sonra bir intikam süreci başladı. İşin içinde olan gazetecilerin bazıları beraat etti, bazıları müebbet hapis cezası aldı. Sonra hakimler değişti, kararlar da hakimlerle birlikte değişti. Üniversitelerin özgür olduğu bir süreçte bu dönemde yaşananlar hukuk kitaplarında örnek olarak yer alacaktır diye düşünüyorum.

        Türkiye’nin en öncelikli sorunu hukuk sistemindeki çürümedir. Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan yargıcı daha üst noktalara taşıyorsanız, bu talimat alan hakimin nerelere kadar varabileceğini gösterir.

        NEREYE GİTTİĞİ BİLİNİYORDU: (Davutoğlu ve Erdoğan MİT TIR’larını Bayır- Bucak Türkmenlerine gönderdik diyorlardı). Herkes nereye gittiğini biliyor, biri ceza alacaksa onların da ceza alması gerekirdi ama bu bir devlet sırrı olarak lanse edildi.

        REKLAM

        PARLAMENTER SİSTEME ORTAK METİN: Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hakkında tüm muhalefet partileri hukukçularla birlikte çalışıyor. Tüm sorunları aşabilecek bir şekilde çalışma yapıyoruz. Davutoğlu’nun çalışması çok başarılı bir çalışma, Akşener de yine aynı şekilde çalışıyor. Henüz bir araya gelip çatıştığımız veya ortak noktalarımız hakkında görüş alış verişinde bulunmadık. Bugün bir ortak metin çıkarabilirsek süreci daha hızlı tamamlamış olacağız. Bütün partilerin katıldığı normlarla kararları belirleyebilirsek parlamenter sisteme daha hızlı dönebiliriz.

        CUMHURBAŞKANI ADAYI: Bir yıllık süreçte cumhurbaşkanın görevlerinin parlamentoya devredildiği bir sisteme geçebiliriz. Cumhurbaşkanı kim olacak, tüm liderler oturur bir karar verir. Cumhurbaşkanı adayının kendi yetkilerinin parlamentoya devredileceğini bilmesi ve bunu desteklemesi gerekiyor. Bütün bunlar konuşulduktan sonra oturur birlikte karar veririz. Cumhur İttifakı’nda demokrasi olmadığı için bunları düşünmelerine gerek kalmıyor. Ancak Millet İttifakı’nda demokrasi kültürü var.

        KURUMLAR DEĞİL İNSANLAR DİNDARDIR:

        “CHP’den dindar olması beklenemez” diyor, hangi öngörüye dayanarak söylüyor bilmiyorum. Ancak dindar olmak tüzel kişilerin olabileceği bir şey değildir. İnanç kişiseldir. Bir kişi neye inanıyorsa, ona inancına saygı göstermek sadece CHP’nin değil her insanın ortak görevi olmalıdır. Birisinin daha az dindar, diğerinin daha dindar olduğunu kim nereden bilebilir? Allah birine böyle bir yetki mi vermiş? İnsanın manevi dünyası siyasete malzeme yapılmamalıdır.

        SEÇİME GİRSİN BOYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ ALSIN:

        Erdoğan, ne yaparsa yapsın bir seçime gidecek. Bu yükü kaldıramazlar, kaldırılabilecek bir yük değil. Şimdi faizler arttı yarın bankalar da faizlerini artıracak gelir de yok, ne olacak? Erdoğan’ın üçüncü kez seçime girip girmeyeceğinin bir önemi yok. Erdoğan seçime girsin ve boyunun ölçüsünü alsın.

        Bölgesinde hava savunma sistemi en zayıf ülke konumuna geldik. Tank üretimi durdu, hava savunma sistemi çöktü, F-35’leri alamadık. Erdoğan ve ailesi Türkiye’nin güçsüz olması için elinden gelen her şeyi yapıyor. Türkiye ekonomi açısından dışarıdan talimat alır durumda.

        REKLAM

        SEMBOLİK OLACAK KİM OLACAĞI ÖNEMLİ DEĞİL: Erken seçimi çağrısını diğer partiler de yapıyor. Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi sembolik bir makamda olacağı için çok önemli değil. Bugünden bir cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi sadece yıpranmasına yol açar. Adaydan çok ilkelerden yola çıkmamız lazım.

        TÜRKÇE EZAN: Türkçe ezan, parlamentoda CHP’nin de oylarıyla bugün bilinen şekliyle okunma kararı alınmış. Ezan’ın Türkçe-Arapça okunmalı tartışmasını gereksiz buluyorum. Bugün evrensel hale geldi, okunduğunda herkes namaza davet olduğunu biliyor, anlıyor. Gündemi değiştirmek için yapılan tartışmalar…

        PARTİ DEĞİL DEMOKRASİ SEÇİMİ: Oylarımızın yüzde 15’lere de düşeceği gösterilecek. Kimlerin yaptırdığını biliyoruz. Önümüzdeki seçimler bir parti seçimi değil. Seçimler demokrasiyi isteyenlerle, totaliter rejimden yana olanların seçimidir. Olaya böyle bakmazsak asla uzlaşamayız. Değişik görüşlerde olan partiler olmamıza rağmen demokrasi noktasında uzlaşmamış Türkiye tarihinde çok önemli bir dönüm noktasıdır. Kendi ülkemize demokrasiyi, demokratik yollardan getireceğiz. Belki de cumhuriyet tarihinde ilk kez hiçbir grubu, partiyi dışlamadan hiçbir vesayeti kabul etmeyerek Anayasamızı yapacağız.

        Bu ülkeye demokrasi geldiği zaman hayatımda duyduğum en güzel başarı olacaktır. Bize oy verin diyoruz çünkü bizi dilediğiniz gibi eleştirme hakkını size vereceğiz diyoruz.

        CUMHUR İTTİFAKI KALICI OLMAZ: Cumhur İttifakını yapay bir ittifak olarak görüyorum. Erdoğan’ın her söylediğinin geçerli olduğu bir ittifaktır. Erdoğan iktidarına süreklilik sağlamak için kendisini Bahçeli’ye tabi görüyor. Bu doğru değildir ve Cumhur İttifakı’nın kalıcı olduğunu düşünmüyorum. Ya da kalarak daha sert kararlar alabilirler. Allah kimseyi Erdoğan’ın durumuna düşürmesin. Türkiye’nin en güçlü partisisiniz, ancak kendinizi bir kişiye bağımlı görüyorsunuz.

        REKLAM

        EKONOMİYİ DÜZELTEMEZ: İktidar öngörülebilir değil haliyle bir erken seçim takvimim de yok. Erdoğan’ın erken seçim istemesi için kendi seçileceğini garanti olarak görmesi lazım. Bu nedenle süreyi uzatıyorlar acaba bu süreçte ekonomiyi düzeltebilirler mi diye, ancak hiçbir şeyi düzeltemezler.

        EN ÇOK SIKINTI ÇEKEN AK PARTİLLER: En çok sıkıntıyı çekenler AKP’nin kemik kitlesi. Uyuşturucu Türkiye’de kol geziyor, fakir mahallelerinde oldukça yaygın. Anne-Baba çocuğunun uyuşturucu kullandığını kimsenin bilmemesini istiyor. Her okulun önünde satılıyor diyor. O aileler ne olacak? Yıllardır CHP gelirse yardımlarınız kesilir dediler. CHP’li belediye geldi halk gördü ki yardımlar kesilmedi…

        ERDOĞAN’A ULAŞAMADIKLARI İÇİN: Ben yaptım oldu mantığıyla ülkeyi yönetirseniz geldiğimiz nokta bu olur. Tüm yetkileri bir kişiye verirseniz o kişi tüm bu yükleri taşıyamaz. Çok zeki biri dahi olsa yine de taşıyamaz. Akdeniz’de gemimiz aranırken Erdoğan’a ulaşamadıkları için bir cevap veremiyorlar. Roma Büyükelçimiz bir saat daha bekleyin ricasında bulunuyor. Peki savaşta olsak ne olacaktı?

        TACİZ-TECAVÜZDE ŞİKAYET YOK: Partili biri taciz-tecavüz olaylarına karıştıysa hukuk neyi gerektiriyorsa onları yapıyoruz. Bunu bir parti üzerinden görmek doğru değil. Bu düşünce tarzı Türkiye’yi ayrıştırır. Tecavüzde bulunan kişinin A veya B partili olması neyi değiştirir suçlu suçludur. Olay çıkmıştır biz duymamazlıktan gelmişizdir o zaman eleştiriler haklıdır. Ancak hiçbir zaman bunu yapmadık. Konya’daki olayda da gerekli araştırmalar yapıldı, gidildi iddia sahibi olanlara soruldu. Şikayetçi olacaksa avukat ayarlanabileceği de belirtildi. Ama şikayetçi olmayacağını bildirdi. Aslı yok. AKP, gündem oluşturamıyor. AKP bugünün geldiği nokta “çamura yatmaktır.” Olay AKP’nin gündem yaratma potansiyelini kapatmasından dolayı kaynaklanan bir olaydır.

        REKLAM

        DOKTOR HANGİSİNİ DERSE ONU YAPTIRIRIM: Pandemi sürecini iyi yönetemediler. Belediyelerimize engel olmasalardı daha rahat bir tabloyla karşı karşıya olabilirdik. 5 maskeyi dağıtmaktan aciz bir hükümet pandemi sürecini iyi yönetebilir mi? Erdoğan hemen Ekonomik Sosyal Konseyi toplamalıydı ve herkese ne gibi sorunlar yaşadığını ve beklentilerini sormalıydı. Hangi aşı gelirse gelsin, doktor aşı olacaksın derse olacağız. Bütün vatandaşlarımızın da olmasını isteriz.

        BENİM VERGİCİ OLDUĞUMU UNUTUYOR: Parlamento da görüşülen yasa çıkarılmazsa Türkiye OECD tarafından gri listeye alınacak. Orada görüşülen 12’nci maddeyi de getirmelerini istiyoruz. Siyasilerin mal varlıklarını araştırmaya yönelik. Bu konuda kararlar var, suç teşkil etse dahi vergilendirilebilir diye. Kurumlar vergisinde 30/7 maddesinde 2006 yılında vergi cennetindeki paralar Türkiye’ye gelirse yüzde 30 oranında vergilenir diye karar vardı. Bu kararın uygulanması için Cumhurbaşkanlığınca kararnamenin yayınlanması gerek ancak 15 yıldır yayınlanmıyor. Vergi cennetlerinde yer alan paralar ne kadar kirli işler varsa oradan kazanılan paralardır. Vergi cennetlerinden para getirmenin yolu da af kanunudur. ‘Para nereden kirli veya temiz sana asla soru sormayacağım, kimliğini sormayacağım, senden vergi de almayacağım’ diyor. Esnaftan, kefenden her şeyden vergi alacaksın, uyuşturucu parasını aklıyorsun, satıcının saygınlığını yükselteceksin bir de vergi almayacaksın.

        YERLİ VE MİLLİ MUHALEFETİ YARATMAK: İlk kez diktatör sözcüğünü 2012 yılında Aydın’da yaptığımız bir mitingde kullanmıştım. Şimdi yerli ve milli muhalefeti de biz yaratacağız diyorlar. İş oraya kadar geldi. Türkiye şu an bir dikta yönetimi altındadır bunu hep birlikte görüyoruz. Görevini hakkıyla yapan çok sayıda hakim var. Bizim hiçbir yetkimiz olmadığı halde hakimlere talimat vermekle suçlanıyoruz.

        Diğer Yazılar