Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        CHP lideri Kılıçdaroğlu dün akşam Akşener ile gerçekleşen yemekle ilgili yönelttiğimiz soruya yakın çevresi aracılığıyla şu yanıtı verdi:

        “Son derece verimli ve güzel bir toplantı oldu. Toplantı içeriğini aktaramam; bu yanlış olur. Ancak Türkiye’nin yönetilememesi sorununu önümüze getiren ucube sistemin değişiminin zorunluluk olduğu konusunda mutabakatımız tamamdır bunu söyleyebilirim.”

        Kılıçdaroğlu’nun yemekten memnun olduğu, yakın çevresine de bunu ifade ettiği de bildirildi.

        CHP çevreleri de dünkü yemek sonrası CHP ile İYİ Parti arasında son dönem yaşanan gerilimin bir daha olmaması konusunda iki tarafın da çok daha hassas davranacağını kayda geçirdi.

        Aday dışında anlaştılar: Masadan kalkmak yok…

        Aday dışında anlaştılar: Masadan kalkmak yok…
        0:00 / 0:00

        ALTILI Masa’nın iki başat aktörü, İYİ Parti lideri Meral Akşener ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında 2,5 saat süren baş başa yemekten iki konuda uzlaşı çıktı.

        Her iki lider de Altılı Masa’da sorun teşkil eden konuları çözme ve Masa’nın sonuna kadar terk edeni olmama konusunda anlaştı.

        İki liderin kurmaylarına aktardığına göre ağırlıklı olarak iki parti arasında krize yol açan kişiler, süreçler ve olaylar üzerinde duruldu.

        İki saat süren yemekte bu aksaklıkların giderilmesi, sorunların bir daha ortaya çıkmaması için de gerekli tedbirlerin alınması konusunda söz verildiği belirtildi.

        İki liderin de “Masa’nın terk edilmesini isteyenlerin eline koz verilmemesi” konusunda duyarlı olacaklarını karşılıklı olarak kayda geçirdiği belirtildi.

        Aktarıldığına göre Akşener, Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’na destek vermek amacıyla İstanbul’a gitmesine yönelik CHP içinden gelen yaklaşımlardan duyduğu rahatsızlığı da Kılıçdaroğlu’na iletti.

        Ankara’da hareketlenmeye yol açan bütün bu gelişmeler dün CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, İYİ Parti lideri Akşener’e baş başa görüşme talebini iletmesiyle başladı.

        Akşener talebi kabul etti ve akşam saat 19.30’da yemekte buluşulması konusunda iki liderin özel kalemleri arasında temas sağlandı.

        REKLAM

        AHLATLIBEL TERCİHİ

        CHP tarafı bu aşamada akşam yemeği için birkaç alternatif yer önerdi.

        İYİ Parti lideri Akşener, Altılı Masa’nın 28 Şubat’taki ilk buluşma yeri olan, CHP’li Çankaya Belediyesi’ne ait Ahlatlıbel Sosyal Tesisini tercih etti.

        İYİ Parti cephesi bu tercihin yapılmasına, “gizli saklı gibi olmasın istedik, o nedenle bilinen bir yerde olmasını uygun gördük” gerekçesini getirdi.

        SP LİDERİNİ ZİYARET

        Ankara’da gözler iki liderin buluşmasına çevrildiği dakikalarda önemli bir gelişme daha yaşandı ve CHP lideri Kılıçdaroğlu geçen hafta ameliyat olan SP lideri Karamollaoğlu’na geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

        Ancak bu ziyarette Akşener ile buluşma konusuna hiç girilmediği, “tamamen insani bir ziyaret olduğu” bilgisi aktarıldı.

        KADROLARIN BEKLENTİSİ

        Liderler buluşmadan önce iki partinin merkezine hakim olan ruh hali de dikkat çekiciydi.

        Yemeğin uzlaşı içinde sonlanacağı beklentisi hakimdi.

        CHP kurmaylarından biri, bu beklentisinin gerekçesini şöyle dile getirdi:

        “Liderler pozisyonlarını medya üzerinden belirledi. Görüşmeye zaten ikisi de durumlarını bilerek oturuyor. Buradan uzlaşmazlık değil, iki liderin ortaklaşa ürettikleri bir uzlaşı sonucu çıkar…”

        Her iki liderin oluşumunda büyük emek harcadıkları 6’lı Masa’nın dağılmasını sağlayacak bir adım atmayacağına dönük beklenti de bir o derece yüksekti.

        Sadece CHP’de değil.

        Benzer yaklaşım İYİ Parti’de de söz konusuydu.

        Nitekim görüşmede sert tutum alacağına yönelik sosyal medyadan yapılan paylaşımlara Akşener’e en yakın isimlerden, İYİ Parti Basın Müşaviri Murat İde’nin, “Bu kulisin kaynağı kimse, açık ve net bir tarif yapabilirim… Türkiye için önemli bir süreci sabote eden biri…” diye anında tepki göstermesi de bunun bir yansımasıydı.

        REKLAM

        HER ŞEY KONUŞULDU

        İki lider partilerine hakim olan bu beklentiyle yemeğe oturdu…

        Aktarıldığına göre yemekte ağırlıklı olarak iki parti arasında gerilime yol açan kişiler ve olaylar üzerinde duruldu.

        İki liderin yakın çevrelerinin aktardığına göre, aralarında “güven kırılmasına” neden olan Saraçhane’deki İmamoğlu’na destek mitingleri ile sonrasındaki gelişmeler masaya yatırıldı.

        Akşener, mahkeme kararı ile siyasi yasak getirilmek istenen İmamoğlu’na destek vermek için İstanbul’a giderken kendisini de aradığını Kılıçdaroğlu’na ilettiğini aktarmış.

        Almanya’da bulunduğu için kendisine ulaşamadığı, özel kalemler aracılığıyla da görüşmenin mümkün olmadığını belirtmiş.

        Daha önce televizyon röportajında da dile getirdiği gibi, “Ortak adayımız olarak belediye başkanı seçilmesini sağladığımız birine destek vermek için birilerinden izin alıp gidecek halim yok” bakışını yinelemiş.

        Akşener, bu süreçte belediye başkanlarının adaylığı konusunun, “CHP’nin iç işi olduğuna” yönelik söyleminden duyduğu rahatsızlığı da Kılıçdaroğlu’na aktarmış.

        Akşener, Masa’nın kurulmasında emeği olan biri olarak, ortaya çıkan sorunların çözümünde Kılıçdaroğlu’ndan beklentisini de dile getirmiş.

        YANLIŞ ANLAŞILMA

        Kılıçdaroğlu’nun sözlerine açıklık getirdiği ve CHP’li bir kişinin durumuna ilişkin kararın da ancak partinin yetkili kurulları aracılığıyla alınabileceğine dikkat çekmiş.

        REKLAM

        Akşener’in rahatsızlığına neden olan konuları ve sözlerinden rahatsızlık duyduğu CHP’lilerin cümlelerini de tek tek not etmiş.

        Her iki parti ile ilişkisi olmayan kişilerin sözlerinin partileri bağlamaması gerektiğine vurgu yapmış.

        Aktarıldığına göre, Kılıçdaroğlu Masa’nın güçlü şekilde yoluna devam etmesi konusundaki kararlılığını dile getirirken, yaşanabileceklere yönelik beklentilerini de sıralamış; bu konulara yoğunlaşılması gerektiğine dikkat çekmiş.

        ÇOKLU ADAY OLUR MU?

        İki tarafın kurmaylarına yemekte aday konusunun açılıp açılmadığına ilişkin bilgileri olup olmadığını da sordum…

        İki taraf da aday konusuna girilmediği söyledi...

        Son dönemde çoklu aday konusunun ele alındığını anımsatıp, bu konuya girilip girilmediğini de sordum.

        Bu soruyu yöneltmemin nedeni daha önce İYİ Parti’nin bazı kurmayları tarafından dile getirilip, ardından Kılıçdaroğlu’nun da basın mensuplarından gelen soru üzerine “Konuşmadık ama çoklu aday da konuşulabilir...” yönündeki yaklaşımı…

        Buna dün akşam Habertürk’teki röportajında Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun sözleri de eklendi.

        Davutoğlu, tek aday üzerinde durduklarını ancak karşılarında farklı bir oyun planının olduğunu görmeleri halinde çoklu aday yönünde tavır değiştirebileceklerini belirterek aynen şunları söyledi:

        Bu oyunun arka planını görüp, gerektiğinde 6’lı Masa iki aday da çıkarabilir…”

        Çoklu aday meselesinin iki liderin yemeğinde gündeme gelmediğine dikkat çekilirken, 5 Ocak’ta yapılacak Zirve’de ele alınabileceğine de vurgu yapıldı.

        İKİNCİ TUR ENDİŞESİ

        Ancak iki parti kurmayları çoklu adaya sıcak bakmıyor.

        REKLAM

        Neden de seçimin ikinci tura kalması halinde, ilk tur ile arasında sadece 15 gün olması.

        Yani ilk turda birbirlerine rakip olan tabanların, ikinci tura giderken 15 gün önce hakkında olumsuz söyler söylediği kişiye oy vermeye yanaşmayıp sandığa gitmeme eğilimi gösterme ihtimali.

        Ankara’da dün bütün gözlerin çevrildiği en yüksek tepe Çankaya Ahlatlıbel’den ayrılık ve uzlaşmazlık kararı çıkmadı.

        Ancak yakın geçmişte yaşanan gerilimlerin devam etmesi halinde, zedelenen güveni kırılgan hale getireceği konusunda görüş birliğine varıldığı da vurgulandı…

        İzleyip göreceğiz…

        Diğer Yazılar