Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Velilerden şu günlerde en sık “Nakil uygulaması başladığında kolejlerde boş kontenjan olur mu?” sorusu geliyor. Hatırlayalım; bu yıl yabancı özel liselere kontenjanlarının 3 ile 5 katı arasında başvuru olmuş ve okullar eşit puanlı öğrencileri ayıramadıkları için de doğum yıllarına göre kaydetmek zorunda kalmıştı. Tarihinde ilk kez bu okullar daha ilk kayıt döneminde kontenjanlarını doldurmuş oldu. Aynı durum bazı Türk kolejleri için de geçerli.

        Özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenciler ise başta devlet liseleri ile bazı özel liselerin de aralarında yer aldığı TEOG yerleştirmelerine katılmadı. Ancak bu durum 14 Ağustos’ta başlayacak ve 6 Eylül’e kadar 3 kez yapılacak olan nakil uygulamasında değişecek. Çünkü nakil uygulamasına açık liseye zorunlu kaydedilen öğrenciler ile bir üst tercihindeki okullara gitmek isteyen öğrencilerin yanı sıra özel okul öğrencileri de katılabilecek.

        İşte aileler bu dönemde kolejlerden devlet okullarına nakil için başvuracak öğrenci olup olmayacağını, böylece bu okullarda kontenjan açılıp açılmayacağını merak ediyor. Geçmiş yıllarda nakiller döneminde bu hareketlilik yaşanıyordu. Her kolejden yaklaşık 10-15 öğrenci nakillerde devlet okullarına geçmeyi tercih ediyordu.

        Peki bu yıl aynı hareketlilik yaşanır mı? Bu soruyu dün bazı okulların yöneticilerine yönelttik. Onlar da kayıt döneminde nasıl bir talep patlaması yaşandığını hatırlatarak, özel ile devlet arasında geçmiş yıllara benzer bir sirkülasyon yaşanmayacağını düşünüyor. Bir okulun yöneticisi, “Bizim okullardan en yüksek puanlı birkaç devlet lisesine nakiller döneminde ortalama 10 öğrenci geçiyordu. Bu yıl böyle bir hareketlilik beklemiyoruz. En iyimser tahminle 3 ya da 5 kişi devlette eğer Galatasaray, İstanbul ya da Kabataş’ı tuttursa geçebilir” diyor.

        Bu yüzden de özellikle yabancı özel liselerde kontenjan açılmasını bekleyen velilerin beklentilerini çok yüksek tutmaması gerekiyor.

        Özel okullarda öğrencilerin kayıt işlemleri geçtiğimiz 13 Temmuz’da son bulmuştu. Kayıtlar tekrar 21 Ağustos’ta başlayacak.

        Yine ailelerden en sık gelen sorular nakil uygulaması ile ilgili oluyor. “Nakil uygulamasına katılırsak yerleştiğimiz okulda kaydımız silinir mi?” en sık yöneltilen soru. Hayır silinmez. Ancak nakil listenize en fazla 3 tane olarak yazacağınız okullardan birine yerleşirseniz, kaydınız bu yeni okula geçer. 3 dönemde de nakil uygulamasına katılan ve her defasında yeni okula yerleşecek öğrencinin kaydı da yeni okuluna geçer. Bu yüzden endişelenmenize gerek yok. Yeter ki nakil listenize çocuğunuz yerleştiği takdirde pişman olacağınız bir başka okulu koymayın.

        ***************

        KYK BURSUNUZ KESİLMEZ

        Üniversiteöğrencileri ise aynı anda iki bölümde okuyup okuyamayacaklarını ve bunu yaptıklarında KYK burslarının kesilip kesilmeyeceğini soruyor. Bu yıl sınava giren 2 milyondan fazla adayın 442 binini üniversiteliler oluşturuyor. Bunların 193 bini de tekrar bir yükseköğretim programına yerleşti. Bu öğrencilerin aynı anda iki bölümde okuma şansları var. Ancak bunlardan biri lisans bir diğeri önlisans programı olmalı. Eğer okuduğunuz program için devam eden KYK bursunuz varsa ikinci bir programa başladığınız için bu bursunuz kesilmez.

        Diğer Yazılar