Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        1 milyon öğrencinin katıldığı ve sonuçları hem sınavla öğrenci alan 1367 lise hem de yabancı özel liselere yerleştirmelerde kullanılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) tamamlandı. Bu sınavda fen ve matematik soruları belirleyici olacak. Matematik ve fen soruları hem çok zordu hem de bu sorular için tanınan 60 dakikalık süre yeterli değildi. Sonuçlar açıklandığında birçok öğrencinin bu iki dersin sorularında çok yanlışı ve boş cevabı olduğunu göreceğiz.

        Okuma ve yorumlama yapabilen öğrencilerin hiç zorlanmadığı Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sorularına baktığımızda günlük hayatın içinde soruların yer aldığını görüyoruz. Sınava giren öğrencilerin anlattıklarını ve örneklerini dikkate aldığımızda özellikle Türkçe sorularını sıkılmadan çözdüler.

        İSTANBUL METROSU VE YEREBATAN SARNICI

        Yine öğrencilerin anlattıklarına göre Türkçe’de Ömer Halisdemir için yazılan bir şiire yer verilerek, şiirde hangi duyguya yer verilmediği sorulurken, bir başka soru da PISA sınavlarına benziyordu. Londra, Chicago, Budapeşte ve İstanbul metrolarının açılış tarihleri tablo halinde verilerek, bu tarihlerden doğru olanı soruldu. Yine “uzay çöpleri” ile ilgili soru geri dönüşüm üzerine, bir metinden yöneltilen 3 soru da çevre ile ilgili oldu. Teknolojinin obeziteye neden olduğuna ilişkin bir metinden hazırlanan iki soru da yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çekiyordu. Yerebatan Sarnıcı da İstanbul’un yeraltı yapılarından ve su depolama alanlarından biri olarak sorular arasında yer aldı.

        RUS GENCE BAKAN KABADAYI SORULDU

        Geçirdiği kaza sonucunda felçli Rus gencine sahip çıkan ve 10 yıl boyunca tüm bakımını üstlenen Gülsün Kabadayı da “Buradan çıkan sonuç nedir?” denilerek, LGS’nin din sorusu oldu.

        ATATÜRK SORULARI DİKKAT ÇEKTİ

        Daha önceki sınavların aksine LGS’de Atatürk ile ilgili soruların fazlalığı dikkat çekti. TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sorularından biri Atatürk’ün ölümüne yol açan hastalığından söz ediyordu. Atatürk’ün ölümüne “siroz” hastalığının neden olduğu, karaciğerinde büyüme ve sertleşme olduğu vurgulanan soruda dinlenmesi gerekmesine rağmen devlet işleriyle ilgilenmeye devam ettiği hatırlatıldı. Son olarak Hatay’ın bağımsızlığı için mayıs ayında çok yorucu bir seyahat yaptığı, Ankara’ya döndükten sonra da hastalığının iyice ilerlediği belirtilerek, “Hastalığına rağmen Hatay’ı kazanmak için bu kadar çok çaba göstermesinin” hangi kişilik özelliklerine sahip olduğunu gösterdiği soruldu.

        Yine bir başka soru da Atatürk’ün davetiyle yükseköğretim reform tasarısı hazırlamak için Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Albert Malche’nin hazırladığı rapor ve Atatürk’ün bu raporu değerlendirmesiyle ilgili oldu.

        Hayatın içinden örneklerle oluşturulan sözel sorular ortalamayı yükseltecek ama hem öğrencilerin hem velilerin sonucunu merak ettiği sayısal sorular bu alanda puanları düşürecek.

        Evet LGS’nin sınav maratonu tamamlandı. Sırada sonuçların açıklanmasıyla birlikte velilerin sorumluluğundaki “tercih maratonu” başlayacak.

        Diğer Yazılar