Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz günlerde değerli dost Numan Pekdemir “Bodrum 8.Nartugan Etkinlikleri Başlıyor” başlıklı bir bülten gönderdi. Bültenin başlığı ilgimi çekti. Bodrum’da sekizincisi yapılan Nartugan neydi? Duyduğum ama tam olarak ne anlama geldiğini hatırlayamadığım bir kelime. O gün bakmak mümkün olmadı. Nartugan zihnimi kurcaladı durdu.

        Ama iyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş. İlkokul arkadaşlarımızla haberleşme grubumuza o akşam “Hepimizin Nardugan Bayramı kutlu olsun. Bolluk, bereket ve güzellikler bizimle olsun” diyen bir mesaj geldi. Mesaj Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’dan bir alıntıyla devam ediyordu: “Türklerin, tek Tanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre, yeryüzünün tam ortasında bir akçam ağacı vardı.

        Buna hayat ağacı diyorlar. Bu ağacı, imge olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde görebilirsiniz. Türklerde güneş çok önemliydi. İnançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 21 Aralık’ta gece gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek utku kazanıyor. İşte bu güneşin utkusu, yeniden doğuşu, Türkler büyük şenliklerle akçam ağacı altında kutluyorlar. Güneşin yeniden doğuşu, bir yeni doğum olarak algılanıyor.Bayramın adı NARDUGAN (nar=güneş, tugan, dugan=doğan) Doğan güneş. Güneşi geri verdi diye Tanrı Ülgen’e dualar ediyorlar. Duaları Tanrıya gitsin diye ağacın altına armağanlar koyuyorlar; dallarına alacalı ipler bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar.”

        KONSER DÜZENLENECEK

        Ertesi gün Pekdemir’den gelen mailin eklerini açtığımda Arif İsmet Vidinli’nin benzer bir Nartugan açıklamasını da gördüm. Türk boylarının yüzyıllarca ulu akçam ağacının altında kutladığı Nartugan Bodrum’da yine hayat bulmuştu. 8. Nartugan Etkinlikleri 21 Aralık Perşembe günü Gündoğan ve Kumbahçe sahilinde kutlamalarla başlayacak 22 Aralık Cuma günü akşamı Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu şef Mehmet Ali Gevrek yönetiminde müzik ve dans gösterisi sunacak, 24 Aralık akşamı Bodrum Oda Orkestrası şef Nesrin Bayramoğulları yönetiminde konser verecek. Konsere solist olarak Soprano Burcu Ömür Zeybek, Tenor Arda Aybek ile İzmir Devlet Senfoni Orkestrası sanatçılarından Ozan Akkol katılacak. Ücretsiz olan her iki konser de Herodot Kültür Merkezinde ve saat 20.00 de başlayacak. Bodrumlular davetiyelerini; Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü 0252.319 52 94, /Bodrum Merkez, Yalıkavak, Gündoğan, Konacık Zabıta 0252.316 10 09 /Turgutreis Zabıta 0252.382 30 19 - Oasis İmge kitabevi 0252.317 05 93 olabilecekler.

        Diğer Yazılar