Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Pandomim, Yunanca bir sözcük. ‘Her şeyi taklit eden,’ anlamına geliyor.

        Tüm dünyada önemli sanat dallarından biri olarak kabul edilen pandomim sırasında söze hiç yer verilmez.

        Sanatçı, herhangi bir olayı, düşünce veya duyguyu karşısındakilere anlatmak için kimi kez müzik ve dansı, kimi kez çeşitli eşyaları, kimi kez de gövde ve yüz hareketlerini kullanır.

        Pandomim, ‘sözsüz oyun,’ ya da ‘mim’ olarak da adlandırılır.

        Bu sanat, söz gerektirmemesi ve hangi ulustan olursa olsun herkes tarafından kolayca izlenebilmesi nedeniyle, ‘evrensel’ olarak kabul edilir.

        ÇOCUKLARA ULAŞMAK

        Pandomimin ne olduğunu anlatmamın nedeni, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında Torbalı’da çocuklar için gerçekleştirilen bir gösteri.

        Şaban Taşçı’nın kurduğu Petek organizasyon, bayram etkinlikleri kapsamında, Ulvi Arı’nın hazırladığı ‘Konuşan Vücut’ pandomim drama gösterisini Torbalı AVM’de çocuklara sundu.

        Bu gösteri, izleyen çocukları da içine alacak şekilde hazırlanmış. Kostüm, makyaj, dans, müzik ve teknoloji bir araya gelince çocuklar kendilerinden geçmişler. Senaryo gereği Ulvi Arı’nın düşsel olarak attığı tohumlar yakalanarak toprağa ekilmiş, sulanıp büyütülmüş, özel yazılımlı bir dekor içinde bu tohumlar ağaçlara dönüşmüş. Bunu izleyen çocukların neler duyumsadığını da siz düşleyin!

        Ulvi Arı, bir yandan çocuklara pandomim sanatı hakkında bilgiler verirken, bir yandan da; beslenme, spor, ağız sağlığı ve doğa konularında onlara bilgiler vermiş o gösteride.

        ULVİ ARI KİMDİR?

        Ulvi Arı, Aksaray’da doğan bir mim sanatçısı, oyuncu ve yazar. Ankara’da okurken, tiyatroya olan ilgisi onu, o dönemin iyi tiyatrocuları ile tanıştırmış. 1984 yılında Erdinç Dinçer’in sınavını kazanarak mim sanatına adım attıktan sonra yine Erdinç Dinçer’le birlikte kurdukları Ankara Gösteri Sahnesi’nde pandomim gösterisine başlamış.

        Ulvi Arı’ya göre pandomim, matematik gibi formüle edilen, içinde rol alan herkesin büyük becerisini gerektiren ve uygulamaların bu beceri üzerine kurulduğu bir sanat!

        “Her tiyatrocunun biraz pandomim bilmesi gerekir. Çünkü pandomimle tiyatro ayrılmaz bir bütündür,” diyor ve devam ediyor, Ulvi Arı;

        “Zaten, sahnedeki oyuncunun söylediği sözleri atarsanız, geriye pandomim kalmıyor mu?”

        Ulvi Arı’nın temel hedefi çocuklar! Pandomim yoluyla onlara çok şeyin öğretilebileceğine inanıyor.

        Bakalım Ulvi Arı, yakında hangi projelerle karşımıza çıkacak?

        Diğer Yazılar