Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Kilise katliamı sonrası konfederasyon bayrağı tartışma yarattı

        ABD'nin Güney Carolina valisi Nikki Halley, Charleston kentinde siyahilerin gittiği tarihi Emanuel Afrika Metodist Episkopal Kilisesi'ne yapılan ırkçı saldırının ardından gündeme gelen, kongre binasındaki konfederasyon bayrağının indirileceğini açıkladı.

        Eyalet senatosu ve meclisinin bulunduğu kongre binasındaki bayrağın indirilmesinin zamanının geldiğini belirten Halley, "Irk konusunda, Güney Carolina'nın çok çetin bir tarihi var. Hatırlatıcılara ihtiyacımız yok" dedi. ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell de yaptığı açıklamada "Şimdi doğru olanı yapma zamandır. Vali Halley'in çağrısını destekliyorum" ifadelerini kullandı.

        ABD Başkanı Barack Obama ve Demokrat Parti'nin 2016 başkan adaylarından Hillary Clinton ile Martin O'Malley başta olmak üzere Cumhuriyetçi Parti'den de birçok siyasetçi, bayrağın indirilmesi çağrısında bulunmuştu. Charleston'da 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan ırkçı saldırıyı gerçekleştiren 21 yaşındaki beyaz Amerikalı Dylan Roof'un sosyal medyadaki paylaşımında da bir elinde tabanca, diğer elinde konfederasyon bayrağı bulunan resimleri ve ırkçı ifadeleri yayınlanmıştı.

        IRKÇILIK VE KÖLELİĞİ HATIRLATIYOR

        Tartışmalara konu bayrak, kölelik karşıtı Abraham Lincoln'un ABD Başkanlığına seçilmesinden sonra, tarıma dayalı ekonomileri nedeniyle köleliği savunarak Amerikan İç Savaşı'na (Kuzey-Güney Savaşı 1861-1865) yol açan ayrılıkçı güney eyaletlerinin oluşturduğu konfederasyonun (Güney) ortak bayrağı olarak kullanılmıştı.

        Beyaz egemenliğinin simgesi olarak ırkçılığı ve köleliği hatırlattığı için karşı çıkılan bayrak, Mississippi'de eyalet bayrağının sol üst köşesinde küçük bir şekilde kullanılıyor. Bayrak "güneyin tarihsel mirası" olarak görülerek, birçok güneyli ve beyazların üstünlüğünü savunan gruplarca da kullanılmaya devam ediliyor. Bayrak, Güney Carolina Tarihini Koruma Kanunu'na göre "geçmişin bir sembolü" şeklinde nitelenerek, eyaletin başkentinde asılı kalıyordu. Bayrağın indirilmesi için 2000 yılında birçok sivil toplum örgütünce başlatılan kampanya başarılı olamamıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ