Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 185 bin Rakkalı Türkiye’ye geliyor
        1

        GAZETE HABERTÜRK

        Terör örgütü DAEŞ’in Suriye’deki ‘fiili başkenti’ Rakka’ya, içinde PYD’nin silahlı gücü YPG’nin de bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri’nce başlatılan saldırıların kent çevresine ulaştığı iddia edildi. ABD’nin de doğruladığı operasyon, Rakka’da sivil halkın hareketlenmesine yol açtı.

        2

        Bölge kaynakları kentten yüz binlerce insanın kaçtığını ve bunların büyük bölümünün yönünü Türkiye’ye çevirdiğini aktarıyor. Rakka’dan Halep’in Azez İlçesi’ne bağlı DAEŞ kontrolündeki Halfetli Köyü’ne ulaşanların sayısı 4 bine ulaştı. Sayının birkaç güç içinde 10 binlere ulaşabileceği belirtiliyor.

        3

        RAKKA’DA NÜFUS ERİDİ

        İç savaş öncesi yaklaşık 400 bin nüfusa sahip olan Fırat Nehri’nin kıyısındaki Rakka’ya DAEŞ’in komuta heyetinin yerleşmesinden sonra nüfusunun 1 milyonu bulduğu tahmin ediliyor. Ancak hafta başından beri bu nüfus hızla eriyor.

        4

        ABD Hava Kuvvetleri’nin hafta başında kente üzerinde “Bağımsızlık vakti geldi evlerinizi terk edin” yazan broşürler atması ve PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) salı günü “Harekât başladı” açıklamasının ardından yüz binler kısmen güvenli gördükleri Halep’in kuzeyindeki Bab, Münbiç, Cerablus ve Çobanbey’e doğru yola çıktı.

        5

        Binlerce kişi de güneydeki Deyrizor bölgesine yöneldi. ABD’nin Voice of America servisinin internet sitesinde “Batılı diplomatların verdiği rakamlara dayanılarak” kentten en az 185 bin kişinin kaçtığı belirtildi.

        6

        DAEŞ DE İZİN VERDİ

        Suriye İnsan Hakları Örgütü’nün bildirdiğine göre Rakka’nın boşaltılmasına DAEŞ yönetimi de izin verdi. Hatta örgütün komutan ve militanlarının aileleri, Rakka çevresindeki kasaba ve köylere gönderildi.

        7

        Kentte olağanüstü hal ilan edildiği ve bazı hassas görülen noktalarda gece karartma uygulandığı belirtiliyor. Rakka’nın 45 kilometre kuzeyindeki Hişe Köyü ile 60 kilometre uzaklıktaki Ayn İssı’da çatışmalar çıktığıysa doğrulandı.

        8

        ABD’nin insansız hava araçlarının Rakka üzerinde sık sık uçuş yaparak istihbarat topladığı belirtiliyor. SDG Sözcüsü Telal Silo, “Güçlerimiz Rakka’ya saldırı başlatmaya hazır” diyerek durumu açıkladı. Silo’nun açıklamasına göre başlatılan harekât öncelikle “Rakka’nın kuzeyini kurtarmayı” amaçlıyor.

        9

        YPG’NİN RAKKA’YI ALACAK GÜCÜ VAR MI?

        PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin silahlı gücü YPG’nin DAEŞ’in fiili başkenti Rakka’yı alabilecek gücü olup olmadığı soru işareti. Voice of Amerika’nın internet sitesine göre Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içinde 25 bin YPG askeri var.

        10

        Arap ve Türkmen güçlerin sayısıysa 6 bin civarında. Rakka’daki DAEŞ militanlarının sayısı ise bilinmiyor. Bazı rakamlar bunun 60 bini bulabileceğini belirtiyor.

        11

        Amerikalı askeri yetkililer, sayının Rakka operasyonu için yetmeyeceğini öngörüyor ve SDG içinde Arap unsurların sayısını artırmaya çalışıyor.

        12

        ABD ASKERİ KOLUNA YPG ARMASI TAKTI

        YPG’nin içinde yer aldığı SDG’nin Rakka harekâtına koalisyon uçaklarının yanı sıra 200 kadar Amerikan askeri personeli de destek veriyor. Dün sosyal medyada yayınlanan fotoğraflarda bazı Amerikan askeri personelinin kollarına YPG’nin armasını taktığı görüldü.

        13

        İnternette pek çok kişi tarafından paylaşılan fotoğraflara yorum yapanlardan biri “Amerikan askerleri Marksist Leninist örgüt armasıyla Suriye’de!” ifadesini kullandı.

        14

        İNCİRLİK DE KULLANILIYOR

        SDG’nin başlattığını duyurduğu Rakka operasyonuna Adana’nın İncirlik Üssü’nden kalkan koalisyon uçaklarının da destek verdiği ileri sürüldü. Bir Amerikalı komutan, İncirlik’ten kalkan uçakların Rakka’da daha önce belirlenen hedeflere ‘lazer güdümlü silahlarla nokta atış’ yaptığını söyledi.

        15

        İncirlik’ten kalkan uçaklar sık sık Rakka’yı hedef alıyor. Üste hâlâ ABD, İngiltere, Katar ve Suudi Arabistan uçakları bulunuyor.

        16

        'PYD'DE SÖZ VERİLMEDİ'

        Rakka’nın DAEŞ’den alınması halinde PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin kontrolüne geçeceği ileri sürüldü. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) PYD temsilcilerinden Garib Hassou yaptığı açıklamada, “Rakka’ya yönelik saldırı başladı ve kentin kurtarıldıktan sonra kuzey Suriye’de kurduğumuz demokratik federal sistemin bir parçası olması mantıklı olacak” dedi.

        17

        Hassou, Suriye ordusunun Rakka’da teröristlere karşı bir şey yapamadığını ve Rakka’nın Kürt bölgesine katılmasına itiraz edemeyeceğini söyledi. Bu açıklamanın aksine SDG Sözcüsü Telal Silo ise, Rakka’nın Kürt bölgesine dahil edilmesi konusunda ABD ile herhangi bir görüşmeleri olmadığını belirterek “Herhangi bir söz verilmedi” diye konuştu.

        18

        ABD'DEN 'YORUM' YOK

        ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Suriye’de bulunan Amerikan askerlerini YPG simgesi taşıyan üniformalarla gösteren fotoğraflar için yorumda bulunmayacağını söyledi. Cook, ısrarlı sorular üzerine, “Özel operasyon kuvvetleri geçmişte de bazı ortaklarının simgeleri ve kimliklerini belirten işaretleri üzerlerinde taşımıştı” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ