Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Birleşmiş Milletler (BM): Denizlerde balık kalmayacak

        Gökhan TİMURHAN/ANKARA

        BM Gıda Örgütü FAO, Dünya Balıkçılık ve Su Ürünleri Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, dünyanın balık stoklarının yüzde 90’ı aşırı şekilde avlanıyor. 2025’e kadar küresel balıkçılığın yüzde 17 büyüyeceğine dikkat çekilen raporda, bunun bazı balık türlerini yok edeceği uyarısında da bulunuldu.

        Raporda, “Denizden alabileceğimizin sınırları var. Dünyadaki balık stoklarının beşte biri kaygı verici seviyeye inmiştir” denildi. Raporda, özellikle denizlerde ton balığı miktarının yüzde 40 azaldığına dikkat çekildi. Global düzeyde yakalanan balık ürünlerinin 2014’te 9.3 milyon ton olduğu dile getirilen raporda, yakalanan en değerli ürünler arasında tuna, karides ve ıstakoz yer aldı.

        Dünyada balık ürünleri ihracatı 2014’te 148 milyar dolar olurken, gelişmiş ülkelerin balık ürünleri ihracatının 80 milyar dolarlık katkı sağladığı bildirildi.

        AKDENİZ VE KARADENİZ ALARM VERİYOR

        FAO raporuna göre, özellikle Akdeniz ve Karadeniz’de aşırı avlanma kaygı verici boyutlara ulaştı. Raporda, uluslararası ölçekte kişi başına düşen balık tüketiminin ilk defa yılda 20 kiloyu aştığı belirtilirken, Karadeniz ve Akdeniz sularının yüzde 59’luk bölümünün “alarm” niteliği taşıdığı vurgulandı. “Alarm” niteliği taşıyan problemlerin özellikle büyük balıklar için geçerli olduğu kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ