Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Başkan adayı Donald Trump, Meksika'da da "duvarı" savundu

        Meksika'ya ani bir ziyaret gerçekleştiren Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı iş adamı Donald Trump, Meksika sınırına duvar örülmesini savunarak, bunun ülkelerin "egemenlik hakkı" olduğunu söyledi.

        Trump, Meksika'nın başkenti Meksiko City'de, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile bir araya geldi.

        Görüşmede, ABD-Meksika sınırına duvar örülmesi konusunun gündeme geldiği ancak bunun maliyetine değinilmediği belirtildi.

        Toplantıda, ABD ile Meksika arasında 5 ortak amacın belirlendiği ve bunların "yasa dışı göçmenlik, sınır güvenliğinin artırılması, uyuşturucu kartellerinin engellenmesi, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi, Kuzey Amerika imalat sanayisinin geliştirilmesi" olduğu ifade edildi.

        ORTAK BASIN TOPLANTISI

        Trump ve Nieto, görüşmenin ardından ortak basın toplantısına katıldı.

        Görşümede, sınıra duvar örülmesi konusunun gündeme geldiğini ancak maliyetini kimin karşılayacağını konuşmadıklarını bildiren Trump, "Güvenli bir sınır olması, egemenlik hakkı ve ortak bir menfaattir. Fiziksel bir bariyer veya duvar inşa etmenin her iki ülkenin hakkı olduğunu kabul ediyoruz." dedi.

        Trump, yasa dışı göçmenlik konusunu ise "insani felaket" olarak yorumladı.

        Nieto da karşılıklı saygı, güven ve iş birliğine ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

        Donald Trump ile bazı konularda aynı fikirde olmadıklarını vurgulayan Nieto, iki ülke arasındaki iş birliğinin esas olduğunu anlattı.

        "Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması"nın iki ülke için faydaları olduğunu belirten Nieto, bunun geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

        CLINTON'DAN MAKYAJ ELEŞTİRİSİ

        Meksika'da Nieto, Trump'ı siyasi başarısızlığı üzerindeki dikkatleri dağıtmak için davet ettiği eleştirilerine maruz kaldı.

        Demokrat Parti Başkan adayı Hillary Clinton ise iki siyasi arasındaki görüşmenin, "Trump'ın bir yıl içinde yaptığı hakaretler ve imalar için bir makyaj" olduğunu iddia etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ