Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Barack Obama ve Vladimir Putin Suriye'yi konuştu

        ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'deki iç savaşa ilişkin çözüm arayışlarını ve ateşkesi konuştu.

        Obama ve Putin, G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla bulundukları Çin'in Hangcou kentinde bir araya geldi.

        Önce heyetler arası görüşmelere başkanlık yapan, daha sonra baş başa bir buçuk saat görüşen Obama ve Putin, Suriye ve Ukrayna konularını masaya yatırdı.

        Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin ve Obama'nın "planlanandan daha uzun ve iyi geçen bir görüşme" yaptıklarını, çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

        Beyaz Saray yetkilisi de iki liderin Suriye’de şiddetin azaltılması, insani yardım sağlanması ve El Kaide, El Nusra ve DAEŞ’le mücadele konularında anlaşmaya varılması için ortaya konan çabaları değerlendirdiğini belirterek, "Sabah dışişleri bakanları Kerry ve Lavrov’un görüşmeleri dahil olmak üzere yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildi." dedi.

        Obama ve Putin'in, görüşmede "ateşkesin nasıl uygulanacağına ilişkin boşlukları" açığa kavuşturduklarını dile getiren yetkili, liderlerin, anlaşmanın nasıl sağlanabileceğinin değerlendirmesini Kerry ve Lavrov’a bıraktıklarını belirtti.

        Anlaşma konusunda öne çıkan sorunların “teknik” meseleler olduğunu vurgulayan yetkili, "Cenevre'deki son görüşmelerde bazı geri adımlar olsa da bugün en azından yola çıktığımız yere, işin aslına dönüldüğünü düşünüyorum.” diye konuştu.

        Yetkili, Suriye konusunda atılacak siyasi adımların da ele alındığı görüşmede, Obama’nın olası bir ABD-Rusya anlaşmasının Suriye’deki siyasi sürece hız kazandıracağını vurguladığını bildirdi.

        ABD’nin, Suriye’ye bir an önce insani yardım ulaştırılmasına imkan verecek bir ateşkesin sağlanmasına odaklandığı dile getiren Beyaz Saray yetkilisi, şunları kaydetti:

        "Dışişleri Bakanları Kerry ve Lavrov bu hafta bir araya gelmeyi planlıyor. Eğer bir anlaşmaya varılacaksa bunun ortadaki insani durum nedeniyle bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz. Ancak, bu anlaşmanın gerçekten işe yarar bir anlaşma olacağından emin olmalıyız. İşte bu nedenle görüşmelere devam ediyoruz."

        Görüşmeden bir kaç saat önce de Çin'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov bir araya gelmişti. Ancak Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esed ve muhalifler arasında, iki ateş arasında kalan milyonlarca sivile insani yardım götürülmesini sağlayacak bir ateşkes imzalanması için aracılık etmeye çalışan iki diplomatın, ülkelerinin Suriye konusundaki farklılıklarını aşamadığı belirtilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ