Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türk kargo uçağı Kırgızistan'da düştü

        Hong Kong- Bişkek seferini yapan Boeng 747 tipi kargo uçağı Bişkek yakınlarında yerleşim birimine düşmesi sonucu ilk belirlemelere göre 37 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

        Kırgızistan Başbakanı Yardımcısı Muhambetkalıy Abulkaziyev, Hong Kong-Bişkek seferini yapan kargo uçağının yerel saatle 7.30 sularında Bişkek yakınlarındaki bir köye düştüğünü, kazada 37 kişinin yaşamanı yitirdiğini bildirdi. Yaşamını kaybedenlerden en az 15'inin uçağın düştüğü köyde yaşayanlar olduğu belirtildi.

        Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da şu ana kadar hastanelere 4 yaralının kaldırıldığı ifade edildi. Olay yerine çok sayıda itfaiye ve cankurtaran ekipleri sevk edildi.

        YOĞUN SİS ŞÜPHESİ

        Kırgız Havacılık Otoritesi'nden alınan bilgiye göre pilotların herhangi bir acil durum bilgisi vermedikleri ancak iniş sırasında Bişkek Havalimanı'nda görüş şartlarının düşük, bölgede yoğun sis olduğu belirtildi. Hava durumu raporlarına göre bulut tavana 100 feet'e (yaklaşık 33 metre) kadar inmişti. Görüş ise 150 metreydi. Kazanın ardından Kırgız Havacılık Otoritesi soruşturma başlattı.

        KIRGIZ BAŞBAKAN YARDIMCISI: PİLOT HATASI NEDENİYLE DÜŞTÜ

        ACT Havayolları'na ait kargo uçağı, Bişkek'teki Manas Havaalanı yakınlarında düştü. Hong Kong'dan havalandığı bildirilen Boeing 747 tipi kargo uçağının elverişsiz hava şartları sebebiyle inişe geçtiği sırada düştüğü iddia edildi. Arama kurtarma çalışmalarına binden fazla görevli katılırken, olayda yaralanan 15 kişinin hastaneye sevk edildiği belirtildi. Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Muhammetkaly Abulgaziev, uçağın pilot hatası nedeniyle düştüğünü iddia etti. (İHA)

        Abulgaziev yaptığı açıklamada uçağın kara kutusunun bulunduğunu da açıkladı.

        ÖLEN MÜRETTEBATIN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

        Kırgızistan Ulaştırma Bakanlığı, ACT Havayolları'na ait olduğu belirtilen uçakta 5 mürettabatın bulunduğunu, uçağın havaalanına iniş yaptığı sırada düştüğünü açıkladı. DHA'nın haberine göre kazada, Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca öldü.

        2003 ÜRETİMLİ

        Düşen uçak, 2003 yılında Boeing tarafından imal edilmişti. 124 ton kargo kapasiteli uçak, 5 bin 230 kilometre menzilli. Saatte en fazla 922 kilometre hıza çıkabilen Boeing 747-400F'te iki pilot görev yapıyor.

        ACT HAVAYOLU'NDAN AÇIKLAMA

        ACT Havayolları: Kazanın oluşumuna teknik nedenler veya yüklemeye bağlı etkenlerin yol açmadığı anlaşılmaktadır. Kazanın gerçek nedeni yapılacak çalışmalar sonucu ortaya çıkacak ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. (DHA)

        ERDOĞAN'DAN KIRGIZ MEVKİDAŞINATELEFON

        CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan, düşen kargo uçağı nedeniyle Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i telefonla arayarak, taziye dileğinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ACT Havayolları'na ait kargo uçağının Kırgızistan'da evlerin üzerine düşmesi sonucunda yaşanan can kayıplarından derin üzüntü duyduğunu belirttiği telefon görüşmesinde, olayla ilgili bilgi aldı. Daça Suu Köyü'ndeki evlerde hasara da yol açan kazada, hayatlarını kaybedenler için rahmet dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev'e taziyelerini ilettiği öğrenildi.

        ACT HAVAYOLLARI KİMİN?

        2004 yılında kurulmuş, 2006 yılında Türk sivil havacılık duayenleri Yavuz Çizmeci ve Dağlar Çizmeci'nin 'HBK Investments' birlikteliği ile el değiştirmiştir. 2008 yılında % 21 özsermaye hissesi 'Manara Investments Ltd' tarafından alınmıştır. Manara dört lider Suudi iş grubu tarafından desteklenen bir yatırımcıdır.

        ACT Havayolları, 2007 yılında en saygın SCATA Tedarik Zinciri ve Taşımacılık ödülü olan 'Yılın Hava Kargo Operatörü' ödülünü kazanmıştır. 2011 yılında, Çinli HNA Group, ACT Havayolları hisselerinin % 49'unu satın almıştır. Hisselerinin % 50,9'u Dağlar Çizmeci'de %0.9'u diğer Türk ortaklarında bulunmaktadır. Bu ortaklık gerçekleştikten sonra ACT Havayolları'nın markası myCARGO olarak değişmiştir.

        UÇAĞIN İZLEDİĞİ ROTA

        OLAY YERİNİN CEP TELEFONU KAMERASINA YANSIYAN İLK GÖRÜNTÜLERİ

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ