Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Skandalzade Mark Rutte

        Pazar günleri sadece internet sitelerinden yayın yapan Hollanda gazeteleri, dünkü baskılarına Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan krizin, genel seçimlerin arifesindeki Hollanda’da Başbakan Mark Rutte’ye yaradığı yorumunu yaptı. Ülkenin en yüksek tirajlı günlük gazetesi De Telegraaf, “Burada patron biziz” başlığıyla birinci sayfasından verdiği haberde, polis köpeğinin saldırısında yere düşmüş bir göstericinin tam sayfa fotoğrafını Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin fotoğrafı ile kullandı. Gazete Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını terbiye sınırlarını zorlayan şekilde üzeri kırmızı kalemle çizilmiş halde yayınladı. De Telegraaf sürmanşetinde de aşırı sağcı politikacı Geert Wilders’in “Türk hükümeti başka bir gezegenden gelmiş” şeklindeki provokatif sözlerine geniş yer ayırdı.

        REKLAM

        Gazetenin baş yorumunda Hollanda hükümetine “sert tavrın sürdürülmesi” ve “Ankara’nın uzun kolunun kopartılması” türünden çağrılara yer verildi. Türkiye’nin Hollanda’daki Türklere sürekli karıştığı ve böylece onların uyumunun engellendiği savunuldu. Yorumda Rotterdam’daki Türk göstericiler de “beşinci kol” benzetmesiyle adeta hedef gösterildi.

        ‘8 GÖRÜŞME FAYDA ETMEDİ’

        Ülkenin ikinci büyük günlük gazetesi Algemeen Dagblad ise “8 telefon görüşmesi fayda etmedi” başlığıyla birinci sayfasından verdiği haberde, “Rutte yıllarca Ankara’nın provokasyonlarına gelmezken, seçimlere birkaç gün kala ‘Yeter’ dedi. Bu durum onun işine yaradı” yorumunu yaptı.

        Nrc.Next “Kriz Rutte ve Erdoğan’a yaradı” başlığını kullanırken, Financieele Dagblad Gazetesi ise “Hollanda için en büyük tehlike ne? Uyum sağlamamakta direnen ‘beşinci kol’ Müslümanlar mı yoksa çarşamba günü yapılacak genel seçimlerin PVV lideri Geert Wilders’in zaferiyle sonuçlanması mı? İki hafta boyunca tartışılan tüm konular geride bırakıldı ve ortada bu iki felaket senaryosu kaldı. Hollanda ile Türkiye arasında cumartesi günü çıkan diplomatik krize teşekkürler” yorumunu yaptı.

        REKLAM

        Bu arada Hollanda vatandaşlarına seyahat uyarısı yaptı. Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Hollanda vatandaşlarına “zorunlu olmadıkça Türkiye’ye gitmemeleri” uyarısında bulunuldu.

        HADSİZ MANŞETE SERT TEPKİ GELDİ

        İsviçre’nin Blick Gazetesi, ülkedeki Türk vatandaşlara, 16 Nisan’daki referandum için Türkçe ve Almanca “Hayır” oyu çağrısında bulundu. “Erdoğan’ın diktatörlüğüne ‘Hayır’ oyu kullanın” başlığıyla çıkan haberde, “Cumhurbaşkanı’nız Tayyip Erdoğan’ın ülkenizde yetkilerini diktatörlük seviyesine çıkarabilecek referandum için sandık başına gideceksiniz. Blick Gazetesi olarak İsviçre’de yaşayan bütün Türkleri ‘Hayır’ oyu kullanmaya davet ediyoruz” denildi.

        13 TÜRK GÖZALTINA ALINDI

        Anayasa değişikliği referandumu kampanyası çerçevesinde Rotterdam’da konuşma yapmak isteyen Türk bakanların Hollanda tarafından engellenmelerini Amsterdam’da protesto eden Türklere polis müdahale etti. Şehir merkezindeki Dam Meydanı başta olmak üzere kentin çeşitli noktalarında gösteri yapan Türklerden 13’ünün polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi. Amsterdam polisi, gösterinin sonuna doğru gözaltına alınan 13 kişinin, polise taş atmak, kışkırtıcı davranışlarda bulunmak, polise hakaret etmek, kamu mallarına zarar vermek, polisin uyarılarına uymamak, kavşakları bloke ederek trafiği engellemek ve Hitler selamı vermekle suçlandıklarını bildirdi. Göstericilerin, kamu düzeninin bozulabileceği belirtilerek kendiliklerinden dağılmaları yönünde “defalarca yapılan çağrıya” uymadıkları açıklaması yapıldı. Çevik Kuvvet’in bunun üzerine göstericilere müdahale ettiği belirtildi. Yabancıların yoğun bulundukları Plein 40-45 Meydanı’nda polis göstericilere basınçlı suyla müdahale etti.

        REKLAM

        ‘MÜZAKERE MASASINA OTURMAYIZ’

        Hollanda Başbakanı Mark Rutte Türkiye ile çözüm kapılarını kapattı. Rutte son açıklamasında “Türk hükümetinin tehditleri devam ederken müzakere masasına oturmayacağız” dedi.

        HOLLANDA BASINI TÜRKLERİ HEDEF GÖSTERDİ

        ‘WİLDERS KAZANIRSA DÜNYA BİZE GÜLER’

        Rutte, yarınki genel seçimlerde sandıktan Wilders’in siyasi oluşumu PVV’nin birinci çıkmasının Hollanda’yı gülünç duruma düşüreceğini belirtti.

        ‘KAOS OLUR’

        Haber sitesi NU.nl’e konuşan Rutte, “16 Mart sabahı uyandığımızda Wilders’in ülkenin en büyük partisinin başında olduğunu görmemiz mümkün. Bu, kaos anlamına gelir. Çünkü Wilders, yapıcı bir şekilde hükümeti kurmaya çalışmayacaktır. Hollanda’nın, yanlış popülizmin başa geldiği ülkeler dizisinde devrilen yeni bir domino taşı olması, onu uluslararası arenada gülünç duruma düşürür” dedi.

        REKLAM

        YÜZDE 55 KARARSIZ

        Bu arada anketlerde, seçimler öncesinde halkın yüzde 55’inin henüz kararını vermediği görülüyor. Seçimde hiçbir partinin tek başına iktidar olması için gerekli 76 sandalyeye ulaşması beklenmiyor. Anketler 28 partiden 14’ünün mecliste en az bir sandalye alacağını gösteriyor. Ülkedeki 250 bin göçmen seçmenin oylarının belirleyici olduğu belirtiliyor.

        Ünal ÖZTÜRK / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ