Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi ABD-Çin ilişkilerinde balayı bitti

        ABD Başkanı Donald Trump, görevi devraldıktan sonra Washington'da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i konuk etmiş, iki lider iki ülke arasındaki bıçak sırtı ilişkilere karşın samimi pozlar vermişlerdi. Seçim kampanyası döneminde Çin'i, 'döviz manipülatörü' olarak tanımlayan Trump, Başkan Şi'yi Florida'daki özel resortunda konuk etmiş ve bu ziyaretin ardından 'döviz manipülatörü' iddiasından vazgeçmişti.

        Ancak son bir haftada ABD'nin Tayvan'a yaptığı 1.4 milyar dolarlık silah satışı, Çin'in Washington tarafından insan kaçakçılığı konusunda eleştirilmesi ve Kuzey Kore ile iş yapan bir Çin bankasına uygulanan yaptırımlar ABD-Çin ilişkilerinde 'balayı' döneminin bittiğini gösteriyor.

        REKLAM

        Trump daha önce Kuzey Kore konusunda Çin'den yardım istemiş, karşılığında da başta Güney Çin Denizi olmak üzere birçok bölgede Çin üzerindeki baskıyı azaltmıştı. Ancak ABD Başkanı 21 Haziran'da attığı bir tweetle, Çin'e teşekkür ettiğini ancak Kuzey Kore üzerindeki baskısının işe yaramadığını söyledi.

        Sdyney'deki Lowy Entstitüsü'nün Uluslararası Güvenlik Programı direktörlüğünü yapan Euan Graham, bu tweetin ABD-Çin ilişkilerinde yeni gelişmelerin habercisi olacağını söylüyor. CNN'e konuşan Graham, "Bu tweet, Mar-A-Lago'daki zirveden sonra başlayan balayının sona erdiğinin en net belirtilerinden biri. Bir değişim yaşanmasını ve ABD-Çin ilişkilerinin gerilmesini bekleyebiliriz" yorumunu yapıyor.

        Öte yandan ABD medyası da bir süredir rafa kaldırılmış olan Tayvan'la silah anlaşmasının bir anda uygulamaya konulmasının da bu değişimin habercisi olacağını belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ