Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Samaritanlar Sukot bayramını kutluyor

        Sayıları parmakla sayılabilecek kadar az Samaritanların her ailesinin evinin bir odası, en az birkaç gün uğraşılmış, meyve veya sebzelerle bezeli tavanlarıyla dikkati çekiyor.

        Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden Nablus'un Gerizim Dağı ile Tel Aviv yakınlarındaki Holon'da yaşayan ve sayıları 750-800 kadar olan Samaritan toplumunun Holon'daki liderlerinden Binyamin (Beni) Sadaka, "Samaritanlar için Hasat Bayramı günlerinden daha güzel günler tasavvur edilemez" diyor.

        Her aile, Sukot Bayramı için evlerinin bir odasının tavanını, meyve-sebzelerle süslüyor, bunların etrafına ışıklandırmalar yapıyor. Samaritan toplumu, yemeklerini burada yiyor, ayrıca yurt içinden ve dışından akın akın gelen konuklarını bu mekanda ağırlıyor.

        Samaritanlardan Kohava Sadaka (65) kendilerinin de İbrani takvimi kullanmalarına rağmen, günleri farklı saydıklarını belirterek, bu nedenle Yahudilerle bazen bayram günleri örtüşse de genellikle bayramların farklı günlere geldiğine dikkat çekiyor. Kohava Sadaka, "Yahudilerin Sukot bayramı bir ay kadar önceydi. Biz şimdi kutluyoruz" diyor.

        Sadaka, 1956'da İsrail'in ikinci Cumhurbaşkanı İzak Ben-Zvi'nin, Holon'un Neve Pinhas mahallesini kendilerine tahsis etmesinden bu yana burada oturduklarını, artık gençlerin çoğunun Nablus'ta Gerizim Dağındaki diğer Samaritan yerleşkesinden Holon'a taşındığını belirterek, "Orada pek genç Samaritan kalmadı" dedi. Yine de Gerizim Dağının kendileri için kutsal olduğunu söyleyen Sadaka, yılda en az 3 kez burayı ziyaret ettiklerini belirtti. Kohava Sadaka, "Hiçbir Samaritan buraları terk etmez. Terk etmedik. Hiçbir Samaritan yurtdışında oturmaz" diye konuştu.

        CENNET BAHÇESİNİN KARMAŞIKLIĞI

        Holon'daki Samaritan toplumunun önde gelenlerinden ve iki haftada bir yayımlanan Samaritan dergisinin kurucu ve editörlerinden Binyamin Sadaka ise geleneksel uzun beyaz entarisi içinde konuklarını ağırladığı odasında, bayramda bu tür süslemelerinin nedenini anlatırken, bunların, Musa Peygamber'in çadırının bir cephesi ve aynı zamanda Cennet Bahçesinin görünümünün karmaşıklığını bir arada hatırlattığını belirtti. Sadaka, bu nedenle toplumlarındaki herkesin, çadırını (sukasını) kendi gönlüne göre oluşturma imkanına sahip olduğunu aktardı.

        Sadaka'nın verdiği bilgiye göre, evlerin Sukot süslemeleri için ayrılan odasının tavanında ortalama 350 kg mevsim meyvesi ve sebze bulunuyor. Bunları hazırlamak ise birkaç günü alıyor.

        Binyamin Sadaka, Sukot veya Hasat Bayramının, Nablus'taki Gerizim Dağına düzenli hac ziyaretlerinin üçüncüsünü oluşturduğunu da hatırlattı. Okunan dualar ise bu bayramla ilgili oluyor.

        Samaritanların Holon'daki sinagoglarında ise namaz ve dualara, beyaz entarileri ve "Memlukler zamanından kalma" olduğunu belirttikleri kırmızı fesleriyle, çocuk, genç, yaşlı herkes katılıyor. Samaritanlar, ibadetleri sırasında Yahudilerin aksine Müslümanlara benzer şekilde secdeye de varıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ