Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Hukukta sosyal medya devrimi

        İngiliz Yüce Divanı önüne gelen davayı, gazetecilerin anlık kısa mesaj yoluyla (tweet), kamuoyunu anlık olarak bilgilendirilmek amacıyla kullanmasına izin çıkardı.

        Independent'a göre bugün, "kamu ve mesleki tartışma kapsamında" tweet yollama ve diğer farklı iletişim biçimlerinin kullanımları ile alakalı uygulamalar üzerine çıkarılan yönergeyle birlikte, artık İngiltere'de bir yüksek mahkemede süren dava esnasında gazeteciler "metin tabanlı anlık iletişim"'i kullanarak dış dünyaya mahkeme salonunda neler olup bittiğini haber verebilecekler.

        Bu karar tanıklar veya jüri ile etkileşimde bulunmayan mahkemelere intikal etmiş davalarla sınırlandırıldı. Karar nedeni ise, bu gibi davalarda kamuyonun anlık bildirilmesine sakınca görülmemesi.

        Fakat "haber almanın resmi olarak sınırlandırıldığı, bir çocuğun geleceğini ilgilendiren aile davalarında ve yapılan yayınların dava sürecinin gidişatını olumsuz etkileyebileceği davalarda sınırlandırma yine var. Bu tip davalarda mahkeme odalarının kapılarına uyarı konularak gerekli bilgilendirme yapılacak.

        İngiliz Yüce Divanı'nın başkanı Lord Phillips " iletişim teknolojisindeki hızlı gelişme yargı sistemi için hem fırsatlar hem de zorluklar getiriyor." diyor.

        "Olumlu tarafı şüphesiz gelişmelerin düzenli olarak mahkeme dışındaki insanlarla gerçek zamanlı paylaşılabilecek olması, bunun bir dava sürecine karşı kamuoyunun ilgisini arttırarak ilgili olanların daha iyi bilgilenmesi sağlayacak olması." dedi

        Bugünkü yönerge sadece İngiliz Yüce Divanı'nı kapsıyor fakat diğer mahkemelerin de yasal koşulların el vediği ölçüde farklı uygulamalara gidebileceği söyleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ