Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ''Sinirlendirmeyin, ülkeyi yakıp yıkarım'' - VİDEO

        Sert çatışmaların ardından ülkesinin büyük bölümünde kontrolü kaybeden Kaddafi, Libya devlet televizyonuna telefon ile yaptığı açıklamada, "Libya'nın çocukları" olarak nitelendirdiği ölenlerin yakınlarına taziyelerini de sundu.

        Kaddafi, halkın birbiriyle savaştığını ve halüsinasyona yol açan ilaçların etkisi altında olduklarını ifade etti.

        Libya lideri Kaddafi, uyuşturucunun gençlerin mantık yürütmesine engel olduğunu, gençlerin El Kaide tarafından manipüle edildiğini vurgulayan Kaddafi, halkı evden çıkmaya ve çocuklarıyla konuşmaya çağırdı. ''Anne babalarından silahları alması gerekiyor'' diyen Libya lideri, ''Sokağa çıkın çocuklarınızı sokaklardan toplayın dedi.

        SUÇLUYU BULDU: BİN LADİN

        Libya lideri Muammer Kaddafi, Libya'daki göstericilerin El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in çıkarlarına hizmet ettiğini belirtti.

        Müslüman Kardeşler'in olaylarla ilgisi olmadığını vurgulayan Kaddafi, olaylar için El Kaide'yi suçladı ve ''Siz Bin Ladin'in istediklerini mi yapacaksınız?'' dedi.

        İNGİLTERE KRALİÇESİ BENDEN UZUN SÜREDİR İKTİDARDA

        ''Ben zaten 77'den beri gücümü bıraktım, otoritenin sahibi halktır'' diyen Kaddafi, ''Benden daha uzun süredir iktidarda olanlar var, mesela İngiltere'nin kraliçesi'' dedi.

        ''BENİ SİNİRLENDİRMEYİN''

        Protestocuların amacı Libya'yı yok etmek diyen Kaddafi son olarak ''Beni hayalkırıklığına uğratmayın, yoksa yüzümüzü size dönüp çok sinirleneceğiz. Ülkeyi yakıp, yıkarız'' uyarısında bulundu.

        KONUŞMA YAPTIĞI KASABADA ÇATIŞMA ÇIKTI

        Libya'nın başkenti Trablus'un batısındaki Zaviye şehrinde Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerle muhalifler arasında çıkan çatışmalarda en az 10 kişinin öldüğü bildirildi. Merkezi Bingazi'de bulunan Kurina gazetesi, onlarca kişinin yaralandığı olaylarda ölü sayısının artabileceğini kaydetti.

        CAMİYE SALDIRISI: 7 ÖLÜ

        El Cezire televizyonu, Libya ordusuna bağlı askerlerin, Zaviye kentindeki bir camiye açtıkları ateşte 7 kişinin öldüğünü, 49 kişinin de yaralandığını duyurdu.

        Başkent Trablus'un batısındaki Zaviye kentinden bir görgü tanığı, içinde ve etrafında hükümet karşıtı göstericilerin kamp kurduğu camiye açılan ateşte caminin minarelerinden birinin havaya uçtuğunuifade etmişti.

        SEYFÜLİSLAM KADDAFİ: ÖLÜ SAYISI ABARTILIYOR

        Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam, protestoculara karşı hava saldırılarını yalanlarken, ölü sayısının abartıldığını iddia etti. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini dünkü açıklamasında, ölü sayısının bini bulduğunu tahmin ettiklerini söylemişti.

        İSYANCILAR KADDAFİ'YE 1 SAAT UZAKLIKTA

        Kaddafi'nin hakimiyetini sürdürüp sürdüremeyeceğini belirleyecek dört stratejik bölge bulunduğu belirtiliyor. Bunlar başkent Trablus, Kaddafi'nin memleketi Sirte şehri, Sirte Körfezinin petrol sahaları Ras Lanuf ve Marsa el-Brega. İsyanın başladığı ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'nin de içinde bulunduğu kuzeydoğudaki Sirenaik bölgesinde artık merkezi hükümetin kontrolünün bulunmadığı belirtiliyor.Bölgede muhaliflerin kontrolünün batıdaki Ecdabiye'ye kadar uzandığı bildiriliyor. Trablus'taki görgü tanıkları, başkentte Kaddafi'ye bağlı güçlerin kontrolü kaybettiğine dair bir işaretin bulunmadığını belirtiyorlar. Kentte üniformalı polislerin her zaman olduğu gibi trafiği yönettiği, devlet televizyonunun yayına devam ettiği bildiriliyor. Bununla birlikte, başkentten sadece bir saat uzaklıktaki şehirlerdeki sokaklarda Kaddafi karşıtı silahlı milislerin devriye gezdiği, polis ve askerin ortada görülmediği belirtiliyor.

        VAHŞET VİDEO GÖRÜNTÜLERİNE YANSIDI

        Libya'da yaşanan vahşet, amatör video görüntülerine yansıdı. Libya'nın Tobruk kentinde çekildiği iddia edilen bir amatör video görüntüsünde, Libyalı askerler domuz bağıyla bağlandıktan sonra boğazları kesilmek suretiyle öldürüldü. Üniformalı oldukları görülen askerlerin isyancılar tarafından bir kontrol noktasında yakalandıktan sonra öldürüldükleri tahmin ediliyor. Görüntülerde aynı şekilde öldürülmüş, 8 ya da 9 Libyalı asker görülüyor. Görüntüleri çeken isyancılardan birinin, ''Hepsini biraraya toplayın'' dediği duyuluyor.

        KADDAFİ HALKIN ARASINA KARIŞTI

        Bu arada Libya lideri Muammer Kaddafi, başkent Trablus'ta kalabalık bir grubun düzenlediği gösteriye katıldı. Havai fişeklerin atıldığı gösteride, Libya bayrakları taşıyan konvoyun arasında Kaddafi'yi taşıyan aracın bulunduğu görülüyor. Devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerin ne zaman kaydedildiği belirtilmedi. Görüntülerin, dün akşam çekildiği tahmin ediliyor. Devlet televizyonu ayrıca başkent Trablus'taki dükkanların açık olduğuna dair görüntüler de yayınladı.

        İSVİÇRE'DEN MAL VARLIĞI TEDBİRİ

        Kaddafi'nin İsviçre'deki hesapları donduruldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ