Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya En sert tepki Rusya'dan

        Operasyon dünyayı ikiye böldü. Avrupa içerisinde bile uzlaşmanın sağlanamadığı operasyona dünyanın dört bir yanından tepki yağıyor. İşte Libya'ya gerçekleştirilen dev askeri operasyonlar konusunda ülkelerden gelen tepkiler...

        RUSYA'DAN OPERASYON GÜÇLERİNE: BUNA BİR SON VERİN

        Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya'da operasyonlara başlayan ülkelere, "ayırt etmeksizin güç kullanmaya son vermeleri" çağrısında bulundu.

        Bakanlık Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç yaptığı yazılı açıklamada, başkent Trablus dahil en az 4 kentte askeri olmayan hedeflerin de vurulduğuna dair bilgiler geldiği belirtilerek, bir hastanenin, yollar ve köprülerin de tahrip edilen yerler arasında olduğu ifade edildi.

        Açıklamada, bu kapsamda, ilgili ülkelerin, "ayırt etmeksizin güç kullanmaya son vermeleri" çağrısı yapılarak, BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararının operasyonlara gerekçe olarak kullanılmasının kabul edilemeyeceği, bu tür güç kullanımının, kararda belirtilmiş olan, sivillerin korunması hedefinin dışına çıktığı belirtildi.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        "SİVİL ÖLÜMLER VAR"

        Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya'ya düzenlenen operasyonda sivil kayıpların meydana geldiği yolunda bilgiler alındığını bildirdi.

        Bakanlık Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç'in, koalisyon güçlerine, "ayırt etmeksizin güç kullanmaya son verilmesi" çağrısının yapıldığı açıklamasında, hava saldırılarında 48 sivilin öldüğü, 150 sivilin de yaralandığına dair bilgiler alındığı da ifade edildi.

        VİDEO 2 İÇİN TIKLAYIN

        İRAN: KOALİSYON GÜÇLERİNİN NİYETİNDEN ŞÜPHELİYİZ

        İran, ''Koalisyon Güçlerinin Libya'da Kaddafi yönetimine karşı saldırısının yeni bir sömürgecilik niyeti taşıdığından şüphe ettiğini'' bildirdi.

        İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Koalisyon Güçlerinin Kaddafi yönetimine karşı askeri operasyonuyla ilgili olarak, ''Sultacı ülkelerin sabıka ve tutumlarına baktığımızda, onların zulüm altındaki ülkeleri işgaldeki niyetlerinin şüphe götürdüğünün görüldüğünü'' söyledi.

        Bu ülkelerin, ilk başta halkları himaye için harekete geçtiğini, ancak daha sonra işgal ettikleri ülkelerde askeri üs kurarak kendi çıkarlarını koruduklarını ifade eden Mihmanperest, bunun yeni bir tür sömürgecilik ve hegemonyacılık olduğunu bildirdi.

        Mihmanperest, her ülke halkının ve onların meşru taleplerinin desteklenmesini savunduklarını ifade etti.

        Bahreyn ve Yemen'deki halk hareketleri ve yabancıların müdahalesine de değinen Mihmanperest, bu ülkelerde haklarını barışçıl yöntemlerle talep eden halka yönelik şiddeti ''kabul edilemez'' olarak değerlendirdi.

        Mihmanperest, Bahreyn ve Yemen'e yabancı müdahalenin bölge güvenliği için tehdit oluşturduğunu belirtti.

        ÇİN: ÜZÜNTÜLÜ VE ENDİŞELİYİZ

        Rusya'nın ardından Çin Dışişleri Bakanlığı da Libya'da istikrarın en kısa sürede sağlanmasını istediğini bildirirken, düzenlenen operasyondan dolayı "üzüntü duyduğunu" açıkladı. Çin ayrıca operasyonun sivil can kaybını artırmasından endişe duyduğunu ifade etti.

        ARAP BİRLİĞİ: ÇAĞRI YAPARKEN SİVİLLERİ VURAN BİR OPERASYONU KASTETMEMİŞTİK

        Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Arap ülkelerinin Libya'nın uçuşa kapalı bölge ilan edilmesi çağrısı yaptığında Batılı güçlerin sivilleri vuracağı bir operasyon düzenlemesini istemediklerini söyledi. Mısır'ın resmi haber ajansının bildirdiğine göre Musa, Arap Birliği'ni olağanüstü toplantıya çağırdığını da belirtti.

        KIBRIS RUM YÖNETİMİ, ÜSLERİN KULLANIMINA KARŞI ÇIKTI

        Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, adadaki İngiliz üslerinin, bölgedeki askeri faaliyetler için kullanılmasına karşı olduklarını söyledi.

        Rum radyosunun haberinde göre, bir açılışta konuşan Hristofyas, ''Maalesef üsler egemendir ve İngiltere;nin basit bir uyarısıyla kullanılabilir'' dedi.

        Hristofyas, İngiltere;ye, adadaki üslerin kullanılmasını arzu etmedikleri mesajını verdiklerini de söyledi.

        Kıbrıs Rum basınında, Libya;ya yönelik askeri operasyonda Kıbrıs'taki İngiliz üslerinin, özellikle Ağrotur üssünün kullanılmasının da gündemde olduğu ve Ağrotur hava üssünde İngilizlerin hazır beklediği belirtilmişti.

        İNGİLTERE: OPERASYON ÇOK BAŞARILI, SİVİLLERE SALDIRMIYORUZ

        İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, Libya'ya şimdiye kadar yapılan operasyonun "çok başarılı" olduğunu söyledi.

        Fox, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada, sivil ölümlerin önlenmesi için ellerinden geleni yaptıklarını, gerekirse Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendi halkına saldırısını önlemek için operasyonun sürdürüleceğini ifade etti.

        İngiliz Savunma Bakanı Fox, ayrıca İtalya'nın güneyindeki Gioia Dell Colle hava üssünden Libya'ya savaş uçakları göndereceklerini bildirdi.

        Bu arada, İngiliz Dışişleri Bakanlığından, Arap Ligi'nin Libya'daki bombalamalara ilişkin endişesi konusunda bir açıklama geldi. Bakanlık Sözcüsü, "Kaddafi'nin aksine, koalisyon güçleri sivillere saldırmıyor. BM kararı, Libya halkını korumak için tüm gerekli tedbirleri alma yetkisi vermiştir" dedi.

        Öte yandan, İngiliz hükümeti acil yönetim komitesi "kobra"nın, bu akşam Libya'ya ilişkin bir toplantı yapması bekleniyor.

        İngiltere, koalisyon güçleriyle birlikte Birleşmiş Milletler'in 1973 sayılı kararının uygulanması çerçevesinde Libya'ya düzenlediği askeri operasyon kapsamında, denizaltıların yanı sıra HMS Westminster ve HMS Cumberland adlı askeri gemiler ile Kıbrıs'taki üssünü kullanıyor.

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ ve AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ