Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yunanistan ve Türkiye birleşecek mi?

        Yunan profesör Dimitri Kitsikis, batmanın eşiğine gelen ülkesinin yakın bir tarihte Avrupa’dan kopacağını, Türkiye’yle birleşeceğini savundu. Konuk öğretim üyesi olarak Gediz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde siyaset bilimi dersi veren, yaşamını Yunanistan ve Kanada’da sürdüren Prof. Dr. Dimitri Kitsikis, 15 yıl önce yayımlanan “Türk-Yunan İmparatorluğu” kitabının tüm dünyada büyük yankı uyandırdığını söyledi. Son yaşananların kendisini haklı çıkaracağını belirten Prof. Dr. Kitsikis, Yunanistan’ın batmanın eşiğine geldiğini, ekonomisinin çöktüğünü, tek kurtuluşunun ise komşusu Türkiye’yle ilişkilerde yepyeni bir dönem açmak olduğunu dile getirdi.

        Kitsikis, şöyle konuştu: “Benim 50 yıllık hayalim, Osmanlı döneminde 400 yıl boyunca kardeşçe yaşamış iki toplumun tekrar bir araya gelmesiydi. Çamlıca Hayali kitabımda bunun üzerinde durdum. İstanbul’un, Türkiye’yle Yunanistan’ın Brüksel’i olabileceğini anlatmaya çalıştım. Konfederasyon tarzında iki devletli, çevredeki diğer ülkelerin de şemsiyesi altına girebileceği yeni bir oluşum hayalimin gerçekleşeceğine olan inancım şimdi çok daha güçlü. Avrupa’dan kopacak Yunanistan’ı ancak Türkiye kurtarabilir. Yunanistan’da bu konuşuluyor, en koyu Yunan milliyetçiler bile birliktelikten bahsediyor, şartlar müthiş bir değişimi hazırladı. Osmanlı’dan bağımsızlığın ilan edildiği 25 Mart 1821 tarihi artık özgürlük gününden çok, çöküşün başlangıcı olarak değerlendiriliyor”

        Habertürk'e konuşan Emekli Büyükelçi Ümit Pamir ise Kitsikis'in bu değerlendirmesinin çok eski, elli altmış yıllık bir mevzu olduğunun altını çizdikten sonra "Yunanistan'ın Avrupa'dan kopmaya Avrupa'nın da Yunanistan'ı bırakmaya niyeti yok. Kitsikis'in bu düşüncesi realist bir düşünce değil" dedi.

        Prof. Dr. Kitsikis, bir süre birlikte çalıştığı merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın da hayalini desteklediğini, ancak günün koşulları nedeniyle fikrinin olgunlaşamadığını belirtti.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ