Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Barzani’den sert Nevruz uyarısı

        HT GAZETE

        Maliki’nin 1 milyon askerden oluşan ordu kurmaya çalıştığını ifade eden Barzani “Gücünü peşmergeyle denemek istiyor” dedi. IRAK Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani, Nevruz Bayramı nedeniyle yaptığı konuşmada, Irak hükümeti ile yaşadıkları sorunları dile getirdi. Hükümeti, Kerkük ve petrol anlaşmaları konusunda imza attığı anlaşmalara uymamakla suçlayan Barzani, “Biz zannettik ki, attıkları imzanın değerini bilirler fakat onu da bilmediler” dedi. Irak’ın yeniden inşasında önemli rol üstlendiklerini anlatan Barzani, “Biz o rolleri üstlenmeseydik kim bilir Irak şimdi ne durumdaydı?” diye konuştu. Merkezi yönetimin anayasaya aykırı olarak petrol gelirlerini yeni bir ordu için harcadığını, yeni savaş uçakları aldığını söyleyen Barzani, “İsteniyor ki, bu 1 milyonluk ordu, tek bir kişiye bağlı olsun. Dünyanın neresinde görülmüş, tek kişi hem başbakan hem genelkurmay başkanı hem içişleri bakanı hem savunma bakanı hem de Irak Ulusal Güvenlik Başkanı olsun? En son bir yazı ile kendini Irak Merkez Bankası’nın başkanı ilan etmiş” ifadelerini kullandı.

        ‘BAZI GERÇEKLERİ GÖRME ZAMANI GELDİ’

        Irak’taki Baas rejiminin devrilmesinde peşmerge gücünün büyük rol oynadığını ifade eden Barzani, “Fakat şimdi peşmergeye düşman gibi davranılıyor. F16 savaş uçakları alarak tekrar güçlerini peşmerge ile denemek istiyorlar. Eski Irak rejiminin yolundan gidiyorlar” dedi. Barzani, “Şimdi bazı gerçekleri öğrenme zamanı geldi. Biz Kürtler olarak Irak’ta kendimize ne istemişsek Arap, Türkmen, Asuri ve diğer kardeşlerimize de aynısını istedik. Biz Irak’a nasıl hizmet ederiz diye bakıyoruz” şeklinde konuştu.

        HAVAİ FİŞEKLERLE KUTLANDI

        Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin, Nevruz kutlamaları çerçevesinde Erbil’de düzenlediği Nevruz Bayramı töreni renkli gösterilere sahne oldu. Tören de ilk kez özel olarak hazırlanmış havai fişek gösterisi yapıldı. Barzani, Park Şenader Tepesi’ne kurulan büyük meşaleyi yabancı konuklar ve konsoloslarla beraber yaktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ