Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kuşku ve destek

        Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın BM ve Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın planını kabul etmesi, dünya genelinde farklı tepkilerle karşılandı.

        ANKARA TEMKİNLİ

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, “Umarız bu karar, Şam yönetiminin zaman kazanma faaliyetine dönüşmez. Arap Ligi’nin inisiyatifinde daha önce hazırlanan yol haritasını Şam yönetimi kabul etmişti. Ama sonrasında yaşananları görüyorsunuz. Umarız en kısa zamanda bu plan uygulamaya geçer ve çatışmalar bir an önce durur” diye konuştu.

        CLINTON: SAMİMİYETİNİ UYGULAMAYLA GÖSTER

        ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Esad’ın derhal Annan planına uygun hareket etmesi gerektiğini bildirdi. Clinton, Esad’ ın ciddiyet ve samimiyetini söyledikleriyle değil yaptıklarıyla değerlendireceklerini belirterek, Suriye Devlet Başkanı’nın geçmişte sözlerini tutmadığının altını çizdi. Clinton, ayrıca İstanbul’da pazar günü yapılacak Suriye’nin Dostları Konferansı’nda Suriye muhalefetini “ortak” bir mesaj vermeye çağırdı.

        MUHALİFLER: PERDELEME OLABİLİR

        İstanbul'da ‘Suriyeli Muhalifler Toplantısı’na katılan Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun, Şam yönetiminin kararını değerlendirdi. Galyun, Suriye yönetiminin, Annan Planı’nı kabul ettiğini açıklamasının zaman kazanma çabası olduğunu iddia etti. Galyun, “Bu açıklama Suriye’deki şiddeti gölgelemek ve yeni şiddet olaylarını perdelemek için atılmış bir adım olabilir” dedi.

        BATILI ÜLKELER: İYİ AMA...

        BirleşmişMilletleer Güvenlik Konseyi üyesi Batılı ülkeler, Suriye rejiminin açıklamasını ihtiyatlı karşıladı. Almanya, “Bu iyi yönde atılmış bir adım olabilir, ama ihtiyatlı olmak gerekir” derken, Fransa da Şam ’ın ne yapacağını bekleme tavrında.

        RUSYA: TOP ŞİMDİ MUHALİFLERİN SAHASINDA

        Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennadiy Gatilov, Suriye muhalefetinin de BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın hazırladığı planı kabul etmesini beklediklerini söyledi. Gatilov, konuyla ilgili internet blogundaki açıklamasında, “Suriyeli yetkililer, Annan planını kabul etti ve özel tem silci de bu konudaki temkinli iyimserliğini dile getirdi. Bu, ileri bir adım . Top şimdi muhalefetin sahasında’’ dedi.

        AHMEDİNEJAD'DAN DESTEK

        İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad , Esad ’a desteğini yineledi. Ahmedinejad , Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Fays al Mikdat’ı kabulünde “Amerikalılar, Suriye, Lübnan, İran ve diğer ülkeleri egemenliği altına almaya çalışıyor. Bu komplolara karşı uyanık olmak gerekli” dedi.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ