Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Endonezya deprem tsunami

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        Endonezya'nın Aceh eyaleti açıklarında TSİ 11:38'de büyük bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssünün eyalat merkezi Banda Aceh'in 495 kilometre güney batısı olduğu açıklandı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi depremin büyüklüğünü önce 8.9 olarak duyurdu. Bu bilgi ilk olarak 8.7 daha sonra da 8.6 olarak revize edildi.

        Depremin yerin 22.9 kilometre derinliğinde meydana geldiği ve Malezya, Singapur, Tayland ve güney Hindistan'da da hissedildiği bildirildi.

        8,2'LİK ARTÇI

        8.6'lik depremden yaklaşık 1 saat sonra 6.5 büyüklüğünde, TSİ 14:00 sularında da 8.2 büyüklüğünde bir arttçı deprem meydana geldi. TSİ 14:27'de ise bu defa 8.3'lük bir başka artçı depremin meydana geldiği Endonezya Jeofizik Kurumu tarafından bildirildi. İlerleyen dakikalarda ise ikinci deprem haberinin aynı artçı olduğu bildirildi ve büyüklük de 8.2 olarak revize edildi.

        TSUNAMİ ALARMI VERİLDİ

        Deprem sonrasında Tsunami alarmı verildi. Endonezya Tsunami Merkezi depremden dakikaler sonra, ülkenin doğu kıyılarında tsunami dalgalarının beklendiğini duyurdu. Reuters haber ajansı saat 13:30 sularında, 17 cm büyüklüğünde bir dalganın tespit edildiğini ve dalganın Aceh'e doğru ilerlediğini bildirdi.

        8.2'lik artçı deprem sonrasında tsunami uyarısı 2 saat uzatıldı.

        TSUNAMİ ALARMLARI TEK TEK KALDIRILDI

        TSİ 15:42'de Endonezya, Hindistan ve Hint Okyanusu'ndaki adalar dışındaki bölgelerde tsunami uyarısı kaldırıldı. TSİ 16:30'da Hindistan da tsunami uyarısını kaldırdı.

        KORKULAN OLMADI

        Son olarak depremin meydana geldiği Endonezya da da tsunami uyarısı kaldırıldı. Endonezya hükümeti ise büyük dalgaların sahillere vurduğunu ve halkı paniğe sevkettiğini ancak büyük bir tsunaminin yaşanmadığını duyurdu. Depremn sonrasında 5 kişinin hayatını kaybettiği ve önemli maddi hasar olmadığı açıklandı.

        BÜYÜK DALGALAR VURDU AMA TSUNAMİ DEĞİL

        Endonezya hükümeti ise büyük dalgaların sahillere vurduğunu ve halkı paniğe sevkettiğini ancak büyük bir tsunaminin yaşanmadığını duyurdu.

        HAVAALANI KAPATILDI

        Tayland'ın güneyindeki Puket Adası'ndaki havaalanı deprem sonrası güvenlik nedeniyle kapatıldı. Havaalanı daha sonra TSİ 17:20'de açıldı.

        KURTARMA EKİPLERİ YOLA ÇIKARILDI

        Endonezya Acil Müdahale Ajansı, kurtarma ekiplerinin Aceh bölgesine sevk edilmeye başlandığını bildirdi. Bölgede elektriklerin kesildiği bildiriliyor. Şu ana kadar can ve mal kaybıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

        TÜRKLER'İN DURUMU İYİ

        Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliği, Endonezya'daki deprem sonrasında, bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından yaralanan ya da hayatını kaybeden bulunmadığını bildirdi.

        2004'TE 230 BİN KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

        26 Aralık 2004'te Endonezya açıklarında meydana gelen 9.1 büyüklüğündeki deprem ve takip eden tsunami nedeniyle yaklaşık 230 bin kişi hayatını kaybetmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ