Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriye’nin Akdeniz'de geniş çaplı hava ve deniz tatbikatı başlıyor

        HT GAZETE

        Suriye’nin geniş çaplı hava ve deniz tatbikatı başlatmasıyla birlikte Doğu Akdeniz sularına doğru, NATO ülkeleri ve Rusya’dan çok sayıda savaş gemisi yola çıktı.

        SURİYE krizine askeri müdahalede bulunmayacaklarını açıklayan NATO ülkeleri ile, Beşar Esad rejimini devirmeye yönelik her türlü operasyona karşı çıkan Rusya, Suriye kıyıları açıklarına donanma gücü yığmaya başladı. İsrail basınında çıkan haberlere göre Rusya, Hazar Denizi, Karadeniz ve Kuzey Denizi’ndeki üslerinden yola çıkan en az 11 savaş gemisini Suriye sahillerine yollarken, NATO da acil donanma müdahale grubunu bölgeye yönlendirdi. Batılı ülkelerin Almanya’daki Geilenkirchen Hava Üssü’nde bulunan uçaklarıyla Akdeniz üzerinde yaptıkları keşif uçuşlarını da artırdığı belirtiliyor. İsrail donanmasının Suriye açıklarında halen 5 savaş gemisi bulunduğu, Fransa’nın ise yakın zamanda nükleer uçak gemisi Charles de Gaulle-R91’i, Abu Dabi’deki Port Said Limanı’na doğru yola çıkarmasının beklendiği kaydedildi.

        HEDEF İRAN MI?

        Bölgede artan donanma varlığının, Suriye’nin deniz tatbikatına bağlı olduğu açıklanırken, İsrail kaynakları gelişmenin, ABD’nin İran’a yönelik olası bir operasyonuyla bağlantısı bulunabileceğini öne sürüyor.

        SİLAH TAŞIMIYORLAR

        Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ventrell, Rus savaş gemilerinin Suriye’nin Tartus Limanı’nı ziyaret etmelerinde herhangi bir problem görmediklerini, çünkü Moskova’nın Şam yönetimine herhangi bir silah sevkıyatı yapmadığına inandıklarını ifade etti. İran, füze kapasitesini artırdı Amerikan Savunma Bakanlığı’nın 29 Haziran tarihli son raporunda, İran ordusunun elindeki füzelerin kapasitesinin artırıldığı belirtildi. Raporda, Tahran yönetiminin kıtalararası balistik füze üretimi için milyarlarca dolar yatırım yaptığı, mevcut füzelerinin ise menzil ve savaş başlığı taşıma kapasitelerini yükselttiği vurgulandı. Rus destroyeri Boğaz’dan geçti Rusya’nın Sivastopol Deniz Üssü’nden hareket eden Rusya Federasyonu Karadeniz Filosu’na bağlı Smetliviy adlı destroyer, dün İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçerek Ege Denizi’ne çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ