Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriye Özel Temsilcisi Annan görevini bıraktı

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan görevini bıraktığını açıkladı.

        İstifa eden BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin kendisini ''tam anlamıyla'' desteklemediğini söyledi.

        Annan, Cenevre'de istifa kararını açıkladığı basın toplantısında, ''Suriye'de artan askerileşmenin ve Güvenlik Konseyi'nde açıkça birliğin sağlanamamasının, rolünü etkili biçimde yerine getirmesi için gereken koşulları temelinden değiştirdiğini'' kaydetti.

        Kofi Annan, ''Suriye'de şiddetin büyük ölçüde Suriye hükümetinin inatçılığından ve 6 maddelik planını uygulamayı reddetmeyi sürdürmesinden, aynı zamanda muhalefetin giderek büyüyen askeri kampanyasından dolayı devam ettiğini, bütün bunların uluslararası toplumun bölünmüşlüğüyle bir araya geldiğini'' bildirdi.

        HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

        Suriye'de yönetimin geçiş hükümetine devredilmesi konusunda 30 Haziran'da Cenevre'de yapılan toplantıda, Rusya ve Çin dahil olmak üzere büyük güçlerin fikir birliğine varmasında başarılı olan Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin planı asla resmen desteklemediğini, bunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ve çabalarını baltaladığını belirtti.

        Annan, bölge güçlerinin işbirliği dahil olmak üzere uluslararası birlik olmadan, ''kendisinin veya herhangi birinin, siyasi süreci başlatmak için gerekli adımların atılması yönünde ilk önce Suriye hükümetini, aynı zamanda muhalefeti zorlamasının imkansız olduğunu'' söyledi.

        Bazılarının ''imkansızı başarmak'' olarak gördüğü görevini, Suriye'deki krize çözüm bulunmasında, BM Güvenlik Konseyi'nin liderliğindeki uluslararası topluma yardımcı olmak amacıyla kabul ettiğini ifade eden Kofi Annan, ''bir temsilci olarak, bu mesele için başoyunculardan, Güvenlik Konseyi'nden ya da uluslararası toplumdan barışı daha fazla isteyemeyeceğinin'' anlaşılması gerektiğini bildirdi.

        Annan son olarak, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in ülkesinin iyiliği için görevinden ayrılmak zorunda olduğunu sözlerine ekledi.

        ANNAN - BAN ÇEKİŞMESİ

        2007'den bu yana genel sekreterlik görevini yürüten Güney Koreli Ban Ki-Moon'un 'mesafeli ve soğuk bir ilişkiye' sahip olduğu selefi Annan'ı özel temsilcilik görevine atamayı istemediği; buna mecbur kaldığı iddia edilmişti. Washington Post gazetesinin BM muhabiri Colum Lynch "Ban uzun süre Nobel Barış Ödülü sahibi ve kendisinden daha geniş ve olumlu şekilde medyada yer bulan selefinin gölgesinde yaşadı" yorumunu yapmıştı.

        ABD, ÇİN VE RUSYA'YI SORUMLU TUTTU

        ABD, Kofi Annan'ın BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilciliğinden istifa etmesinden, Rusya ve Çin'i sorumlu tuttu.

        Beyaz Saray basın sözcüsü Jay Carney, yaptığı açıklamada, ABD'nin Annan'ın Suriye'de şiddete çözüm bulunması çabalarının öncülüğünü yapmaktaki istekliliğini takdirle karşıladığını ifade ederken, Annan'ın istifasının, Rusya ve Çin'in, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e karşı harekete geçilmesine destek vermeyişinin altını çizdiğini söyledi.

        Carney, Suriye hükümetinin, Annan Planı'nı kucaklamaya asla gönüllü olmadığını belirtirken, ABD'nin, şiddetin sonlandırılması için uluslararası müttefikleriyle birlikte çalışmayı sürdüreceğini kaydetti.

        Jay Carney öte yandan ülkesinin Suriye'deki muhaliflere silah gönderilmesine karşı çıkmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

        PUTİN: ÜZÜNTÜ VERİCİ

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın istifa kararını, ''üzüntü verici'' olarak nitelendirdi.

        İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşmek üzere Londra'da bulunan Putin, Annan'ın istifasının üzüntü verici olduğunu belirtti.

        Putin, ''Annan çok değerli, zeki ve dürüst bir kişi. Kararına çok üzüldüm. Umarım uluslararası toplum, Suriye'de çatışmaları durdurmaya yönelik çabalarına devam eder'' değerlendirmesinde bulundu.

        Putin, Suriye'deki mevcut durumun ise ''trajedi'' olduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ