Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Putin: Suriye’yi korumuyoruz biz bu rejimin avukatı değiliz

        Umut TÜTÜNCÜ-Bahar BAKIR-Gökhan ARTAN / AHT

        Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, 2.5 saatlik görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında “ortak” Suriye mesajı verdi. Erdoğan “En büyük temennimiz Suriye’de sürmekte olan çatışmaların ve akan kanın bir an önce durması” derken, Putin “Biz bu rejimin avukatı değiliz” açıklamasını yaptı

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Rusya 3. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı kapsamında Türkiye’ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Dolmabahçe Sarayı Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi. Erdoğan ve Putin 2.5 saat süren basına kapalı görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Başbakanlık Ofisi’nde gerçekleştirilen toplantıda ilk sözü alan Erdoğan, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’nun durumunu değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi. Filistin’in BM’de gözlemci üye statüsü ile tanınmasıyla ilgili olarak Rusya’nın katkısına teşekkür eden Erdoğan, “Dış politika prensibimizin dostumuz Rusya’nın tutumuyla ilkesel temelde örtüştüğünü görmek elbette ki memnuniyet vericidir. En büyük temennimiz; Suriye’de sürmekte olan çatışmaların ve akan kanın bir an önce durmasıdır. Bu konuyla ilgili tekrar dışişleri bakanlarımıza daha yoğun bir şekilde çalışmak suretiyle burada netice almaya yönelik adımları atmaktır” dedi.

        ‘YENİ FİKİRLER ÜRETİLDİ’

        Suriye’de barış ve istikrarın yeniden sağlanmasının hem Türkiye hem bölge hem de uluslararası toplum için hayati önemi olduğunu vurgulayan Erdoğan şöyle konuştu: “Görüşmede, bütün bunların Rus dostlarımızla ortak temennimiz olduğunu bir kez daha teyit etmiş olduk. Aramızdaki bu samimi diyalog, Türkiye-Rusya ilişkilerinin son dönemine damgasını vuran stratejik perspektifin doğal bir neticesidir. Bu perspektifin önemli bir boyutu, bölgesel sahiplenme anlayışımızdır. Bu stratejik vizyonun bölgesel huzur, refah ve istikrara katkı sağladığını düşünüyoruz ve Rusya ile ilişkilerimizi bu boyutuyla da önemsiyoruz.’’ Rusya Devlet Başkanı Putin ise Suriye konusunda Türkiye ile pozisyonlarının benzediğini ancak metotlarla ilgili bazı farklılıklar bulunduğunu söyledi. “Sayın Başbakan’la gerçekleştirdiğimiz görüşmede yeni fikirler üretilmiştir” diyen Putin sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu fikirler üzerinde çalışacağız. Bir ülkenin toprakların ateş açılıyorsa bu olayları görmemek çok zordur. Türkiye ve Rusya komşu ülkelerdir. Her ülkenin büyük sorumlulukları var. Bizim de sorumluluğumuz var. Çünkü Rusya sınırına da yakın yerlerde bu olaylar meydana geliyor. Türk dostlarımızla dayanışma içinde bulunacağız.”

        ‘HATALAR TEKRARLANMASIN’

        Putin, Suriye’nin Türkiye’ye karşı nükleer silah kullanma ihtimalinin sorulması üzerine, “Şaka mı yapıyorsunuz? Suriye’nin nükleer silahı mı var? Nükleer silah üretimine yakın bile değil. Patriot füzelerine gelince bu dünyada kabul gören bir sistem değil. Bu bitmiş bir sistem. Biz Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz, ancak bu durumda durumun kışkırtılması yanlış” yanıtını verdi. Patriotların tansiyonu artıracağını öne süren Putin, “Eğer senaryoda silah varsa, piyesin sonunda o silah mutlaka patlar” diye konuştu. Suriye’deki rejimi korumadıklarını belirten Putin, “Biz bu rejimin avukatı değiliz. Bizi kaygılandıran şeyler Suriye’nin geleceğidir. Yakın geçmişte yapılan hataların tekrarlanmasını istemiyoruz. Libya’daki militanları bazı rejimler nasıl desteklediler ve sonuçta bu ABD Büyükelçisi’nin ölümü ile sonuçlandı. Bir adım atarsak önce bunun sonuçlarını düşünmeliyiz” ifadesini kullandı.

        ‘ESAD GİDERSE SURİYE KAN GÖLÜNE DÖNER’

        İstanbul’daki güvenliğini Cumhurbaşkanlığı’na bağlı CAT timlerinin sağladığı Putin, ziyaret boyunca Moskova’dan özel olarak getirilen kendi limuzinini kullandı. Putin, saat 13.10’da geldiği İstanbul’dan 18.20’de ayrıldı. Putin’in Erdoğan’a, “Hiçbir ülkenin Suriye’nin rejimi konusunda ‘Şöyle olacak’ deme hakkı yok. Bunu ancak Suriye halkı yapar. Esad giderse Suriye kan gölüne döner. Şu anda Türkiye’de on binlerce mülteci var ama Esad giderse meydana gelecek iktidar boşluğundan bu sayı yüz binlere çıkar” dediği öğrenildi.

        HASTA HASTA GELDİ

        Bel ağrısı yüzünden yurtdışına çıkamayan Putin’in gecikmeli ziyareti kısa sürdü. İstanbul’da Dolmabahçe’de Erdoğan’la görüştü, 11 anlaşma imzalandı ve gitti. Gül ile görüşmesi iptal edildi.

        Rahat oturamadı

        Belinde rahatsızlık olan Putin’in, fotoğraf çekiminin ardından yerine otururken zorlandığı görüldü. Erdoğan da Putin’e “Spor yapıyor musunuz?” diye sordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ