Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Arjantin, İngiltere'den Falkland Adalarını geri istiyor

        Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner, İngiliz hükümetini Falkland Adalarını ülkesine iade etmeye çağırdı.

        Kirchner, Guardian gazetesinde yer alan ve İngiltere Başbakanı David Cameron'a hitaben yazdığı mektupta, Falkland Adalarıyla ilgili çözüm konusunda müzakere edilmesine ilişkin BM kararına uyulmasını istedi.

        "ZORLA KOPARILDI"

        Adaların Arjantin'den "zorla koparıldığının" ifade edildiği mektubunda Kirchner, Atlas okyanusundaki savaşın üzerinden 30 yıl geçtikten sonra İngiliz sömürgeciliğinin sona erdirilmesi gerektiğini savundu.

        İngiliz hükümeti, Falkland Adalarının İngiliz kalmayı tercih ettiğini, İngiltere Dışişleri Bakanlığı da adaların bağımsızlığına ilişkin ada halkı istemedikçe müzakerelerin mümkün olamayacağını söylüyor.

        Falkland Adalarının siyasi durumuyla ilgili referandumun Mart ayında yapılması bekleniyor.

        Arjantin'in, 1833'den bu yana İngiltere'nin kontrolünde olan Falkland Adaları'nı 1982'de işgal etmesi iki ülke arasında savaşa yol açmıştı. 74 gün süren savaş sonrasında ateşkes ilan edilmiş ve İngiltere adalarda kontrolü yeniden ele geçirmişti. Savaşta, Arjantin'den 649, İngiltere'den ise 255 asker ölmüştü.

        Arjantin, 19'uncu yüzyıldan beri egemenliği tartışma konusu olan adaların statüsü konusunda İngiltere'yi müzakereye ikna etmeye çalışıyor. Atlas Okyanusu'nun güneyindeki adalarda halkın çoğunluğu İngiliz egemenliğinde kalmak istiyor ve adalarda hala bin İngiliz askeri bulunuyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ